Snap
  • Mama

Als ik kon toveren, kon toveren

Als ik kon toveren, kon toveren, kon toveren, kon toveren. Dan hielden alle mensen van elkaar.

En had ik eindeloos geduld. Was ik een blije moeder met kinderen die altijd luisteren, schoon zijn en heel beleefd. Maar ik kan niet toveren. En mijn geduld is eindeloos. Helaas.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn mijn tranen net opgedroogd. Maar mijn hartslag is nog hoog. En mijn hoofd zit vol. Ik hou zo ontzettend veel van mijn lieve oudste peuter. Maar de wanhoop die ik soms voel maakt mij bang. Hoe gaat dit verder? Gaat dit over? 

Sinds de vakantie voorbij is, is het bijna elke avond 'feest'. Ze komt uit bed om te plassen, te drukken, iedereen een kus te geven, een kroel te geven etc. Als ze dat heeft gehad, voor de zoveelste keer, en we haar weer lekker instoppen gaat ze helemaal over haar toeren. Gillen, schreeuwen, huilen, stampen, schoppen, slaan. Alsof er een waas over haar heen trekt. Onbereikbaar voor wat wij zeggen of doen.  Onbegrensbaar en onbedaarbaar. Soms spat ik wat water in haar gezicht anders zou ze erin stikken, denk ik. 

Vanavond was het ook weer zover. Ik denk dat ze wel twintig keer uit bed is gekomen. Elke keer leg ik haar weer terug. Geef haar een kus. Zeg dat ze echt moet gaan slapen. En uiteindelijk sliep ze in. Als ze zo erg overstuur is geweest, kroel ik altijd eerst met haar, ik wil niet dat ze huilend alleen en overstuur in slaap valt. Het gaat me zo aan mijn hart om haar zo te zien. Het voelt gewoon zo niet goed. 

Naderhand is ze nog twee keer uit bed geweest. En ik verlies mijn geduld. Ik verhef mijn stem tegen haar en ik moet echt op mijn handen zitten, anders schiet ik uit. Misschien vind ik dat nog het ergste van alles. Mijn eigen geduld wat op is. Mijn gevoel van onvermogen naar mijn lieve meisje toe. Ik wil haar nooit, maar dan ook nooit een tik geven. Dat druist tegen al mijn gevoel in. Ik wil haar helpen, maar ik weet even niet zo goed hoe. 

Ik wilde dat ze een handboek had. Dat er in stond hoe ik het voor haar het allerbeste kon doen. Ik wil zo graag zien wat haar behoefte is, maar ik kan er niet altijd in voorzien voor mijn gevoel. Ik heb nog een kindje die aandacht nodig heeft. En ikzelf heb ook mijn rust nodig. Dus leg ik haar elke keer weer terug in bed. 

Het doet zeer om haar zo te zien. In de knoop met zichzelf. Ze doet alles vanuit haar tenen. Blij ook, gelukkig. En grappig en bijdehand. Ik wilde dat, wat er ook is, dat ik het van haar weg kon nemen. Of dat ik in ieder geval de tools vind om haar te helpen. Dat is echt een zoektocht. Hoogstimulatief is geen makkie. 

6 jaar geleden

ja, maar nu het weer na een vakantie komt kan het ook door verandering komen. Ze is er heel gevoelig voor. We benoemen alles, Eigenlijk alles wat je benoemt doen we al. Echt lastig om iets te vinden.

6 jaar geleden

.Amer moet zijn kamer...

6 jaar geleden

Rond Oud en Nieuw... Had ze toen last van (lawaaiig) vuurwerk? Onze buurman klust nogal eens s avonds. Als dat zo is luisteren we samen naar de geluiden. Benoem ik ook : als je dit geluid hoort kun je denken buurman R is aan het klussen ik mag lekker slapen. En/of ik vertel dat t klussen buiten is en dat er niets in haar. Amer gebeurd. Je noemt oa. Zingen en bidden. Kent ze t liedje Jesus is de goede Herder? Of Je hoeft niet bang te zijn.... Misschien ook benoemen Jij mag gaan slapen, (papa en) mama zijn beneden en horen je door de babyfoon als je roept en de Here God past op ons allemaal.....

6 jaar geleden

Heel herkenbaar. Onze dochter hewft hier ook erge last van gehad. Niet het gillen en schreeuwen, masr wel heel vaak het bed te komen voor van alles en nog wat. Ze is inmiddels 9 en nu is het nog steeds zo dat 's avonds voordat ze gaat slapen eerst nog even de dag moet doornemen. Is er iets gebeurd op school dan komt het er dan pas uit. Het zit dan ook al heel wat jaren in ons avondritueel om nog even de dag door te nemen voordat ze gaat slapen. En ze luistert iedere avond naar de regenboogtrap, dit helpt haar ook om rustig in te slapen. Misschien moet je het avondritueel aanpassen en er een andere draai aan geven. Zodat jullie allebei weer wat meer rust krijgen