{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoeding 2.0

Op 14 juni 2018 startte ik mijn tweede borstvoedingsavontuur. Ik schreef eerder een blog over het geven van borstvoeding en wat ik deze keer anders wilde doen. Ik kocht een nieuwe kolf en nog een aantal andere handigheidjes. Ik gun iedereen een fijne en goedlopende borstvoedingsperiode dus haal eruit wat er voor jou inzit!

Afbeelding blog 'Borstvoeding 2.0' Achtergrond blur afbeelding

Mijn nieuwe kolf..
Ik kocht voor de bevalling al een nieuwe kolf. Voor Joshua heb ik met de B2B van Difrax gekolft. Super handig omdat je deze in je BH kunt dragen en dus je handen vrij hebt. Door een klein ongelukje met de magnetron welke persongeluk om de oven-stand stond terwijl ik mijn kolfspullen wilde steriliseren (het waren de hormonen, echt waar! Zoiets zou mij anders NOOIT overkomen), eindigde ik uiteindelijk met twee borstkolven en kon ik dus dubbel kolven. Dat scheelde enorm veel tijd.

Al hoewel in prima kolfde met de B2B en eigenlijk altijd genoeg melk had voor Joshua, wilde ik nu toch een wat professionelere kolf, omdat ik ook mijn productie ermee op wilde hogen zodat ik Joshua ook weer met mijn melk kon gaan voeden. Ik had goede verhalen gehoord en gelezen over de Horigen Chicture, een zogenaamde 3D kolf. 3D kolven is de nieuwste techniek op het gebied van borstkolven. De kolf werk met druk, vacuüm en massage en als ik de verhalen moest geloven kolfde de gebruikers meer melk in minder tijd. Dat leek mij het proberen waard.
Waar andere borstkolven behoorlijk prijzig kunnen zijn, is deze kolf verassend betaalbaar voor hetgeen je krijgt. Je betaald €195,- voor een dubbele kolf, welke je per borst helemaal naar jouw kolfwensen in kunt stellen, en ook nog eens als enkele kolf zou kunnen gebruiken.

Ik gebruik de kolf nu bijna 6 weken en ik ben er echt heel erg tevreden over! Ik kolf inderdaad meer melk, in minder tijd. Gemiddeld zo'n 150 ml in 10 minuten. De melk die ik nu kolf, geef ik aan Joshua en hij vind het heerlijk. Ik heb nog niet echt een vast ritme gevonden om te kolven dus ik heb nog niet elke dag twee flesjes voor Joshua, maar de afgelopen drie dagen is me dat wel gelukt! Ik kolf nu in de avond voor de volgende ochtend, en in de ochtend voor die avond. Kleine beetjes die ik meer kolf, die vries ik in.
De kolf heeft 9 kolfstanden. Waar ik bij de B2B altijd op de max kolfde, gebruik ik de Horigen slechts op stand 1. Ik vind het een fijn idee om te weten dat ik de kolfkracht nog behoorlijk op kan voeren mocht dit nodig zijn, maar voor nu is stand 1 echt meer dan prima.
De kolf is verder best wel stil, en dat ik fijn! Nu heb ik zelf niet zo'n moeite met het geluid dat een kolf maakt, maar het is wel erg fijn dat je onder het kolven bijvoorbeeld gewoon een gesprek kunt voeren of tv kunt kijken.
Het enige nadeel vind ik dat de kolf niet handsfree is, dat vond ik echt ideaal aan de B2B, maar!! Daar heb ik iets op gevonden!

Mijn Kolf-BH..
Die kolf vasthouden was ik snel zat. Ik wist dat er speciale kolf-BH's zijn waar je de schilden van je kolf mee vast kunt zetten op je borst. Helaas bleken die allemaal behoorlijk prijzig. Ik besloot dus eens op AliExpress te kijken en vond daar de kolf-BH van de foto hierboven. Deze BH sluit je aan de voorkant met een rits. Je kunt dus gewoon je shirt omhoog doen, je voedings-BH of gewone BH naar beneden klappen en deze BH om ritsen. Kolfschilden even goed op hun plaats zetten, kolf aansluiten en klaar is kees! Ideaal omdat je zo dus alsnog handsfree kunt kolven.
Deze BH kun je aan de achterkant verstellen zodat hij goed aansluit en het aller leukste, hij kost slechts €8,96! Ik had hem trouwens met een week al in huis.

De Lanke silicone kolf..
My new best friend! Wat een ideaal ding is dit. Deze kolf/lekschaal zet je vacuüm op je borst en thats it. Ik heb hem de eerste dagen gebruikt om de ergste stuwing mee weg te "kolven", maar je kunt hem ook gebruiken om lek-melk mee op te vangen. Je voed dan je kindje met je ene borst, en plaatst deze kolf op de andere borst zodat je de melk die je tijdens het voeden lekt, opvangt. Op deze manier spaar je al snel wat kostbare ml op welke je alvast kunt invriezen. 
Geen zin of tijd om je kolf erbij te pakken en alles weer af te wassen? Pak deze! Hij bestaat uit 1 geheel, is makkelijk schoon te maken en mag zelfs in de vaatwasser. Even snel de druk eraf halen door met de hand zachtjes mee te kolven en binnen de kortste keren is het flesje vol.

Tijdens het wegkolven van de stuwing had ik op deze manier al snel 60ml te pakken welke ik aan Joshua kon geven. Het enige dat ik daarvoor hoefde te doen is de kolf goed vacuüm op mijn borst zetten en iets druk geven op harde plekken in mijn borst (dat deed ik overigens omdat die me zeer deden, de kolf doet zijn werk echt vanzelf).

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe..
Super goed! Ik kan echt niet anders zeggen. Julia drinkt goed en dat is te zien aan haar bolle wangetjes. In een week tijd kwam zij 600 gram aan, hoe trots kan een mama zijn. Dit was met Joshua wel anders.
Julia heeft een grote zuigbehoefte en vraagt dus om veel voedingen. Dit gaat niet altijd goed omdat zij dan meer melk binnen krijgt dan haar buikje aankan en dan spuugt ze. Ik ben nu dus een beetje aan het experimenteren met een speentje. Ik bied haar deze aan als ik zeker weet dat zij genoeg gegeten heeft (meerdere voedingen achter elkaar en overgeven) en zij toch onrustig blijft. Tot nu toe werkt dat best prima. Ik ben eigenlijk helemaal geen voorstanden van speentjes, maar een kindje dat steeds moet overgeven is ook niets. Daarbij laat haar gewicht zien dat zij echt voldoende voeding krijgt dus hoef ik niet bang te zijn dat ik voedingssignalen mis. De speen geef ik overigens maar kort, gewoon om even de zuigbehoefte op te botvieren en dan pak ik hem weer af.

Omdat ik nu de bevestiging van de weegschaal heb dat Julia het wat groeien betreft goed doet, durf ik de tijden iets meer los te laten en haar echt helemaal zelf aan te laten geven wanneer zij behoefte heeft aan een voeding. Ik zet in de nacht één wekker 6 uur na de laatste voeding, maar tot nu toe is Julia nog elke keer voor de wekker gekomen. 

Vind je het leuk om mij te volgen? Volg me dan op www.facebook.nl/MamaTassel en www.mamatassel.nl en lees als eerst de nieuwst blogs.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je