{{ message.message }}
{{ button.text }}

COMPLICATIONS AFTER BIRTH PART 2

Een update over de verzakking na mijn bevalling.

Afbeelding blog 'COMPLICATIONS AFTER BIRTH PART 2' Achtergrond blur afbeelding

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een openhartige blog schreef over mijn verzakking. Ik heb ontzettend veel berichten ontvangen van andere moeders die in hetzelfde schuitje zitten. Enerzijds was dit heel fijn maar aan de andere kant ook doodeng. Ik ontving namelijk niet alleen maar positieve verhalen.

Zoals ik in mijn vorige blog vertelde was ik onder behandeling van een bekkenbodemtherapeut. Althans, dat dacht ik. Het bleek een bekkenoefentherapeut te zijn. En ondanks dat de therapeute heel kundig en aardig was hebben we een aantal weken maar wat aangeklooid. Mijn verloskundige had mij naar een bekkenbodemtherapeut moeten sturen en niet naar een bekkenoefentherapeut. Een bekkenoefentherapeut doet namelijk geen inwendig onderzoek. Als ik van te voren beter was ingelicht dan had ik never nooit een afspraak gemaakt. Nogmaals, ze was een topper. Maar we hebben oefeningen gedaan die ik dus juist niet had moeten doen. Een bekkenbodemtherapeut had dit kunnen zien. Zij niet. Denk ik…

Op 11 januari ben ik bij Bergman Clinics geweest. Normaal ben ik iemand die na zo’n afspraak al snel verteld wat de uitslag is. Deze keer had ik echt even wat tijd nodig. De uitslag was niet heel slecht. Maar ook niet goed. En ik had echt even tijd nodig om headspace te maken voordat ik erover zou schrijven.

Na een onderzoek werd er geconcludeerd dat het niet mijn baarmoeder was die verzakt was, maar mijn blaas/voorwand. In de tijd dat ik mijn vorige blog schreef tot de dag van het onderzoek had ik zelf ook het vermoeden dat het niet mijn baarmoeder was. Het blijkt een stadium 2 verzakking met een hypermobiele urinebuis. Daarnaast is mijn bekkenbodem overactief. Dit brengt me terug naar het bekkenoefentherapie verhaal. In al die weken zijn mijn oefeningen gebaseerd geweest op het sterker maken van mijn bekkenbodem. Ik had al wel een aantal keer aangegeven dat het aanspannen mij wel lukte maar het ontspannen echt een probleem was. Achteraf ben ik ervan overtuigd dat het de spanning op mijn bekkenbodem alleen maar erger heeft gemaakt. Er had meer focus moeten liggen op het ontspannen en niet op het aanspannen. Maar ik vraag me af of ze dit had kunnen weten als bekkenoefentherapeut. Ik ben haar dan nogsteeds dankbaar voor haar luisterende oor als ik er doorheen zat.  

De super lieve arts van Bergman heeft mij doorgestuurd naar een echte bekkenbodemtherapeut die mij moet gaan helpen met ontspannen. Ze denkt dat alles zo verkrampt is omdat mijn lijf mijn blaas omhoog wil houden. De verwachting is daarom ook dat de verzakking wat erger zal worden zodra mijn bekkenbodem ontspant. En dat is waarom ik een poosje met de uitslag in mijn maag heb gezeten. Het is ontzettend onzeker hoe de toekomst eruit gaat zien.

Om mij alvast een beetje te helpen werd een pessariumring aangemeten. Dit gaf verlichting maar zorgde ook direct voor andere klachten. Eén van die klachten was dat ik verschrikkelijke krampen kreeg. Ik zat de avond na het plaatsen met een kruik op mijn buik. Ik kreeg een verschrikkelijke rugpijn en pakte er pijnstillers bij. Dit leek me absoluut niet normaal en daarom belde ik de volgende ochtend de arts op. Het advies was om de ring direct uit te doen en 2 dagen later langs te komen bij de arts.

Mijn lichaam stoot de ring af. Voorlopig kunnen we niets anders doen dan afwachten hoe de behandeling van de bekkenbodemtherapeut aanslaat. De enige andere optie naast de ring is om een operatie uit te voeren. Deze wordt nu niet geadviseerd door verschillende factoren.

- Mijn leeftijd. De kans is vrijwel zeker dat de operatie over de jaren vaker moet worden herhaald. De verzakking wordt namelijk opgelost met eigen weefsel en naarmate je ouder wordt, zal dit weefsel zwakker worden. De verzakking komt daardoor weer terug.

- Na een operatie mag je geen kindjes meer krijgen.

- Ik geef borstvoeding en ben nog maar recent bevallen. Alles is hierdoor sowieso weker.

Op 1 februari heb ik mijn eerste afspraak bij de bekkenbodemtherapeut en gaan we kijken hoe ik geholpen kan worden. Ik hoop dat deze therapie uiteindelijk genoeg gaat zijn om te herstellen. Een operatie wil ik niet. Er zitten voor mij teveel nadelen aan. Daarom hoop ik dat we met wat oefeningen de verzakking iets beter kunnen maken zodat mijn klachten dusdanig verminderen zodat het voor mij geen issue meer is. Als ik al voor 50% herstel ben ik al tevreden.

Duimen jullie met mij mee?

Wil je hier met mij (privé) over kletsen dan mag je mij altijd via mijn Instagram een berichtje sturen.

Veel liefs,

Debbie

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je