{{ message.message }}
{{ button.text }}

consuminderen en besparen

consuminderen meer doen met minder en bezuinigen op je uitgaves en je afval minimaliseren

Afbeelding blog 'consuminderen en besparen ' Achtergrond blur afbeelding

 ongeveer 1 jaar geleden zijn wij gaan comsuminderen. In eerste instantie uit nood en op tweede plaats omdat wij in een maatschappij leven met een heel heel consumptie gedrag. 

er wordt ontzettend veel weg gegooid.  alleen al gemiddeld 50 kilo per persoon per jaar aan voedsel verdwijnt zo op de afval hoop. Tel daar kleding en over andere overbodige spullen bij op. 

 comsuminderen is niet alleen bezuinigen maar een soort van levensstijl. kritisch kijken naar wat je echt nodig hebt. En eigenlijk is dat heel weinig. Wij denken door reclame op tv en in magazine of bij de bushalte vanalles nodig te hebben terwijl in feite het heel basic kan. Dit hoeft natuurlijk niet maar het is wel goed je er van bewust van te zijn dat bijv een föhn of een 4 paar schoenen handig is maar niet noodzakelijk. 

Daarbij is consuminderen niet alleen goed voor je beurs maar ook goed voor het milieu. voor degene die volgend jaar ook wat willen minderen alvast een paar simpele tips die voor iedereen zonder echt grote moeite uit te voeren zijn.

- plan je maaltijden en doe alleen nog maar boodschappen met een lijst. Gebruik zo veel mogelijk streek en seizoen producten en probeer een moestuin te maken of bij een plaatselijke boer je groente te halen. stem je maaltijden op elkaar af. (gekookte aardappel- maak met de restjes puree- maak dan weer met de restjes aardappel kroketten ) 

- gebruik geen kant en klaar producten. met een goede set kruiden zijn zakjes  overbodig. sauzen en bijvoorbeeld pizza deeg is heel simpel en snel en goed in te vriezen.

- maak gebruik van ruil groepen op bijvoorbeeld facebook voor kleding en speelgoed. ruim je kleding kast uit en hou overzicht als je alles goed opruimt weet je ook precies wat je hebt. ga gericht shoppen en voorkom impuls aankopen.

- zet diensten om in producten of andere diensten. Ga bijvoorbeeld bij de buurvrouw ramen wassen en terwijl zij jou kleding hersteld of de buurman een muurtje verft.

- maak zelf wasmiddel en wasverzachter. niet alleen ontzettend goed koop maar ook zonder nare bijproducten.

- er zijn ontzettend veel diy op pintrest. verzamelen leuke ideeën en maak verjaardagskado s zelf.

Zo zijn er nog heel veel tips te vinden op internet. Ik merk dat het op een gegeven moment vanzelf gaat en je steeds inventiever wordt.  Het wordt een uitdaging te besparen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je