{{ message.message }}
{{ button.text }}

5 feiten over autisme

We zijn niet zielig, we zijn uniek!

Afbeelding blog '5 feiten over autisme '

5 feiten over autisme

Natuurlijk wilde ik deze blog ‘alles over autisme’ noemen. Maar dat is onmogelijk. Waarom? Omdat autisme een spectrum stoornis is. Dit houdt kort gezegd in dat er geen enkel mens in het autisme spectrum hetzelfde is. Net als elk neurotypisch mens, is elk persoon met autisme uniek. Aan de ene kant is dit maar goed ook! Het is mooi om te zien hoe deze kinderen elk hun eigen karakter hebben, hun grappige trekjes, de een nog nieuwsgieriger dan de ander. Maar het maakt het ook lastig. Er is geen handleiding voor autisme. Maar er zijn wel enkele feitjes die, naar mijn mening, elke ouder van een kind met autisme wil dat jij weet. Dus daar gaan we!

Ongevraagd advies

Dit is wat mij betreft de belangrijkste pijler in het omgaan met iemand met autisme. Het zit namelijk zo: er is maar een persoon die echt het beste weet hoe je om dient te gaan met hun kind. En dat is de ouder. Wij zijn degenen die ze elke avond naar bed brengen, een slaapliedje zingen, een boekje voorlezen, een knuffel geven, ok nog een kus, nog een laatste knuffel. Ok groephug! Nu echt gaan slapen lieve varkentjes, mama en papa willen chillen ;) En wij zijn degenen die om 5 uur ‘s morgens gestommel horen en verzuchten: shit, dat was midden in mijn REM slaap. Maar hey, je staat op, wurmt ze in schone kleding, haalt een washandje over hun snoet, maakt ontbijt, probeert gel op die korte blonde koppies te smeren en trekt ze uit elkaar wanneer het spelen iets te intens wordt. Wij plakken pleisters op kapotte knietjes, geven kusjes op de auw en racen naar school wanneer ze ziek zijn, om ze thuis met een dekentje op de bank te leggen en de stoute bacterieen verslaan met tekenfilmpjes, versgeperste sapjes vol vitamine C en knuffels. De dagen zijn lang en soms eenzaam. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je een uitstapje maakt wanneer je kind of kinderen autisme hebben. Bovendien is de kans aanwezig dat er een ‘mag ik jou een tip geven’ persoon aanwezig is. Want dat lieve mensen, is het laatste waar wij op zitten te wachten. Tenzij je zelf een kind hebt met autisme, of een specialist bent die op dezelfde golflengte zit als ik, dragen je tips amper bij. Je bedoelt het vast goed! Maar de kans dat je een gevoelige snaar raakt bij een al oververmoeide ouder is groot.

“ Of course you can give me unsollicited advice on my special needs child even though you have no experience with it whatsoever” said no autism parent ever. 

Maar hij ziet er zo normaal uit!

Ehh tja, bedankt? Autisme is echt zelden te zien aan de buitenkant. Er zijn geen uiterlijke kenmerken die autisme roepen. Dat is aan een kant best jammer. Wanneer je een gebroken been hebt, begrijpt iedereen dat je niet mee kunt op de trampoline. Maar bij een onzichtbare stoornis is het niet altijd even duidelijk waarom een kind iets niet kan of durft. Ga er daarom niet bij voorbaat vanuit dat een kind neurotypisch is. Een kind dat zich ongebruikelijk gedraagt hoeft natuurlijk nergens last van te hebben. Maar voor je oordeelt, misschien even diep ademhalen en jezelf voorhouden dat geen enkel kind vervelend doet puur omdat het vervelend wil zijn. Er is altijd een onderliggende oorzaak. Woede bv is vaak een emotie die verdriet maskeert. Soms hebben boze mensen gewoon een schouder nodig om op uit te huilen. Het vergt wat oefening en tonnen geduld, maar mijn eerste reactie bij boosheid bij mijn kinderen is vragen of ze een knuffel willen. Meestal is het antwoord ‘nee!’ maar kruipen ze daarna alsnog dicht tegen mij aan. Gelukkig kunnen mijn kinderen praten, niet alle kinderen met autisme kunnen dit. Maar een knuffel is altijd goed!

