{{ message.message }}
{{ button.text }}

De 10 geboden van de bemoeimaffia

De 10 geboden van de bemoeimaffia. Volg ik ze? Of toch gewoon lekker niet?

Afbeelding blog 'De 10 geboden van de bemoeimaffia'

Gevraagd en ongevraagd: goedbedoelde meningen en adviezen. Maar dan wel conform de 10 geboden. 

1. Gij zult borstvoeding geven.

Of gewoon lekker niet. Ik koos bewust voor fles(kunst)voeding. Want; geen polonaise aan mijn lijf, geen gedoe met kolven, geen tepelkloven of borstontstekingen. Om nog maar te zwijgen over stuwing. Oh, en dat je gewoon een wijntje (of 3) kan drinken. En op zaterdagavond je buikje rond kan eten bij dat Mexicaanse restaurantje. Ja, je weet wel. Daar waar de wraps eigenlijk net iets te pittig zijn. Borstvoeding is niet het beste wat je je kind kan geven. Het beste dat je je kind kan geven is een rustige en relaxte moeder die al dan niet een weloverwogen keus heeft gemaakt. 

2. Gij zult wel/niet vaccineren.

Hierover zijn de meningen echt duidelijk verdeeld en heeft de ene groep geen goed woord over voor de andere groep. En vice versa. Ik ben gewoon duidelijk; ik laat mijn kinderen vaccineren. Ook gewoon conform het programma. Hier wordt niets uitgesteld. Ik zou het mijzelf echt niet vergeven als mijn kind komt te overlijden door een ziekte die ik had kunnen voorkomen door te vaccineren. En ja, er gaat veel geld om in het vaccinatieprogramma. Maar er gaat ook veel geld om in voetbal. En inderdaad, ik heb geen idee wat ze in mijn kind spuiten. Maar gelukkig zijn er wetenschappers en artsen die het wel weten. En daarnaast zijn er al veel ziektes die niet meer voorkomen dankzij het vaccinatieprogramma.

3. Gij zult geen kant-en-klaar voeding (Olvarit) geven.

Je hoeft geen keukenprinses te zijn om wat groente te koken of om wat fruit te pureren. Maar ik ben een echte ontaarde en luie moeder, dus ik heb aandelen in Olvarit. Ik ga echt niet groente koken, pureren en invriezen. Echt niet. Weet je wel hoeveel werk dat is? En weet je hoeveel tijd ik nu bespaar om extra met mijn kinderen te kunnen knuffelen en spelen? Precies, ik bedoel maar. Er was laatst iemand die beweerde dat je met potjes kinderen creëert die dan later helemaal niets lusten. Ik heb bewijs dat dat klinkklare onzin is. Sara heeft tot haar eerste jaar bijna alleen maar potjes gehad. Ze lust nu bijna alles en vind sommige dingen minder lekker. Iris is nu 3 maanden, maar ook voor haar zullen de potjes alvast klaarstaan. Tenzij ze ze niet lust. Kan ik me haast niet voorstellen. De smaken in de potjes zijn vlak en smaken nergens naar. 

4. Gij zult niet toegeven aan tablet of tv.

Hahahahahahahahahahahahahahaha. Ze groeien ermee op. Dat wij zijn opgegroeid met cassettebandjes, langspeelplaten en zwart/wit tv (nou ja, niet helemaal... maar toch...) wil niet zeggen dat onze kinderen dat ook moeten. Sara kan haar weg op mijn iPad prima vinden. Een appje voor Zappelin en een appje voor Youtube en je hoort haar een uur lang niet meer. Dat een aap inmiddels een 'monkey' is en ze de hele dag een irritiant Engels liedje zingt (Daddy finger, daddy finger, where are you... Moet ik nog doorgaan??) neem ik voor lief. Een tablet is gewoon best leerzaam. En ach, we wandelen elke dag en we spelen samen dus aan beweging en aandacht geen gebrek.

