Snap
  • Mama

consuminderen en besparen

consuminderen meer doen met minder en bezuinigen op je uitgaves en je afval minimaliseren

 ongeveer 1 jaar geleden zijn wij gaan comsuminderen. In eerste instantie uit nood en op tweede plaats omdat wij in een maatschappij leven met een heel heel consumptie gedrag. 

er wordt ontzettend veel weg gegooid.  alleen al gemiddeld 50 kilo per persoon per jaar aan voedsel verdwijnt zo op de afval hoop. Tel daar kleding en over andere overbodige spullen bij op. 

 comsuminderen is niet alleen bezuinigen maar een soort van levensstijl. kritisch kijken naar wat je echt nodig hebt. En eigenlijk is dat heel weinig. Wij denken door reclame op tv en in magazine of bij de bushalte vanalles nodig te hebben terwijl in feite het heel basic kan. Dit hoeft natuurlijk niet maar het is wel goed je er van bewust van te zijn dat bijv een föhn of een 4 paar schoenen handig is maar niet noodzakelijk. 

Daarbij is consuminderen niet alleen goed voor je beurs maar ook goed voor het milieu. voor degene die volgend jaar ook wat willen minderen alvast een paar simpele tips die voor iedereen zonder echt grote moeite uit te voeren zijn.

- plan je maaltijden en doe alleen nog maar boodschappen met een lijst. Gebruik zo veel mogelijk streek en seizoen producten en probeer een moestuin te maken of bij een plaatselijke boer je groente te halen. stem je maaltijden op elkaar af. (gekookte aardappel- maak met de restjes puree- maak dan weer met de restjes aardappel kroketten ) 

- gebruik geen kant en klaar producten. met een goede set kruiden zijn zakjes  overbodig. sauzen en bijvoorbeeld pizza deeg is heel simpel en snel en goed in te vriezen.

- maak gebruik van ruil groepen op bijvoorbeeld facebook voor kleding en speelgoed. ruim je kleding kast uit en hou overzicht als je alles goed opruimt weet je ook precies wat je hebt. ga gericht shoppen en voorkom impuls aankopen.

- zet diensten om in producten of andere diensten. Ga bijvoorbeeld bij de buurvrouw ramen wassen en terwijl zij jou kleding hersteld of de buurman een muurtje verft.

- maak zelf wasmiddel en wasverzachter. niet alleen ontzettend goed koop maar ook zonder nare bijproducten.

- er zijn ontzettend veel diy op pintrest. verzamelen leuke ideeën en maak verjaardagskado s zelf.

Zo zijn er nog heel veel tips te vinden op internet. Ik merk dat het op een gegeven moment vanzelf gaat en je steeds inventiever wordt.  Het wordt een uitdaging te besparen.

8 jaar geleden

Een tip voor het besparen op uitgaven die je toch soms moet doen: de website shopkorting. Het werkt op dezelfde manier als kleingeld uit je portemonnee opsparen en zo van kleine beetjes toch aardig wat overhouden. Er doen heel veel bekende winkels mee (denk aan bol.com, zalando, blokker, wehkamp, etam etc) en je kan het combineren met andere kortingscodes op de site. Op deze manier heb ik vorig jaar zo € 100,- bij elkaar gesprokkeld. Het werkt als volgt: je maakt een account aan (en als je je toch gaat aanmelden, wil je dan deze link gebruiken? https://www.shopkorting.nl/?mycode=ywcko Dan help mij ook nog weer € 5,- voorruit! :) ), je kiest op de website van shopkorting de winkel uit waar je iets wilt kopen en klikt dan op de link "naar webshop" en via een tussenscherm (duim omhoog = je gaat shoppen met korting, duim omlaag= er gaat iets niet goed, zo wordt de korting niet geregistreerd) naar de webshop. Hier kun je gewoon normaal winkelen en bestellen zoals je altijd doet. Na je bestelling krijg je van shopkorting een mailtje dat je korting geregistreerd is en zie je hem ook terug in je account. Ivm retouren en betalingstermijnen etc duurt het even voordat je korting van "geregistreerd" naar "akkoord" gaat. Eenmaal akkoord kun je de korting op je rekening laten storten (minimum van € 10,-). Tip: zoek vooraf naar kortingscodes etc., want als je dit tijdens het shoppen via shopkorting doet kan de webshop je verbintenis met shopkorting kwijtraken en dan wordt je korting niet geregistreerd.

9 jaar geleden

klopt!je gaat vanzelf gezonder en bewuster eten. ook qua vlees bijvoorbeeld vaak heb je maar de helft nodig van wat een recept zegt. Het is echt lekker ook nog allemaal

9 jaar geleden

eigenlijk heel simpel. eerste keer was een klieder boel maar na een paar keer doe je het tussen de bedrijven even door. sunlight zeep, soda en water. Hier staat een goed en duidelijk uitgelegd recepr; http://hoemaakikzelf.nl/besparen/wasmiddel-maken.html

9 jaar geleden

Dit doen wij ook sinds een jaar. Reden voor ons was we gaven te veel uit, hielden de financieen niet bij en kwamen dus gedeeltelijk in de problemen. Wij hebben dit kunnen oplossen door minder uit te geven. Wij gooiden zooveel eten weg....niet normaal. Nu gaan wij naar de winkel met een lijst, gaan van te voren kijken of onze producten in de aanbieding zijn. Mijn man kookt en 2 keukenkasten vol met kruiden, specerijen, sauzen ga maar door. Kant en klaar kennen wij niet, alles word from scratch gemaakt. Dus vanuit de basis maken wij maaltijden enzovoorts. En wij kopen nog steeds prik drinken, of chips, chocolade snoep maar gewoon minder. Geen 5 zakken per week....nee zin in chips dan halen we dat en aan 1 zak heb je genoeg. Merk ook dat het goed is voor onze dochter, die kiest nu beter wat ze wilt eten en eet nu ook beter.