{{ message.message }}
{{ button.text }}

5 x tips milieubewust opvoeden

Kinderen zijn de toekomst, kleine wereldverbeteraars ? ?

Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'

Op de vraag ''Vind jij het belangrijk om je kind milieubewust op te voeden?'' antwoordde 78% met JA! Top natuurlijk! Maar hoe voed je milieubewust op? Wij delen in samenwerking met ASN Bank tips, aangevuld met jullie eigen tips! 

1: Geef het goede voorbeeld

''The world is changed by your example not by your opinion'' - Paulo Coelho. Dit geldt eigenlijk voor alle aspecten van het opvoeden, dus ook het milieubewust opvoeden start bij zelf het goede voorbeeld geven. Bedenk wat jij belangrijk vindt om zelf te doen en wat je wil doorgeven aan je kindjes. Scheid samen het afval, pak een papiertje van de grond en zoek samen een prullenbak of plant een boompje. Hoe klein of groot je het ook doet, je kindje ziet en leert van jou ❤️!

Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'

2: Lampen aan? Dan kunnen we nog niet gaan...

Wanneer je op het punt staat om te vertrekken, laat je kindje nog even checken of jullie lampen vergeten zijn uit te doen. Zo maak je hem of haar bewust van verspilling van energie. Het raakt binnen no-time in je systeem en voor je het weet is jouw kindje diegene die zorgt dat een lamp uit is wanneer je een kamer uitgaat. 

Naast het bewust bezig zijn met licht (en bijvoorbeeld verwarming), zijn er veel meer tips om je huis zelf te verduurzamen. Op ASN Bank vind je heel veel tips. Bekijk deze hier

Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'

3: Minder plastic

Een inkoppertje :) Dit geldt voor dagelijkse boodschappen maar kan natuurlijk ook breder getrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan plastic speelgoed... Wanneer jouw kindje jarig is krijg je vast en zeker de vraag wat hij of zij graag zou willen krijgen als cadeau. Wanneer je dan aangeeft dat je het op prijs zou stellen dat het niet te veel plastic is, voorkom je dat je huis de weken na de verjaardag volgebouwd staat met plastic speelgoed. En daarnaast gaat duurzaam speelgoed, bijvoorbeeld van hout, veel langer mee! 

Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'

4: Spelenderwijs leren

Door net als Anneke op een leuke manier te leren begrijpen wat het effect van goede keuzes maken is, maak je het inzichtelijker voor je kindje. Op een speelse manier met milieubewustzijn bezig te zijn kan op heel veel manieren. Wist je bijvoorbeeld dat er zonder bijen geen noten, fruit, groente of zelf chocolade bestaat? Bijen zorgen voor de bestuiving van 80% van de planten op aarde. Er zijn alleen steeds minder plekken waar bijen eitjes kunnen leggen. Daarom heeft ASN Bank als tip: bouw een bijenhotel!

Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'
Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'

5: Kleine beetjes maken veel verschil! 

Behoor jij al tot de 78% die het belangrijk vindt om haar kinderen milieubewust op te voeden of nog niet? Of je nu al bezig bent of nog niet, in alle gevallen geldt, doe het stap voor stap. Kijk naar activiteiten, ritueeltjes of projecten die voor jou en je gezin haalbaar zijn en langzaam in jullie systeem komen. Met kleine stapjes kun je groot verschil maken. Als je bijvoorbeeld stap voor stap je afvalpatroon aanpast, is de kans groter dat je structureel iets verandert. 

Wist je dat je bijvoorbeeld dat je al verschil kan maken in je keuze voor een bank? ASN Bank gebruikt jouw geld voor financieringen die goed zijn voor mens, dier en natuur. Met geld op een ASN-betaalrekening bespaar je CO2-uitstoot. Zo heeft ASN Bank berekend dat €500 op een ASN Juniorrekening jaarlijks net zoveel CO2 bespaart als wanneer je 5 volgroeide bomen in je tuin hebt. Dus 1 boom voor elke €100. Kijk voor meer informatie op: www.asnbank.nl/jongeluis.

Afbeelding blog '5 x tips milieubewust opvoeden'

Heb jij meer tips, handige weetjes of wil je delen hoe milieubewust jullie bezig zijn? Deel het! Zo leren we van elkaar! ?‍♀️

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je