{{ message.message }}
{{ button.text }}

Anticonceptie: taak van de vrouw?

Afbeelding blog 'Anticonceptie: taak van de vrouw?'

1964: de pil werd geïntroduceerd. Niet zomaar een pil, nee DE pil. Hard voor gevochten door feministen, hard tegengewerkt door conservatieven. Het gaf vrijheid, het gaf vrouwen het heft in eigen handen. Plots hadden we keuzes: wel of geen moeder worden? Geen rijen kinderen meer die elkaar moesten opvoeden terwijl moeders zwetend boven de wastobbe hing. Nee, wasmachines en keurig 2 kindertjes. Er kwam ruimte voor de mens achter de vrouw, de mens achter de moeder. Het maakte de vrouw baas in eigen buik.


Enkel positief nieuws dus? Eh nee, helaas. De pil kent nogal wat bijwerkingen. Acne, gewichtstoename, stemmingswisselingen, migraine, depressie en de zelf ondervonden trombose en longembolie. Inmiddels ken ik via via de verhalen wel. Die achternicht is eraan overleden, zijn tante stierf na een plotseling infarct, die vrouw woont vanaf haar 33e in een verzorgingstehuis. Door de pil. Maar dat zijn kleinigheidjes, in statistieken zijn ze niet relevant. De pil voorkomt namelijk een hoop ongewenst leed en wij vrouwen zijn behoorlijke bikkels. De mannenpil kwam er overigens niet. Er gaan verhalen rond dat mannen de bijwerkingen te vervelend vonden (eigenlijk dezelfde als wij ervaren) maar dit was eigenlijk de reden niet dat de pil voor mannen niet op de markt kwam. Het was simpelweg niet rendabel. Wij vrouwen slikken het toch wel, want wij dragen de gevolgen. En aangezien je bij een ongewenste zwangerschap opgewacht wordt door een horde vredelievende godsvrezende wezens, zit niemand te wachten op zo'n "oepsie". 

2019: nog altijd zijn vrouwen hoofdverantwoordelijk voor het voorkomen van zwangerschap. Dat dit teamwerk is, lijkt aan vele Nederlanders volledig voorbij te gaan. De vrouw is baas in eigen buik, maar beter faalt ze niet. Oh ja, ze moet het ook zelf betalen, wat maakt dat het leven alweer duurder is als draagster van de XX chromosomen. Want wist je al dat wij meer betalen voor scheermesjes en shampoo? Tuurlijk, kom maar door!  We krijgen minder betaald en we betalen meer. Hoe kan het toch dat er nog steeds zoveel vrouwen zijn die niet boos zijn? Waar blijven jullie? Donderdag wordt er gestemd in de tweede Kamer, om te bepalen of de pil weer in het basispakket komt. Dit levert vrouwen een gigantische besparing op. Met de voor- en nadelen. Voor mij, gezien mijn longembolie, geen optie meer. Maar ik vind ook niet dat andere vrouwen de dupe mogen worden van mijn ervaringen. En ik vind al helemaal niet dat een stel mannen mag bepalen voor ons wat en waarvoor wij moeten betalen, terwijl er nog altijd geen alternatief is voor de man. Ja, we hebben het condoom. Big whoop! Ik kan je uit ervaring vertellen dat je die na 12 jaar ook wel zat bent. Maar wat zijn de andere opties? In elk geval geen enkele die niet invasief is voor de vrouw, of deze nu hormonaal of hormoonvrij is. 

Donderdag dus, online kan er getekend worden. En nee, ik ben niet verbonden aan deze organisaties, maar vrouwenzorg gaat mij nu eenmaal aan het hart. Hier kun je tekenen https://actie.degoedezaak.org/petitions/anticonceptie-in-het-basispakket?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=blast2019-07-01

Ik ga in elk geval tekenen, hoe ziek ik ook ben geweest van de pil. Ik vind dat jij je niet blauw zou moeten betalen aan anticonceptie, zeker voor mensen in minder welvarende financiële situaties. Juist zij moeten beschermd worden tegen ongewenste zwangerschappen. Voorts moeten vrouwen ook serieuzer genomen worden in de zorg, juist bij aan vrouwen gerelateerde kwalen (ik liep destijds 6 weken lang rond met trombose in beide benen en eindigde met een halve long dat afgestorven was, dit had voorkomen kunnen worden als ik niet was weggestuurd door 5 - VIJF!- artsen). Ook vind ik dat er meer onderzoek moet komen voor anticonceptie bij de man. Want dat willen ze best, althans de meeste mannen. Misschien dat de verhoudingen dan eindelijk eens wat minder scheef gaan worden. Tekenen jullie ook? 
*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je