{{ message.message }}
{{ button.text }}

5 oktober is het de dag van de leraar

Aankomende maandag is het weer zo ver. De dag van de leraar. Een dag waar er even stil gestaan wordt bij wat een leraar nou eigenlijk doet.

Afbeelding blog '5 oktober is het de dag van de leraar' Achtergrond blur afbeelding

Laatst vroeg een vader aan mij of ik dan ook klaar was met werken wanneer de kinderen naar huis gaan. Dit is niet de eerste keer dat mij dit gevraagd is en zullen er helaas nog veel meer ouders zijn die dat denken maar het niet vragen. Bij deze wil ik aan alle ouders vertellen wat een leerkracht nu eigenlijk doet.

Ja, ik geef les aan kleuters en nee, kleuters zitten inderdaad nog niet achter tafeltjes zo als de kinderen in de hogere klassen. Maar een juf, bij de kleuters is niet een veredelde oppas. We zijn wel degelijk bezig om kinderen dingen aan te leren, voor te bereiden op het daadwerkelijke lezen, schrijven en rekenen. Naast alle andere vaardigheden die ze moeten kunnen: sociaal-emotionele, motorische, etc.

Kinderen moeten om te kunnen leren lezen, schrijven en rekenen namelijk al veel andere vaardigheden geleerd hebben en die moeten wij ze aanleren. En dit moet wel in een speels jasje gegoten worden want een kleuter heeft er niks aan om klassikaal rijtjes te stampen of heel veel werkbladen te maken.

Wat wij doen is dus alle leerdoelen die een kleuter moet kennen (en dat zijn er behoorlijk veel, google het maar eens) om te gieten naar leuke activiteiten die in de meeste scholen thema gerelateerd zijn. Tijdens deze activiteiten moeten we natuurlijk ook kijken welk niveau welk kind heeft en wat we van elk kind vragen want het niveauverschil van een begin groep 1 kind is enorm groot met dat van een eind groep 2 kind en ja je hebt door de constante instroom van nieuwe kinderen alle leeftijden bij elkaar in een klas.

Naast het bedenken, maken en aanbieden moet er natuurlijk ook geobserveerd worden. Dit moet weer geregistreerd en geanalyseerd worden en hier moeten dan weer vervolg plannen op gemaakt worden. Er zijn daarnaast nog alle extra activiteiten die georganiseerd moeten worden zoals sportdag, kinderboekenweek, sinterklaas, voorstellingen, etc. Je klas moet er netjes bij staan en geloof me kleuters maken een rommel en maken wat stuk. En helaas zijn ze nog niet altijd zelf in staat om alles weer netjes te maken of te repareren. 

Natuurlijk zijn daar nog de regelmatige vergaderingen, thema voorbereidingen, extra taken als leerkracht (zoals mijn rol als ict-coördinator), de e-mails, de ouder gesprekken, de voorbereidingen voor de speciale kinderen in de klas, de rapporten/portfolio's en toetsen en dan vergeet ik waarschijnlijk nog een hoop om op te noemen. Als je dan bedenkt dat de meeste van deze dingen in de 2 uurtjes die je hebt zonder de kinderen moet doen is het voor veel leerkrachten vaak enorm druk. 

Het is niet voor niets een vak waar veel burn-out gevallen zijn. Dus voor alle ouders die zich afvragen wat een leerkracht zo al doet als de kinderen naar huis gaan. Dit dus. Ik beschrijf het vak vanuit het lesgeven aan de kleuters maar het is natuurlijk niet heel anders bij een ander leerjaar.

Dit is trouwens geen blog om over het onderwijs te klagen want ik vind het enorm leuk om juf te zijn. Ik heb hier bewust voor gekozen en heb tien keer liever een drukke baan zoals dit, dan een baan waar ik mij de halve dag verveelde. Maar ik wil wel duidelijk maken dat ik niet om 15:00 uur naar huis kan. Nee, ik ben blij als ik om 17:00 uur weg kan gaan en niet te veel werk nog mee naar huis hoef te nemen om nog af te maken. Ik ben pas tevreden als ouders blij zijn, kinderen zich goed voelen en ik ook nog bezig ben geweest met vernieuwd onderwijs. 

Ik vind dan ook dat er best even stil gestaan mag worden bij de dag van de leraar.

Doen jullie iets voor de leerkrachten van jullie kindjes, ik ben benieuwd?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je