{{ message.message }}
{{ button.text }}

Als je baby s'nachts nog niet doorslaapt

Afbeelding blog 'Als je baby s'nachts nog niet doorslaapt' Achtergrond blur afbeelding

'Slaapt ze al door'? was de vraag die ik de afgelopen tijd het meest gehoord heb. Inmiddels slaapt ze door maar er is heel wat vooraf gegaan. Lees mijn tips!

Het is echt een ding in mama-land merk ik, doorslapen. Want hoe fijn is het als jij je nachtrust weer een beetje terug hebt? Het is dan ook de meest gestelde vraag ooit en ik denk dat iedere ouder het fijn vind als zijn/haar baby een lange nacht maakt. Nore slaapt inmiddels wel door, maar dit ging zeker in het begin ook niet zonder slag of stoot.

Het is niet gek dat je pasgeboren baby zich meerdere keren meldt 's nachts, baby's hebben nog geen dag- en nachtritme en wakker worden beschermd ze zelfs tegen wiegendood en om te voorkomen dat ze niet genoeg drinken. In de eerste maanden heb ik mezelf suf ge-googled, naar 'doorslapen baby'. Ik zag op Instagram en om me heen veel moeders waarbij hun kindje al doorsliep en voelde me daarom vaak onzeker. 'Zou ze ook gauw gaan doorslapen' en 'wanneer krijgen we onze nachtrust' terug heb ik vaak gedacht.

In het begin sliep Nore zeker niet heel gemakkelijk in. Het duurde vaak zo'n 45 minuten totdat ze ook echt sliep en werd vaak zomaar weer wakker, om vervolgens alleen maar troost te zoeken bij mij. Ze wilde niet slapen in haar wiegje en heeft de eerste weken, maanden dan ook veel bij mij in mijn armen geslapen. Natuurlijk was dat iets wat ik liever niet wilde omdat ik het niet helemaal vertrouwde maar ze had dit blijkbaar nodig. Het ging anders echt niet!

Steeds vaker probeerde we haar in haar eigen bedje te leggen en een ritueel aan te wennen. Verschonen, pyama aan, slaapzak en flesje en dan naar bed. Alles hebben we uit de kast gehaald om haar te laten slapen. White-noise (vooral het stofzuiger geluid was populair), zachtjes aaien over haar voorhoofdje, een knuffel met mijn geur, lavendelspray, in slaap wiegen, noem maar op. In het begin voelde ik mij vaak wanhopig, omdat niets hielp. Ging dus letterlijk als een zombie door het leven. Maar ik verving op een avond mijn borstvoeding met kunstvoeding en wonderbaarlijk sliep ze toen ineens zo'n 3 uurtjes achter elkaar. Dolgelukkig was ik al met deze vooruitgang! Toeval?

Zo'n week voordat Nore naar de opvang ging hebben we voorzichtig geprobeerd een soort 'ritme' aan te wennen. Om de 3 uren voeden, en dan binnen anderhalf uur weer slapen. Overdag lieten we haar slapen in de box of beneden in de kinderwagen en 's nachts op haar kamertje. Dit ging steeds beter! En sinds ze naar het kinderdagverblijf gaat, hebben we een ritme. Dat ritme van slapen, voeden, spelen, verschonen en weer slapen werkt bij ons de meeste keren goed.

De nachten werden langer en vanaf 5 maanden merkten we echt verschil. Nore draaide het dag- en nachtritme om en begon ineens beter te slapen. Ook had ze de whitenoise geluiden en de aaitjes over haar gezichtje minder nodig. Het ritueel van verschonen, pyama en slaapzak aan en het flesje voor het slapen gaan werd ineens herkenbaar.

Op dit moment is Nore bijna 8 maanden en kan ze, de meeste keren, zelf in slaap vallen zonder hulp van ons. Onmisbaar is wel echt haar speen en het komt nog vaak voor dat zij daar 's nachts om vraagt. Wat ik met deze blogpost wil bereiken? Voel je niet onzeker als je kindje nog niet doorslaapt en vertrouw op je eigen instinct wat betreft slaap-methodes. We hebben allemaal gebroken nachten als ouder en ook jouw kindje zal ooit langere nachten maken. Ik vond het juist fijn in het begin om dit soort verhalen te lezen maar kwam ze weinig op internet tegen. Dan is het juist goed om te lezen dat je niet de enige bent met een niet-doorslaper. Dan voel je je tenminste begrepen in plaats van alleen maar tips tegen te komen hoe je kindje 'moet' leren doorslapen.

De boeken die ik kocht over doorslapen en slaap-methodes liggen inmiddels in de prullenbak en ik hoop dat dat bij ieder van jullie ook ooit zover mag zijn!

Liefs, Greet

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je