{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog 2# Beginnen bij het begin

In mijn vorige blog gaf ik al aan binnenkort wat meer over mijn Erbse Parese te vertellen dus begin ik bij het begin. Mijn begin.

Afbeelding blog 'Blog 2# Beginnen bij het begin' Achtergrond blur afbeelding

Tja het begin. Dat is mijn geboorte. Is lang geleden natuurlijk maar daar begint mijn verhaal. Mijn ouders waren al een hele periode aan het proberen om ouders te mogen worden. Voor mijn geboorte hebben zij 3 miskramen gehad. Jullie kunnen je dus wel voorstellen hoe blij ze waren dat er een kindje bleef zitten, en met hen was ook de gynaecoloog opgelucht dat het nu lukte.

Alles ging goed tot de bevalling. De gynaecoloog was vergeten te controleren of het bekken breed genoeg was, wat dus niet het geval was. Tegenwoordig kunnen ze dit al aan andere zaken afleiden maar toen waren ze nog niet zo ver. Omdat het bekken te smal was kon ik de laatste draai niet maken en bleef ik met mijn rechter schouder achter het bekken hangen. Om mij er toch levend uit te krijgen hebben ze flink moeten wurgen en druk moeten zetten op mijn nekspieren. Gevolg bij mijn moeder een totaal ruptuur en bij mij de Erbse Parese. Van de 5 zenuwbanen die in de nek zitten waren er 3 volledig kapot gescheurd en 2 zwaar beschadigd. Ik was het 13e kindje met dit ziektebeeld dat door dokter Sloof werd geopereerd. De gynaecoloog heeft later tegen mijn ouders gezegd dat een volgende baby met keizersnee geboren zou worden. Hij had één keer eerder een zelfde soort bevalling mee gemaakt en toen hebben ze het hoofdje van het rompje moeten verwijderen. Ik prijs mij dus heel gelukkig.

In totaal heb ik een tweetal operaties ondergaan. 1 om de zenuwen weer aan elkaar te hechten met zenuwen uit mijn kuiten en de 2e was een spier omzetting in de rechter pols om de functionaliteit te verhogen. Op internet is te vinden dat bij de meeste kinderen die hiermee worden geboren geen operatie nodig hebben, en de kinderen die geopereerd worden er later helemaal geen last meer van hebben. Slechts een klein percentage ondervind na operaties moeilijkheden tijdens het dagelijks handelen. Daar hoor ik dus bij.  

De gevolgen voor mij met de Erbse Parese zijn dat ik veel later heb leren fietsen zonder zijwielen. Mijn evenwicht bewaren is lastig en fietsen doet zeer aan mijn pols omdat die lastig draait. Ook is mijn rechter arm kleiner waardoor het lastig is deze aan het stuur te houden. Ik fiets dus liever niet. Autorijden kan ik automaat. Dit omdat ik met  mijn rechter arm niet aan de schakelpook kan komen. Tijdens mijn jeugd vond ik het moeilijkste om te gymen. Hier merkte ik echt dat je eigenlijk altijd wel 2 handen nodig had. En die had ik wel maar de rechter werkte niet met me mee. Hier kon ik dan ook best boos om worden. Vooral als de leraar zei me niet te kunnen beoordelen omdat ik wel mijn best deed maar het niet lukte. Ik had dan liever een onvoldoende dan dat ik dat te horen kreeg. Wel heb ik me steeds meer trucjes aangeleerd om toch dingen te kunnen die lastig zijn. zo heb ik me aangeleerd met rechts bijvoorbeeld vlees te snijden tijdens het koken. Doe ik dit namelijk met links dan snij ik me makkelijker in mijn vingers en dit voel ik niet waardoor het gevaarlijk kan zijn, en het is gewoon lastig het vlees met rechts vast te moeten houden. Schrijven doe ik natuurlijk links en typen kan ik net zo snel met 1 hand als de meeste met 2 het is gewoon gewenning. Af en toe loop ik nog wel tegen dingen aan maar ik ben eigenwijs en zoek graag mijn eigen grenzen op. Al heb ik ook met de jaren geleerd daar niet te vaak over heen te stappen. Ach zoals mijn moeder altijd zegt ieder krijgt wat die aan kan. En ik kan dit zeker hebben, ik ben eigenwijs genoeg.

In mijn volgende blog zal ik nog wat meer over mijn jeugd vertellen namelijk mijn broer(tje) een echte lieverd maar ook hij heeft zijn beperking. 

Groetjes Nicky

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je