“ Ik zei nog tegen mezelf: je mag niet uit de speeltuin! Maar mijn lichaam ging toch.” T, 6 jaar, toen hij besloot om met zijn kleine fietsje naar een school verderop te fietsen. 

Autisme wordt veroorzaakt door…

Vul maar in. Of liever, vul maar niet in. Ik ben redelijk kritisch en ga nooit zomaar af of wat er online gezegd wordt. Zo heb ik nooit geloofd dat autisme veroorzaakt wordt door vaccinaties. Er is een onderzoek geweest dat deze fabel de wereld in geholpen heeft. Deze arts, genaamd Andrew Wakefield, heeft gefraudeerd en is uit zijn ambt gezet. Dat zegt mi voldoende en ik ga hem en de antivaxxers dan ook geen podium geven hier. Overigens vind ik het daarbij stuitend dat mensen het blijkbaar erger vinden om een kind te krijgen met autisme, dan de mazelen of polio. Autisme is geen ramp, maar dergelijke ziektes die voorkomen hadden kunnen worden wel. Ik heb liever een levend kind, maar dat ben ik. Er gaan ook stemmen op dat autisme veroorzaakt wordt door de luchtvervuiling, giftige stoffen, stress tijdens de zwangerschap etc. Dat is natuurlijk een ideaal moment om je als moeder direct schuldig te voelen. Maar daar ben ik klaar mee. Ik heb altijd mijn best gedaan zo gezond mogelijk te leven voor mijn kinderen. En bij schuld is er sprake van opzet. Ik denk dat elk kind met autisme geboren wordt met een kleine afwijking in hun DNA. De pest is dat, hoewel de medische wereld al ontzettend ver is in DNA onderzoek, er nog steeds meer niet bekend is dan wel. Mijn overtuiging en die van de wetenschap, is dat autisme een aangeboren aandoening is. En dat bij elk mens deze aandoening uiteindelijk terug te voeren is op het DNA. Erfelijk aangeboren dus.

“ it seems that for succes in science or art a dash of autism is essential”
- Hans Asperger

Je zou eens probiotica en biologische voeding moeten proberen!

Deze valt redelijk in de categorie ongevraagd advies. Maar ik wil er toch dieper op ingaan. Mijn oudste zoon kreeg uitsluitend borstvoeding de eerste 6 maanden. Daarna zijn we heel rustig vast voedsel gaan introduceren door gebruik te maken van de rapley methode. Ik zie hem nog zitten met z’n worteltje in zijn oor! Hij kreeg alles puur natuur, voor ons geen potjes of prutjes maar gezond voer. Zelf nam ik probiotca wat ook bij hem kwam middels de borstvoeding. Nu hij zelf pillen kan doorslikken, krijgt hij elke dag een pilletje. Niet omdat ik hoop dat het zijn autisme geneest, maar omdat hij veel last had van oorpijn. Nu hij zijn zwemdiploma heeft is dat gelukkig geen punt meer. Maar het autisme zit er gewoon nog en zal ook niet verdwijnen. Overigens is voeding voor veel autistische kinderen een puntje van aandacht. Wat de boer niet kent dat eet hij niet! Gelukkig hebben wij een super fijne kinderarts die zich geen enkele zorgen maakt over de schijf van 5. Zolang ze maar eten, groeien en de rest komt er wel in met lekkere vitaminepilletjes. Pick your battles is echt van toepassing hier.

Wat erg dat je kind autisme heeft

Deze vind ik dubbel. Want ja, autisme komt met ontzettend veel uitdagingen en er zijn momenten (lees: momenten!) dat manlief, ik en de kinderen het echt even zwaar hebben. Maar over het algemeen valt er prima mee te leven! Zo schrok ik vanmorgen om 10:00 uur wakker. Ik haastte mij naar beneden en zag mijn jongetjes op de bank terwijl ze gezellig samen Lego Jurassic world aan het spelen waren. Terwijl ik in de keuken koffie voor mezelf stond te maken, hoorde ik de oudste zeggen: wij zijn echt lief aan het spelen samen he? Waarop de jongste begon te zingen: wat maakt ons sterk? Teamwerk! Met een big smile kroop ik tussen ze in. Dit is rijkdom

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je