5. Gij zult uw baby 's nachts niet laten doorslapen.

Dit is de uitslag van het nieuwste onderzoek. Baby's zouden niet gemaakt zijn om door te slapen, dit is een grill van deze moderne tijd. Een constante voedingsstroom zou beter zijn voor de ontwikkeling van de intelligentie en is er minder kans op depressies. Borstvoeding kan je inderdaad best frequent en constant aanbieden. Met flesvoeding werkt dat toch iets anders. En trouwens, probeer maar eens een fles of borst in een slapende baby te duwen. Ik ben best gehecht aan mijn nachtrust. Dus dan maar een iets minder intelligent kind met hier en daar een donderwolk. 

6. Gij zult met uw kind in gesprek gaan.

Is er iemand die een serieus gesprek kan voeren met een 2-jarige die languit in een plas modder ligt en een enorme driftbui heeft? Dan moet je eerst zorgen dat je op ooghoogte bent. Check, ga direct in diezelfde plas modder ernaast liggen. Je moet je kind aankijken. Nou, dit kind ligt met haar gezicht in voornoemde plas modder, geen idee of de plas diep genoeg is zodat ik haar aan kan kijken. Vervolgens moet je rustig en beheerst vertellen wat je wel graag zou willen zien. Te horen aan het gekrijs zal ik toch echt mijn stem moeten verheffen om te zorgen dat ze mij hoort. Tja, schreeuwen is uit den boze. Mijn oplossing: Even verderop op een bankje zitten en wachten tot het wegebt. Of gewoon aan omhoog tillen, in de wagen zetten en gaan. Heb je geen wagen bij de hand; ze passen nog prima onder 1 arm. Horizontaal. 

7. Gij zult uw kind niet laten snoepen.

In grote lijnen ben ik het hiermee eens. Ik probeer (ja... probeer) van maandag tot en met vrijdag 18.00 uur het snoepen te vermijden. Dus ook bij de Etos geen tumtummetje of een plakje worst bij Jumbo. Wel rauwkost, rijstwafels (jahaa... met zeezout) en rozijntjes. Maar op een verjaardag oid; laat maar gaan. 10 plakjes worst? Prima. Handvol chips? Ja hoor, tuurlijk. Chocolaatjes en ander snoepgoed? Goed plan. 

8. Gij zult (niet) werken.

In de ogen van een werkende moeder ben je lui en in de ogen van een thuisblijfmoeder ben je ontaard en geef je niets om je kind. In deze discussie zijn geen winnaars. Ik ben een thuisblijfmoeder. Ten eerste omdat het voor ons voordeliger is en ten tweede omdat ik het gewoon wil. Ondanks een eenzame kant vind ik het heerlijk om bij de dames te zijn. We kunnen elke dag doen en laten wat we willen. Elke ochtend is pyjama-ochtend, behalve op dins- en donderdagochtend. Dan moet Sara naar de peuterspeelzaal. Oh, en voordat er commentaar komt: ja, ze gaat er naartoe. Voor haar ontwikkeling en voorbereiding op de basisschool. Dat kan ik haar niet bieden. Maar oei, heerlijk hoor... ochtendje Netflix. Toch weer ongeveer 3 a 4 afleveringen van mijn favoriete serie... De realiteit is mijn eigen soapserie; wassen, schoonmaken en zorgen voor Iris.

9. Gij zult thuis bevallen. 

Comfortabel in je eigen huis, eigen bed. Vertrouwde dingen om je heen... Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik blij was met mijn medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Als ik geen medische indicatie had dan wilde ik perse in het ziekenhuis bevallen. Geen viezigheid in je bed, medische hulp binnen handbereik. Dat voelde voor mij heel fijn en veilig. Maar ook hierin maakt iedereen al dan niet een eigen keus. 

10. Gij zult alleen maar houten speelgoed kopen.

Plastic speelgoed is haast de duivel. Schreeuwerig plastic dat lawaai maakt. En dan vooral wanneer het kroost op bed ligt. Het kan allemaal niet educatief zijn. Nee, je moet vooral authentiek houten speelgoed in huis hebben. Zodat iedereen ziet hoe verantwoord jij bent als moeder. Schattige houten poppenwagens, coole knikkerbanen en houten legpuzzels. Ik heb vanalles wat; Wat van hout, wat van plastic en wat van pluche. Zo meteen zet Sara gewoon nog even ALLE Toettoet Auto's aan die we hebben voordat ze gaat slapen tussen een berg pluche. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je