{{ message.message }}
{{ button.text }}

All I want for Christmas is no Christmas

Sinterklaas-fan in hart en nieren, kerst-hater eerste klas. Mijn kijk op kerst anno 2015.

Afbeelding blog 'All I want for Christmas is no Christmas'

Onlangs schreef ik een persoonlijk blog over mijn passie voor Sinterklaas en hoe dat zo tot stand is gekomen. Een paar opmerkingen van vriendinnen zette mij aan het denken. Ik verafschuw kerst en alles eromheen. Maar waarom? 2 dagen per jaar, hoe erg is dat dan?

Ik ben vaak een persoon van uitersten, het is zwart of wit. Ik heb een hekel aan grijs. Ja, ook aan de kleur. Of nou ja kleur... Ik hou wel van wit. En dan met name sneeuw. Heel veel sneeuw. Ik ben dol op sneeuw en alles wat daarbij hoort. Sommige mensen zijn van mening dat kerst en sneeuw een uitstekende combinatie is. Ik denk er anders over. Ik hoop altijd wel dat er met kerst sneeuw ligt want dat zou dan een hoop goedmaken. 

Ik zit nu nog zo volop in de voorbereidingen voor Pakjesavond dat ik het haast zonde vind om over kerst te schrijven. Maar je weet dat het eraan komt, want in de supermarkt liggen naast de pepernoten de kerstkransjes en bij Action hebben ze complete gangpaden omgetoverd tot kerststallen. Standaard begint Skyradio op 1 december met "All I want for Christmas is you" en ook de Intratuin doet nu al mee met sfeerverpesting. 

Als je nu een tijdschrift koopt dan staat deze weer bol met perfecte kerstplaatjes. Kekke gezinnetjes in matchende rendiertruien en recepten waar je minstens 4 dagen voor in de keuken moet staan. 4 pagina's verder zit de hele familie, inclusief oom Herman die bij aankomst al dronken is, aan de perfect gedekte tafel. Eenmalig mag het Wedgewood-servies op tafel en vader heeft in zijn vrije weekend het zilver gepoetst. De gerechten zien er stuk voor stuk uit alsof ze door een meesterchef zijn gemaakt en de kaarsen branden lieflijk. Ze zullen er zijn die op deze manier kerst vieren of willen vieren, maar dat is aan mij niet besteed.

Het ge-emmer begint vaak al op 6 december. Sint het land uit dus dan moet er perse direct onmiddellijk een kerstboom komen. Bij voorkeur is er op 3e kerstdag van het vorig jaar geshopt bij Intratuin omdat alle kerstartikelen dan zijn afgeprijsd. Behalve de lichtjes voor in de boom. Die worden netjes opgeborgen in de originele doos. Elk jaar weer in de veronderstelling dat je ze er zo uithaalt zoals je ze erin hebt gestopt. Zodra je de verpakking opent weet je al dat het een illusie is. Elk jaar trap je er weer in, want wederom zitten de lichtjes in de knoop. En geen idee hoe het kan, maar het engelenhaar is ook in die doos beland dus met gevaar voor eigen leven begin je met het ontwarren van de lichtjes. Hoe voorzichtig je ook bent geweest er zijn altijd wel 2 of 3 ballen gesneuveld en is het engeltje onthoofd. In no-time is het hele huis getransformeerd in een kopie van de kerstafdeling van Intratuin. 

Als dan het hele huis licht geeft moeten alle leden van het gezin, inclusief de hond, ook worden gestoken in iets 'kersterigs'. Bij voorkeur iets met glitters of heel tuttig. Dubbel pech als je een baby bent. Dan hoop je als baby zijnde dat je gewoon heerlijk je zachte boxpakje aan mag. Maar nee... Oma heeft nog net geen rendierentrui gebreid, maar je wordt wel in een overhemd met stropdas of strik gewurmd. Als je een jongetje bent dan. Als meisje hoop je dan op zijn minst op een mooi roze jurkje. Maar het zal wel iets zijn met zilver en glitters. En moeder hoort in gedachten alweer de 'oohh's en aahh's bij de aanblik van haar kroost.

Met een beetje pech ben je daadwerkelijk 2 dagen zoet met gezellig doen. Natuurlijk kan je het treffen en zijn alle (schoon)families leuk en hartelijk. Maar gemiddeld is er altijd wel minimaal 1 haat/liefde-verhouding. Dan zit je daar van 10.00 uur tot 22.00 met je kiezen op elkaar geklemd geforceerd te glimlachen. Onvermijdelijk wordt er met de hele familie gewandeld na de lunch, mits het droog is natuurlijk. En op 2e kerstdag is het filerijden naar de meubelboulevard. 's Avonds wordt het gourmetstel uit het stof getrokken en heb je daarna spijt dat je zoveel hebt gegeten. 

Nee, ik geloof niet dat ik zo'n enorme fan ben van kerst. Zet mij maar 2 dagen in een tokkiepak op de bank. Rondje afhaalchinees of stamppot boerenkool en ik ben heel gelukkig. Gewoon lekker met mijn gezin boomloos 'kerst vieren'.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je