{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog 108: verschillende invulboeken

Er zijn zoveel verschillende invulboeken voor (nieuwe) mama's op de markt. Hier even een overzicht van de invulboeken in onze boekenkast..

Afbeelding blog 'Blog 108: verschillende invulboeken'

1. Liefste, vertel 's! Omdat je bijzonder bent ... - Elma van Vliet
Isbn: 
9789000333165, prijs: € 9,99

Dit boek kun je invullen wanneer je (net) een relatie hebt.
Het is opgedeeld in 4 hoofdstukken die door beide geliefden ingevuld moeten worden. 
De hoofdstukken zijn: 
Over het begin
Over ons leven samen
Over liefde & romantiek
Over kleine & grote dromen

De partners beantwoorden steeds dezelfde vragen, zodat je hun verhalen kunt vergelijken. Denk hierbij aan vragen zoals:
Waar en wanneer hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet?
Op welk moment wist je dat je echt verliefd was?
Wat is het meest gezellige moment van de dag voor jou?
Welke eigenschap vond je in het begin het leukst? En welke eigenschap vind je nu bijzonder?
Wat is één van de meest romantische momenten die jullie samen hebben beleefd?
Wanneer vind je dat zij/hij er sexy uitziet?
Wat gaan jullie samen doen om nog heel lang gelukkig te blijven?
Dit zou ik graag nog tegen je zeggen: 

Ik vond het heel leuk om dit boek in te vullen, voornamelijk voor onze kinderen. Dan kunnen zij in de toekomst lezen hoeveel Papa & Mama van elkaar hielden op het moment van invullen en over hoe onze relatie ooit begon. 

Nadeel is dat mijn partner dit boek ook moet invullen en hij niet graag schrijft. Het boek is dan ook al maanden half af (mijn helft). Hij moet nog beginnen... ;)

Als beide partners ervoor open staan om dit boek (samen) in te vullen, dan is het zeker een aanrader. Ik vond het heel leuk om in te vullen, daarom geef ik het * * * *

9200000015354689.jpg

2. Mijn 9 maanden dagboek - Pauline Oud
Isbn: 
9789461449894, prijs: € 14,95

Een van mijn favoriete boeken aller tijden! Voor beide jongens heb ik deze 9 maanden lang met heel veel liefde en plezier wekelijks ingevuld. Het kost maar een klein beetje moeite & aan het einde van de rit heb je een prachtig naslagwerk van je gehele zwangerschap (en uiteindelijk ook je bevalling). Wat ik erg prettig vond toen ik dit boek voor de 2e keer mocht invullen, is dat je het 1e boek er nog eens bij kan pakken en zo je zwangerschappen een beetje kan 'vergelijken'. 

De vragen in het boek zijn relevant, al komen sommige vragen een aantal keren terug. Bijvoorbeeld of de babykamer al klaar is en over de naam van jullie kindje. Er is ruimte voor buikfoto's, echo's en aan het einde van de rit: foto's en het geboortekaartje van jullie kleine. Het boek is in vrolijke (unisex) kleurtjes vorm gegeven en er staan leuke tekeningen in van Pauline Oud. Daarnaast vind je hier en daar wat informatie over bijvoorbeeld zwangerschapskwaaltjes, borstvoeding, de groei van je kindje en de bevalling. 

Zeker een aanrader! Ik geef dit boek dan ook * * * * *

9_MND_660_DEF_kopie_thumb.gif

3. Woezel & Pip - Mijn kraambezoekboek
Isbn: 
9789461446817, prijs: € 14,95

Wie is er geen fan van Woezel & Pip? Van deze schattige hondjes zijn er dan ook heel wat spullen op de markt, waaronder het kraambezoekboek. Voor onze tweede zoon heb ik dit boek gekocht. Voor onze eerste kreeg ik namelijk een kraambezoekboek van ons kraambureau. 

Het is een prachtig, kleurrijk boek met leuke tekeningen (Woezel, Pip, Molletje, Buurpoes) én het boek is van handig formaat. Je kunt het dicht doen met een elastiek en er is plaats voor het geboortekaartje, de foto's van je kindje en de kraamvisite (niet veel plaats). Iedereen die op visite komt, krijgt dezelfde vragen: 
Datum - naam
1. Hoe ken je mijn moeder?
2. Hoe ken je mijn vader?
3. Op wie lijk ik?
4. Wat heb je mij cadeau gedaan?
5. Als ik groot ben, ga je samen met mij ...
6. Jouw wens voor mij ...

