{{ message.message }}
{{ button.text }}

9 months out, ik ben ontzwangerd!

Negen maanden op, negen maanden af zeggen ze wel eens. Maar of dit ooit nog goed komt?

Afbeelding blog '9 months out, ik ben ontzwangerd!'

Anderhalf jaar hormonale kermis aan mijn lijf, of voor de moeders die nog in maanden tellen 18 maanden! Jongens ik heb het overleefd.

Hartstikke leuk en aardig die hormonen, je hebt ze immers nodig voor een gezonde zwangerschap maar tegelijkertijd doen ze rare dingen met je. Ik kan wel zeggen dat ik tijdens mijn zwangerschap vooral gezegend was met de positieve effecten van die hormonen. Ik had ineens een volle bos haar, een goed gevuld decolleté, een gladde huid en was altijd goed gemutst. Ok, dat laatste is een grapje. Ik had dan gelukkig geen brandend maagzuur en opgezwollen enkels maar mijn humeur kende de nodige ups en downs, gewoon zoals dat hoort tijdens een zwangerschap waardoor je lekker kunt klagen dát je humeur door de hormonen komt. Maar ik had eigenlijk niets te klagen want uiteindelijk was ikzelf toch niet degene die last had van die stemmingswisselingen en die zwangerschapsglow maakte alles meer dan goed, plus een gezonde baby die eraan zat te komen.

Mijn lichaam had al vrij snel door dat het zwanger was. Hartstikke knap toch? Het verbaasde me daarom dat het 9 maanden nodig zou hebben om door te krijgen dat de baby al geboren is. En soms denk ik dat mijn lijf er nog wel eens aan twijfelt. Wanneer ik weer vergeten ben waarvoor ik naar de supermarkt ging en thuis kom met alles behalve hetgeen waarvoor ik ging. Mijn korte termijngeheugen heeft denk ik de grootste klap gehad. Er kan me iets te binnen schieten en weer verdwenen zijn nog voordat ik me heb omgedraaid. Naast mijn geheugen is er een heleboel in de war geschopt tussen mijn oren, zo raak ik álles kwijt, maak spelfouten die ik niet kan goedpraten met autocorrect, kom vaak niet uit mijn woorden en ben een enorme stresskip geworden daar waar ik eerst altijd heel relaxed was. Ik sluit mezelf buiten huis, leg dingen in de koelkast die daar helemaal niet horen en als dat allemaal nog niet genoeg is heb ik geen idee in welk jaar we überhaupt zitten. Daar waar mijn hart een stukje groter is geworden zijn mijn hersenen een stukje afgestorven, een echt mombrain heb ik eraan over gehouden.

Seth is vandaag op de dag af negen maanden. Negen maanden op, negen maanden af zeggen ze wel eens. Hij werd met 36 weken en 3 dagen geboren maar omdat ik drieënhalve week geleden nog middenin het proces van ontzwangeren zat gaf ik mezelf die tijd er nog bij. Feit is dus dat ik het nog steeds niet gered heb om in die negen maanden af helemaal “klaar” te zijn. Mijn lichaam is niet meer hetzelfde en zal het misschien ook niet meer worden, mijn huid is slapper, mijn billen platter en ik heb ineens een wildgroei aan haren -lees, ik heb zo’n maandelijkse heksenhaar die ineens op mijn kin staat- Mijn stemmingswisselingen zijn gebleven, zelfs intenser zelfs dan tijdens mijn zwangerschap en ik moet leren omgaan met deze zeer licht ontvlambare versie van mezelf. Mijn hoofd doet regelmatig rare dingen met me. Ik ben emotioneel instabiel geworden, tranen zijn niet aan te slepen en ik stort wekelijks een keer compleet in.

Wat is dat ontzwangeren dan eigenlijk? Want als ik nu naar mezelf kijk, en dan bedoel ik niet zo zeer in de spiegel maar naar wie ik nu ben, zou ik zeggen dat ik nooit meer word wie ik was. Dat het zwanger zijn, het krijgen van een kindje me zo enorm veranderd heeft en dat dit de nieuwe Veronique is. Het krijgen van een kindje is een enorme impact op je leven, al heb ik hier zelf altijd de gebroken nachten en het niet meer even snel de deur uit gaan onder verstaan. De rest zou wel goed komen, ik zou wel weer goed komen. Allemaal tijdelijke bijzaak, net als die gebroken nachten, dacht ik.

Die negen maanden moet een gemiddelde zijn. De een zal zich wel direct na de bevalling terug de oude voelen en ik, ik plak er dus gewoon nog negen maanden aan vast voor de zekerheid.

Mijn borsten en mijn haar hebben het trouwens wel gefixt om de zwangerschap binnen gestelde tijd te vergeten, toch nog iets dat functioneert naar verwachting.

Functioneren jullie nog naar behoren?

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je