Snap
  • Mama
  • ouders
  • moeders
  • moe
  • schoolplein
  • schoolpleinmoeder

'Alle moeders zijn helemaal gesloopt'

Concludeerde van der Werf, die een jaar lang ouders volgde

'Meester Mark' van der Werf heeft een jaar lang ouders gevolgd voor zijn nieuwe boek Schoolpleinmoeders. Het viel hem op dat alle moeders doodop zijn. 

Een tijd geleden heeft Mark als meester gewerkt, maar kwam erachter dat het toch niet helemaal zijn ding was: "De scharen en lijmpotjes vlogen me om de oren."

Toen begon hij als schrijver. In eerdere boeken beschreef hij zijn eigen ervaringen in het onderwijs en die van andere juffen en meesters. 

In die boeken werden ouders gestempeld als bemoeials en betweters, die steeds minder meewerken op school en daarnaast ook een grotere mond hebben over hoe 'het allemaal wel en niet moet'. 

Hoewel dat beeld van de ouders niet helemaal onjuist is volgens van der Werf, besloot hij deze keer een boek te schrijven vanuit het perspectief van de ouders. Waar lopen zij tegenaan? Hoe houden ze alle ballen in de lucht?

Hij heeft een jaar lang tientallen basisschoolouders gevolgd en begreep steeds meer waar dat 'betweterige' gedrag vandaan kwam: 

"Ze proberen tegenover de buitenwereld de schijn op te houden dat het allemaal fantastisch gaat, maar ze zijn stuk voor stuk afgepeigerd."

Waar van der Werf nog het meest over verbaasd was, was hoe gesloopt  moeders eigenlijk zijn. "Misschien was het mijn onwetendheid omdat ik zelf geen kinderen heb, maar ik schrok er echt van hoe moe ze allemaal zijn. Op social media en in duizend-en-één appgroepjes houden ze elkaar voor dat het geweldig gaat, terwijl ze zonder uitzondering op hun tandvlees lopen. Ik ben niet één moeder tegengekomen die fris, fruitig en vol energie was." - Mark. 

Slechte communicatie

Wat van der Werf ook opviel is dat steeds meer kinderen mIndfulnesstraining krijgen. "Op de basisschool! Het viel me op dat heel veel kinderen naar iets of iemand toe gaan omdat er iets aan de hand zou zijn. Volgens mij was dat vroeger veel minder."

Waar veel ouders tegenaanlopen is de slechte communicatie vanuit de scholen. "Ze krijgen tientallen mailtjes met aanmaningen voor schoolreisjes die voor andere ouders zijn bedoeld, maar ze horen niets als de nieuwbouw van de school is vertraagd. Of ze krijgen 's avonds van hun dochter te horen dat ze apart is genomen door de juf, om te beoordelen of ze nog een jaartje in de kleuterklas moet blijven of al door kan naar groep 3."

Voor ouders is het dan maar raden wat er aan de hand is. Terwijl het heel eenvoudig op een andere manier kan, namelijk: goed communiceren. 

Door dit soort situaties kan 'Meester Mark' zich veel beter verplaatsen in de situatie van ouders en hun gedrag, het is ook heel vervelend als je kind als enige niet verkleed op school staat omdat ze vergeten zijn de mail ook naar jou te sturen...

Gebeuren dit soort dingen ook op de school van jullie kinderen? We zijn benieuwd! 

Bron: RTL Nieuws 

5 jaar geleden

Zo ontzettend herkenbaar die slechte communicatie! Ook ik loop hier helaas tegenaan op school. Ondanks dat de leerkrachten echt heel fijn zijn en hard hun best doen voor de kinderen merk ik dat ik regelmatig geïrriteerd raak als mijn dochter thuis komt met een onsamenhangend verhaal en ik dan dus maar moet raden over wat het gaat.

5 jaar geleden

Ik vraag me af of hij verschilende moeders van verschillende scholen in steden en dorpen heeft bezocht. Ik herken dit verhaal helemaal niet. Ik ben ook niet helemaal gesloopt, gelukkig! Communicatie met school verloopt top, ik heb echt niets te klagen.