Daarnaast is er in het boek een speciale ruimte gereserveerd om ingevuld te worden door Papa, Mama, verloskundige en kraamverzorgende. Ook zijn er wat vragen over de geboortedag zelf, zoals o.a. :
Op mijn geboortedag kopte de krant ... 
Dit liedje stond op nummer 1 ...
Iedereen keek op televisie naar ... 
Een krant / brood / pak melk kostte

Ik heb er spijt van dat ik dit boek niet voor mijn oudste heb gekocht. Daarom geef ik dit boek een * * * * *

woezel_pip_kraambezoekboek.jpg

4. Kraambezoek-kaarten in blik - Nijntje
Isbn: 
8712048294731, prijs: € 9,95

Ik zag deze kraambezoek-kaarten tijdens de zwangerschap van onze oudste in een winkel. Ik vond ze zo leuk, dat ik ze heb gekocht. Ik had toen de mazzel dat ik al wist wat we kregen, zodat ik ze in het blauw kon kopen. Deze kaarten kun je namelijk maar in 3 kleuren kopen: grijs, roze en blauw. 

Ik heb deze kaartjes als aanvulling in het kraambezoekboek geplakt van onze oudste zoon. Deze kaartjes werden dus maar aan één kant ingevuld. 

Er staan leuke vragen op deze kaart (de standaardvragen zoals in ieder kraambezoekboek e.d.).
De kaartjes zijn echter klein en kun je dus eigenlijk niet inplakken, omdat ze aan beide kanten beschreven moeten worden.
Dit maakt de kaartjes enigszins onhandig. 
Ook het feit dat je van tevoren al een kleur moet kiezen, maakt deze kaartjes ietwat onaantrekkelijker dan de kaartjes van bv Pauline Oud (zie punt 5). Daarom geef ik ze *

 z_4099575_001.jpg

5. Kraambezoek-kaarten in blik - Pauline Oud
Isbn: 
9789461447135, prijs: € 9,95

Deze kaarten kocht ik op de 9 maanden beurs bij de stand van Pauline Oud zelf. Op dat moment wisten wij nog niet of we een zoon of dochter zouden krijgen. Het mooie van deze kaarten is dat ze heel kleurrijk zijn en dus voor beide te gebruiken. 
Er zitten 50 kaarten in een blik. Vaak genoeg dus voor alle kraamvisite. ;)
Aangezien ik deze kaarten gebruik NAAST het kraambezoekboek van Woezel & Pip, laten we deze kaarten invullen door alle kinderen die op kraamvisite komen. De volwassenen vullen bij ons het boek in. 
Deze losse kaarten stop ik in een foto album, zodat je ze er nog eens kan uithalen en lezen. De kaarten moeten namelijk aan beide kanten beschreven worden, dus inplakken is geen optie. 
Het formaat is klein, dus er is weinig ruimte om te schrijven en mensen moeten heel klein schrijven. Een kraambezoekboek geeft meer ruimte. 

Vragen op deze kaartjes zijn:
Naam - datum
1. Hoe ken je mijn mama?
2. Hoe ken je mijn Papa?
3. Op wie lijk ik?
4. Welk cadeautje heb ik van je gekregen?
5. Jouw wens voor mij: ...

Het formaat van de kaartjes & het feit dat ze aan beide kanten beschreven moeten worden, maken ze onhandig. Wel vind ik het erg leuk dat ze zo kleurrijk zijn. Daarom geef ik deze kaartjes * *

Kraambezoekkaarten_dk_V2_660_thumb.gif

6. Mijn 5 jaren Mama dagboek - Pauline Oud
Isbn: 
9789461448095, prijs: € 14,95

Het idee van dit boek is ontzettend leuk. Iedere dag (op datum) beantwoord je 1 vraag. Zo staan er 365 vragen in het boek. Aan het einde van het jaar ga je weer terug naar de eerste vraag en vul je deze vraag weer in. Dit doe je zo 5 jaar lang. Doel van dit boek is om te zien of je antwoorden gaandeweg veranderen. 

Het invullen van dit boek kost veel meer tijd, omdat je er dagelijks mee bezig zou moeten zijn en dat 5 jaar lang. Dit is naar mijn mening niet haalbaar. Zeker als je kleine kinderen hebt, ben je soms blij als je aan het einde van de dag tijd voor jezelf en je partner hebt. ;)
Hoe ik dit boek dan ook invul: iedere maand vul ik de vragen voor die maand alvast in (zover mogelijk). Je kunt dan zelf een dag kiezen wanneer je hier tijd voor & zin in hebt. 

Daarnaast is er ruimte in dit boek voor foto's, handomtrekken van je kindje(s) en tekeningen. Helaas is dit boek van zo'n klein formaat, dat de foto's e.d. wel erg klein moeten zijn. Dit is bijna niet te doen. 

