{{ message.message }}
{{ button.text }}

5 december: hoe noem je dat?

Wij noemen dit principieel geen “pakjesavond”.

Afbeelding blog '5 december: hoe noem je dat?'

Van huis uit heb ik de gewoonte meegekregen om niet te spreken over “pakjesavond” maar over Sinterklaasavond. Mijn ouders vonden pakjesavond altijd te hebberig klinken. Alsof het alléén maar om de cadeautjes gaat. Bij ons speelden zolang ik me kan herinneren ook gedichten, surprises, opdrachten (die zaten in een envelop en leidden meestal toe naar het ‘grote’ cadeau) en vooral de gezelligheid met elkaar een grote rol.

Mijn broer is 6 jaar ouder en mijn zus bijna 9 jaar ouder. We hebben dus nooit tegelijk geloofd. Het strooien de middag voor de bewuste avond bleken mijn broer en zijn beste vriend, onze buurjongen te doen. De wasmanden met cadeaus stonden bij de buren in de schuur en onze buurjongen belde aan en rende dan hard weg.

Al die spanning als kind maakte voor mij duidelijk onderdeel uit van Sinterklaas.

Mijn opa is overleden toen ik net 4 was, in februari. Ik kan me nog herinneren dat hij meedeed met Sinterklaas. Alle cadeautjes hadden een gedichtje, ook de mijne. Ik mocht kiezen wie mijn gedichtje voorlas. Ik koos meestal mijn opa. Lekker op schoot of tegen z’n been aangeleund. M’n lievelingstante (inmiddels ook veel te jong overleden aan borst- en eierstokkanker, 46 jaar) deed ook jaren mee.

Al die herinneringen en gezelligheid maakten voor mij Sinterklaas. Als ik er op terugkijk waren de cadeautjes ondergeschikt. Natuurlijk was ik destijds dolblij met rolschaatsen, een fles badschuim, de jaarlijkse nieuwe pyjama en alle andere cadeaus. Maar die sfeer is nog meer blijven hangen.

Toen ik mijn man uitlegde dat ik “pakjesavond” een nare term vind, kon hij zich daar goed in vinden. Bij ons is het Sinterklaasavond, wij vieren vanavond Sinterklaas.

Er zullen vast mensen zijn die dit betuttelend vinden. Pakjesavond is immers de algemene term, het Sinterklaasjournaal bezigt de term ook om de haverklap - waarbij Dieuwertje de klemtoon anders legt dan ik zou doen - dus we zullen het blijven horen. Toch hoop ik dat onze kinderen het ook zullen gaan hebben over Sinterklaasavond. Ze zijn nu bijna 3 en net 1. Alle cadeautjes hebben een gedichtje. De oudste heeft geen herinneringen meer aan vorig jaar dus het concept is weer even nieuw. Als ik vertel dat Sinterklaas vanavond misschien heel veel cadeautjes komt brengen, zegt ze dat ze gauw haar schoen gaat zetten. We hebben vanmiddag pepernoten gebakken en ze loopt al de hele dag in haar pietenpak. Wij genieten!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je