{{ message.message }}
{{ button.text }}

Alles over gezonde voeding.

Gezond eten is belangrijk om je lekker te voelen, om voldoende energie te hebben en om gezond te blijven. Maar wat is nou gezonde voeding?

Afbeelding blog 'Alles over gezonde voeding.' Achtergrond blur afbeelding

Gezonde voeding.

Bij het voedingscentrum kun je terecht voor allerlei informatie over gezonde voeding. Zij raden je aan om, als je gezond wilt eten, dagelijks te eten volgens de regels van de schijf van vijf. Deze regels zijn:
*Eet gevarieerd (eet uit elk vak van de schijf van vijf)
*Eet niet teveel en beweeg
*Eet minder verzadigd vet
*Eet veel groente, fruit en brood
*Eet veilig (zorg voor een goede hygiëne bij het bereiden van voedsel)

Schijf 1: Aardappelen, brood, rijst en pasta.

Bij gezonde voeding horen koolhydraten, vezels, eiwitten, vitamine B, calcium en ijzer.
Koolhydraten geven je lichaam energie en vezels zorgen voor een goede stoelgang en een “vol” gevoel.
Uit onder andere aardappelen, brood, rijst en pasta kun je deze voedingsstoffen halen. Zorg ervoor dat je wel voldoende varieert. Dus niet elke dag aardappelen, maar de ene dag aardappelen, de andere dag rijst en weer een andere dag pasta.

Schijf 2: Water.

Voldoende drinken hoort ook bij gezonde voeding. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om zijn vochtverlies door bijvoorbeeld urine en zweten weer aan te vullen.
Alle dranken tellen mee in dit vak, maar als onderdeel van gezonde voeding wordt er aangeraden vooral water, thee en koffie zonder suiker of melk te drinken.

Schijf 3: Halvarine, margarine en oliën.

Door het eten van voldoende van deze producten, krijgt je lichaam voldoende vitamine A, D en E en essentiële vetzuren (vetzuren die je lichaam niet zelf aan kan maken) binnen. Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar bij gezonde voeding omdat ze onder andere energie geven, zorgen voor gezonde botten en goed voor je weerstand zijn.

Schijf 4: Zuivel, vlees, vis en vervangers.

Deze producten voorzien je lichaam van voedingsstoffen als ijzer, eiwitten, calcium, vis-vetzuren en vitamine B. Deze voedingsstoffen worden onder andere gebruikt als bouwstoffen voor de cellen in je lichaam, voor de aanmaak van spierweefsel, en kunnen bloedarmoede helpen voorkomen.

Schijf 5: Groente en fruit.

Door het eten van voldoende groente en fruit, zorg je ervoor dat je onder andere vitamine A en C, foliumzuur, vezels en kalium binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen helpen onder andere je bloeddruk te verbeteren en verkleinen het risico op bepaalde ziektes.

Als je volgens deze regels en uit al deze schijven gevarieerd eet, dan zorg je ervoor dat je gezonde voeding binnenkrijgt. Meer informatie hierover vind je op de site van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
In dit artikel vind je meer informatie over gezond eten voor kinderen: http://www.mamaplaats.nl/blog/gezond-eten-voor-kinderen-tips
En in dit artikel vind je tips voor gezonde traktaties voor kinderen: http://www.mamaplaats.nl/blog/tips-voor-gezond-snoepen-en-trakteren

Eet jij volgens de schijf van vijf? Zo niet, hoe zorg jij ervoor dat je gezonde voeding binnenkrijgt?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je