Snap
  • Mama

De angst die TANDARTS heet

Hoe komt het toch dat zoveel mensen bang zijn voor de tandarts? Want eigenlijk heeft de patiënt alles zelf in de hand of toch niet?

Mijn ervaringen met tandartsen zijn niet heel slecht. Jaren lang is een nicht van mij onze tandarts geweest. elk half jaar gingen mijn zus en ik mee met mijn vader daar naar toe. Ik was meestal de pineut met gaatjes. Maar er werd altijd met verdoving geboord. Pijn had ik dus niet.

Tot wij op de leeftijd van een beugel kwamen, daar werd toch geconstateerd dat ons gebit niet heel slecht was maar ook niet top.
We gingen daar heen over. Hoop gaatjes gerepareerd en natuurlijk een beugel.
Ruim drie jaar heb ik met een beugel gelopen.
Diverse kiezen zijn getrokken om met ruimte te maken voor alle grote tandem en kiezen die ik heb.
Aan het eind had ik een prachtig gebit dus alles was het waard.

Over naar een nieuwe tandarts die keurig alles bijhield. Nooit veel problemen meer met mijn tanden en kiezen.

Tot een twee jaar geleden.
Ik kreeg steeds met last van de linker bovenkant. De tandarts van toen gaf Ann dat de een na laatste kies aan de bovenkant de boosdoener was.
Dus boren, nee geen gaatje. Dus een wortelkanaal behandeling zou ook niet helpen.
Dan moet hij er uit bleek na een half jaar. Zij zal er wel verstand van hebben toch dus afspraak gemaakt.
En dan heb je ineens een gat tussen je tanden. Erg jammer maar dat was op te lossen gaf zij aan. Een speciaal tandje dat ik er tussen kon klikken was de oplossing.
Wederom naar haar geluisterd en veel geld uitgegeven.
De pijn bleef helaas, altijd had ik kiespijn, maar dat kwam doordat de zenuwen daar moesten wennen aan het feit dat de "foute" kies eruit was.

Helaas heeft het tandje nooit goed gepast. de eerste twee dagen zat het goed en daarna viel het uit mijn mond.
Toen ik wilde dat dat gerepareerd werd kreeg ik weer een rekening voor mijn kiezen.

Toen ben ik naar een andere tandarts gegaan. En wat blijkt nu, de vorige tandarts heeft mijn verkeerde kies eruit getrokken.

Vandaag een wortelkanaalbehandeling gehad in de kies die er nog zat. Een ja hoor, compleet verrotte zenuw zat daar in die enorm aan het ontsteken was. Helemaal schoongemaakt en nu een tijdelijke vulling erin.
De verdoving werkt nu uit een het doet toch een pijn. De behandeling zelf trouwens niet hoor. Dat was goed verdooft. Maar nu, heb al 2 paracetamol op en een ibuprofen 400 dus hoop dat het zo afzakt.

Maar goed ben trots op mijzelf dat ik het toch heb laten doen ondanks de angst die ik had. Zulke horror verhalen had ik gehoord namelijk.

Hoe zit dat bij jullie? Bang voor de tandarts of niet? En iemand verder ervaring met wortelkanaal behandelingen? Wordt de pijn minder in de loop van de dag?

Groetjes Peetje80

8 jaar geleden

Mijn ervaringen kan je nalezen op http://angst-paniek.blogspot.com Maar hoe is het nu met je kies? Hopelijk is het nu allemaal goed. Liefs Bo

8 jaar geleden

He bah! Heel veel sterkte en misschien dat je toch aan de huisarts kan vragen of je sterkere pijnstillers kan krijgen! Succes!

8 jaar geleden

Hoi Mama.van.d.en.s, dank je wel voor je reactie. Ik ga in principe ook niet zonder mijn partner hoor. Gister was echt een uitzondering aangezien hij moest werken en ik er echt heen moest. Maar moet zeggen deze tandarts is echt heel fijn, doet alles op een rustig tempo en legt vooral uit wat ze allemaal gaat doen. Mijn kies is helaas nog meer gaan ontsteken nu dus moet om 11 uur nogmaals een een behandeling. Groetjes Peetje80

8 jaar geleden

Hoi Tessk, ook zo'n angsthaas voor de tandarts haha, erg is dat he. Groetjes peetje80