{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoeding, zo kan het ook

Een positief ervaringsverhaal

Afbeelding blog 'Borstvoeding, zo kan het ook'

Sinds mijn 1e zwangerschap smul ik van ervaringsverhalen, maar het valt mij op dat de verhalen over borstvoeding vaak niet positief zijn. Borstvoedingsmaffia, borstvoedingsstruggles, tepelkloven, moeite en pijn komt regelmatig voorbij, maar een positief verhaal ben ik nog niet tegengekomen. Misschien omdat er minder te vertellen valt als alles gewoon goed loopt, maar zo ontstaat wel een verkeerd beeld van borstvoeden. 

Omdat ik dit zo jammer vind voor moeders-to-be die zich misschien zorgen gaan maken of er tegen op gaan zien, leek het mij fijn om ook eens een positief verhaal te plaatsen. 

Laat ik voorop stellen dat ik niet tot de moedermaffia behoor,  iedereen moer doen waar zij zich prettig bij  voelt. Bij mij was dit borstvoeding. Ik vind het super handig dat ik nooit iets mee hoef te nemen, de voeding altijd bij me én op temperatuur heb,  en ik na de nachtvoeding meteen kan gaan slapen zonder af te hoeven wassen en de volgende voeding te bereiden. Daarnaast houd ik van het intieme moment.

Tepelkloven, pijn, lekkende borsten, stuwing of ontstekingen ken ik niet. Ik ben nu m'n 3e kindje aan het voeden en heb de beide andere precies 1 jaar gevoed. Ik heb nooit een lactatiekundige gezien en ook de kraamzorg heeft me nooit hoeven helpen. Gewoon direct na de geboorte aangelegd en daarna is het altijd goed gegaan. 

Wat ik niet goed kan is kolven. Ala mijn kindje er bij is kolf ik makkelijk, maar als ik alleen ben heb ik 3 kolfbeurten nodig om maar één voeding bij elkaar te kolven.  Bij mijn 1e kindje wist ik dat natuurlijk nog niet, en zijn we toen ik weer ging werken dus op kunstvoeding overgegaan op de momenten dat ik werkte. Dit was prima en mijn productie bleef op peil zodat ik wanneer ik niet werkte wel zelf voedde. 

Bij mijn 2e en 3e kindje wist ik dit wel, en heb dus vanaf de geboorte steeds 1 borst gevoed en de andere gekolfd. Ik heb hiervoor een heel handige elektrische kolf waarbij de schelp in mijn bh past en ik dus m'n handen vrij heb. Zo heb ik nu aan het eind van mijn verlof al 30 liter in de vriezer en hoef dus niet te kolven op mijn werk. 

Ik hoop dat dit berichtje ook eens een ander licht schijnt op borstvoeding en mammas-to-be weten dat borstvoeden niet altijd problemen geeft. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je