Mooi idee & leuk om te doen, maar niet helemaal haalbaar. Daarom geef ik dit boek ook * * *

mijn-vijf-jaren-mama-dagboek-van-pauline

7. Brabbels en uitspraken - Pauline Oud
Isbn: 
9789461443687, prijs: € 14,95

Onze zoon zegt echt de gekste, grappigste, meest vertederende dingen. 's Avonds als mijn man dan thuis komt, dan wil ik dit graag ook met hem delen. Vaak ben ik dan alweer vergeten wat onze zoon PRECIES zei. 
Dit boek is ideaal voor dat soort momenten! Als hij weer eens iets zegt, dan schrijf ik dat op in dit boek. Het is een geweldig naslagwerk voor later, want hoe grappig is dit om weer terug te lezen. Iedere keer dat ik er nu in blader, tovert het weer een lach op mijn gezicht.
Onze zoon is nog maar 32 maanden oud en het boek is al half vol. Ik ben benieuwd wat voor prachtige uitspraken er nog meer in komen te staan.. ;)

Er is veel ruimte om te schrijven, dus je kunt ook de hele situatie omschrijven waarin de uitspraak gezegd is. Ook worden er soms aanvullende vragen gesteld, zoals: welke liedjes zingt je kindje nu het liefst, wat zijn de favoriete woordjes van je kindje nu, enz. Daarnaast is er hier en daar ruimte voor foto's, zodat je ziet hoe groot (of klein) je kindje is op het moment dat hij/zij deze uitspraken deed. 
Het boek is heel kleurrijk en daarom absoluut unisex. Er staat hier en daar informatie over de taalontwikkeling van kinderen, liedjes en spelletjes & er staan weer prachtige Pauline Oud tekeningen in. Het start al vanaf de eerste woordjes, dus ook voor onze jongste (nu 6 weken) heb ik dit boek alvast in de kast staan. :)

Een absolute aanrader! Ik geef dit boek dan ook * * * * *

9200000012141650_1.jpg

8. Mam & Pap vertellen over jou - Elma van Vliet
Isbn: 
9789000348084, prijs: € 20,-

Dit boek is een naslagwerk voor & over je kind. Het begint al voordat je kindje geboren is. En het eindigt bij de tienerjaren van je kind. Ieder jaar (rond de verjaardag van je kind) vul je dit boek in. Het reflecteert op het afgelopen jaar & hoe jullie de verjaardag van jullie kind dat jaar hebben gevierd. 
De meeste vragen moeten door Mama worden ingevuld, maar hier en daar is er ook ruimte voor Papa om iets te zeggen over het kind of het afgelopen jaar. 

Het boek heeft inmiddels een nieuwe versie. Waar het eerst feloranje was en op A4 formaat, is het nu een stukje kleiner en mintgroen. Het boek heeft ruimte voor herinneringen (verhalen), foto's, geboortekaartje, eerste keren, maar ook kan je kindje op een bepaalde leeftijd zelf laten weten hoe hij/zij erover denkt. 
In de oude versie van dit boek was er ook iedere verjaardag nog ruimte voor een aantal (belangrijke) mensen om een verjaardagswens te schrijven. 

Als er iets gebeurt in het leven van (één van) onze kinderen, dan schrijf ik dit meteen op in dit boek. Na hun verjaardag schrijf ik er meteen in, omdat hun verjaardag dan nog vers in mijn geheugen zit. Je moet het wel bijhouden, maar al met al ben je er niet veel tijd aan kwijt. Het lijkt me een prachtig naslagwerk om mee te geven aan je kind als ze volwassen zijn. Hun hele jeugd staat er zo'n beetje in beschreven. 

Ik geef dit boek een * * * *

9200000045904653.jpg

Zoals jullie zien: ik heb flink wat boeken in te vullen. De meeste boeken zelfs x 2! Maar ik doe het met veel liefde en plezier. Ik maak er echt af en toe tijd voor om het bij te houden.. Ik hoop dan ook dat mijn jongens het later waarderen. En als zij dat niet doen, dan wellicht hun partner.. ;)
Ik vind het nu soms zo ontzettend jammer als ik mijn schoonmoeder iets vraag over de jeugd van mijn man en dat ze me daar dan geen antwoord op kan geven. Ze weet hier namelijk nog maar heel weinig van (hij is nu 36 jaar oud). 

Mijn tip aan jullie: als je al weet dat je hier geen type voor bent, schaf zo'n boek dan ook niet aan! Het is zo zonde om ergens aan te beginnen en het dan NIET af te maken.. Of, wat ik soms nog erger vind: dat je straks voor je oudste wel zo'n naslagwerk hebt en voor je andere kind(eren) niet. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je