{{ message.message }}
{{ button.text }}

Besnijden of toch maar niet?

Afbeelding blog 'Besnijden of toch maar niet?'

Vandaag zag ik in de krant dat een jongen 4,6 miljoen euro schadevergoeding krijgt, vanwege een besnijdenis dat verkeerd was gelopen. De 8 jarige jongen is als baby besneden geweest, maar dat was mislukt. Nu moet hij de rest van zijn leven lopen met een beschadigd geslachtsdeel. Om het hele gebeuren te verwerken is hij momenteel in behandeling bij een psychiater. Volgens artsen zal hij de komende jaren, nog verschillende operaties ondergaan aan zijn geslachtsdeel.

Bij het lezen hiervan, kruipt toch de vraag op of een “besnijdenis”, anno 2011 niet overbodig is. Dit is niet de eerste keer dat dit onderwerp in het nieuws komt. Er zijn al eerder gevallen geweest waarbij een besnijdenis mislukt was. Het schijnt dat bij 2 tot 10% een complicatie kan optreden. Waarom doen we het eigenlijk?

Een besnijdenis wordt gedaan om verschillende redenen. Ten eerste zijn er de religieuze redenen. De meeste moslims en joodse gezinnen kiezen om die reden voor een besnijdenis. Een besnijdenis zou ook goed zijn om de hygiëne van het geslachtsdeel. Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma (een talgafscheiding in de penis) en daarom blijft de penis schoner. Er zijn ook medische redenen voor een besnijdenis. Als bijvoorbeeld het voorhuidje niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden. Daarbij zijn er ook seksuele redenen. De voornaamste seksuele redenen voor een besnijdenis zijn vroegtijdige zaadlozingen en een te lange voorhuid. Bij een te lange voorhuid komt de eikel niet of nauwelijks bloot te liggen bij een erectie. En natuurlijk kiezen mensen ook voor een besnijdenis omdat ze het gewoon mooier vinden.

Besnijden of toch maar niet?

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je