Snap
  • Mama
  • mama
  • moederschap
  • Corona
  • best9moms
  • lockdown

5x Hoe overleef ik de Corona Lockdown

Mijn 5 tips voor moeders tijdens de sluiting van de scholen en kinderopvang

Moeder zijn is zwaar. Het moederschap en werk combineren is nog zwaarder. Gelukkig hebben we een goede structuur van kinderopvang en scholen in ons land. Zo krijg je als moeder de ruimte om je werk en het gezinsleven goed op elkaar af te stemmen. Zo hoeven we geen fulltime moeder meer te zijn en krijgen we de ruimte om onze ambities waar te maken.

En toen kwam Corona. De, vaak fragiele, balans in het gezin werd verstoord. We moeten thuis werken, de scholen en de kinderopvang zijn gesloten. Dit heeft een grote impact op het moederschap. Ineens zijn we weer terug naar het fulltime moeder zijn, maar hebben we daarnaast nog steeds wel ons werk.

Impact Corona maatregelen op het moederschap

Uit onderzoek blijkt dat mama’s tweederde van de zorgtaken rondom de kinderen op zich namen, tijdens de lockdown periodes afgelopen jaar. Daarnaast werken mama’s vaker onbetaald, hebben ze minder tijd over voor betaald werk dan papa’s en doen ze meer huishoudelijke taken.

Om dit voor elkaar te krijgen nemen moeders vaker verlof op dan vaders. Of dit komt door het soort werk dat de vrouw doet, waardoor zij makkelijker verlof kan opnemen of doordat vrouwen gewoon vaker verlof aanvragen is niet duidelijk.

Vrouwen die niet in aanmerking komen voor verlof, zijn vaker werkloos, dan mannen.

Sluiting kinderopvang

Vooral de sluiting van de kinderopvang en de scholen heeft veel impact op het werk van moeders. Moeder zijn en werken wordt hierdoor een stuk zwaarder. Moederschap en werk combineren lukt vaak niet meer. 40% van de mama’s heeft moeite om de sluiting van school en kinderopvang op te vangen. Hierdoor werken zijn ⅙ minder. In veel gevallen leidt dit ook tot minder salaris of gaat dit ten koste van de vakantiedagen.

En zijn de mama’s dan toch thuis aan het werk, dan wordt het werk veel vaker verstoord door de zorg voor de kinderen of huishoudelijke taken. Hoe vaak loopt jouw kind je werkruimte binnen om je een tekening of schoolwerk te laten zien? Of probeer jij te werken met naast je een kind dat aan zijn schoolwerk zit?

Mentale impact

Dit alles heeft een grote mentale impact op bij veel mama’s. 61% van de moeders heeft hierdoor moeite om positief te blijven. Wat de precieze oorzaak is, is nog niet duidelijk. Wel weten we dat vrouwen vaker financieel de dupe zijn van de huidige lockdown en meer zorg- en huishoudelijke taken op zich nemen. Een goed balans vinden in het moederschap is hierdoor lastig. Doordat de kinderen thuis zijn, sta je vaak de hele dag ‘aan’. Stress levels lopen op en energielevels dalen snel. Daarbij helpt het niet dat we nog geen duidelijk vooruitzicht hebben in het einde van deze zware periode.

Nu de vaccinaties zijn gestart, komt er een lichtje aan de horizon. Toch is het ook duidelijk dat we er nog lang niet zijn.

Hoe herstel je de balans? Mijn 5 tips!

Om deze periode door te komen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een balans waarin je de mogelijkheid krijgt om je stress te verminderen en energie te behouden. De volgende tips helpen je om een betere balans te vinden en zo het moeder zijn en werken te combineren, zonder opgebrand te raken.

1. Maak een planning

Hoe meer taken er op je bordje komen, hoe moeilijker het is om overzicht te houden en jezelf te motiveren om door te gaan. Maak een dag- en weekplanning voor jezelf en voor de kinderen. Dit voorkomt veel discussie, met jezelf en met je kinderen. Zo krijg jij veel meer gedaan in je week en houd je ruimte over voor om ook even lekker niks te hoeven doen.

2. Verdeel de zorgtaken

Het huishouden en de zorg van de kinderen komt vaak automatisch meer bij mama terecht. Dit is voor veel moeders een extra belasting, waardoor het extra lastig is om moederschap en werk te blijven combineren. Maak goede afspraken met je partner, zodat jullie de taken meer kunnen verdelen. En voor de momenten waar je er niet uitkomt, kijk dan of je opa en oma kan inzetten of organiseer een speel/ schoolwerk afspraak voor de kinderen. Zo krijgen jullie wat meer ruimte in jullie weekplanning.

Lees hier meer over het samenwerken met je partner binnen het ouderschap: Ouderschap de ultieme samenwerking

3. Neem tijd voor jezelf

Na een hele dag je werk combineren met de zorg voor je kinderen en het huishouden, heb jij echt even een break nodig. Ook nu we thuis moeten blijven, heb jij tijd nodig om te herstellen van de drukte van de dag. Lees een boek, kijk een film, maak een puzzel, spreek (online) af met vriendinnen, neem een warm bad. Neem iedere dag een uurtje voor jezelf en regelmatig 5-10 gedurende de dag.

Denk hierbij ook na over jouw behoeftes. Je werk en het gezin snoepen heel veel tijd op. Wil jij je lekker in je vel blijven voelen, dan heb je ook tijd nodig om aan jouw behoeftes en ambities te werken. Lees hier meer over de basis behoeftes en waarom dit belangrijk is om je goed te blijven voelen: Mama met ambities

4. Zorg goed voor jezelf

Het is zo verleidelijk om een extra koekje te nemen nu je thuis bent. Of om binnen te blijven en weinig te bewegen, nu het buiten koud is. Toch heb je beweging, voldoende slaap en gezonde voeding harder nodig dan ooit. Dit zijn jouw essentiële brandstoffen, om voldoende energie te hebben om alle drukte van de dag aan te kunnen. Ga lekker naar buiten met de kinderen, doe een online workout, maak een kleurrijke salade bij de lunch, haal wat minder snoep en koek in huis en probeer een vast slaapritme aan te houden.

5. Heb zelfcompassie

Onthoud goed dat het oké is als het even niet gaat zoals je gewend bent. Je hebt minder tijd voor je huishouden en je werk. Het is goed te accepteren dat je huis voorlopig wat minder opgeruimd is en dat je wat minder werk gedaan krijgt.

Het is ook niet erg om je af en toe verdrietig, gefrustreerd of boos te voelen. Stop je gevoelens vooral niet weg. Laat ze zijn, maar probeer er niet in te blijven hangen. Door voldoende zelfcompassie en je te focussen op de mooie dingen blijf je positief en kun jij ook deze zware periode aan.

Lees hier meer over hoe je zelfcompassie kunt toepassen: 5x train je zelfcompassie

Ben je benieuwd hoe ik je verder kan helpen? Mijn programmas zijn terug te vinden in de Mamaplaats Academy! Of volg mij op Instagram!