{{ message.message }}
{{ button.text }}

18 jaar en het huis uit

zo kreeg ik mijn eigen plek, haalde ik mijn rijbewijs en begon weer aan een opleiding

Afbeelding blog '18 jaar en het huis uit '

De periode na de thuiskomst van Ivy en Lynn begon ik steeds meer mijn draai te vinden in mijn nieuwe rol. Overdag was iedereen werken dus kwam de zorg voor de meiden en een groot deel van het huishouden volledig op mij neer. Zo kon ik mooi wennen voor als ik op mezelf zou gaan wonen. Mijn moeder sprak ook wel eens uit hoe moeilijk ze de situatie vond. Ik was haar kind en ondanks dat ik 'al' 17 was had ze nooit verwacht dat haar opvoeding van mij zo tot een eind zou komen.

De rol van moeder en oma onder een dak werkte niet voor haar. Ze kon niet genieten van haar kleinkinderen als oma omdat ze ze dagelijks zag. En ze moest mij mijn rol als moeder ook zelf laten vervullen ipv er steeds bovenop te zitten. Dit zorgde wel voor de nodige spanningen. Ze moest me eerder loslaten dan dat ze daar klaar voor was.

We besloten dan ook op een dag om een gesprek te plannen met het cjg. Er werd gekeken wat de mogelijkheden waren. Dat ik een eigen plekje zou krijgen zou de situatie voor iedereen beter maken.

Zo kwam ik uiteindelijk bij stichting Xonar terecht. Ik kreeg een contactpersoon toegewezen en zij zocht samen met mij uit waar ik zou gaan wonen, hoe ik alles financieel zou regelen en hoe het verder zou gaan met mijn opleiding. We maakten samen een heel plan. Ondertussen begon ik ook met rijlessen, een rijbewijs als je 2 kinderen hebt kon wel eens handig zijn namelijk. 

Omdat dat hele proces van het op mezelf gaan wonen best spannend en ingewikkeld was besloten we wel om mijn opleiding nog een jaartje uit te stellen. Dan kon ik me op mijn gemak ook focussen op de rijlessen en konden we even stap voor stap alles op orde brengen. In overleg met de woningbouw schreef ze me alvast in en zo kreeg ik dan een dag voor mijn 18e verjaardag de sleutel van mijn 1e huisje. 5 minuten fietsen van mijn moeder af.

Vlak daarna haalde ik mijn rijbewijs en op de dagen dat mijn moeder haar auto niet nodig had mocht ik hem lenen. Dit gaf me ook wat meer de mogelijkheid om geregeld bij mensen op bezoek te gaan. Op de fiets met fietskar werd na een tijdje namelijk ook behoorlijk zwaar.

Toen de meiden 2 werden had ik mijn draai in mijn eigen woning helemaal gevonden. Tijd om nou echt aan die opleiding te beginnen. Ivy en Lynn konden naar een kinderdagverblijf op loopafstand en gingen hier met plezier heen. 

Ik begon vol goede moed aan mijn nieuwe opleiding. Ik had er zin in, hoewel het natuurlijk ook wel fijn was om de 1e 2 jaar van het leven van je kindjes met alle mijlpalen volledig mee te krijgen, had ik ook wel behoefte om weer in contact te komen met leeftijdsgenoten. Even weer gewoon een 19 jarige, maar dan toch net iets anders.

Ik kreeg snel een klik met een aantal meiden die ook dol waren op Ivy en Lynn. De opleiding was leuk en ook op stage had ik het erg naar mijn zin. Maar ja als onderwijsassistent was er niet veel werk. Ik moest toen de keuze maken of ik 3 jaar lang een opleiding zou gaan volgen met uiteindelijk geen kans op werk of dat ik de overstap zou maken naar Pedagogisch medewerker. 

Ik koos voor het laatste, wel met de nodige twijfels want zou het niet teveel worden om de hele dag met kleine kinderen bezig te zijn als je er thuis 2 hebt van inmiddels 3? Toch zette ik door en halverwege het 2e leerjaar stroomde ik in in de pw klas, ik liep stage op een kdv en vond het uiteindelijk leuker dan verwacht. 

Ik moest wel nog een aantal opdrachten inhalen maar dankzij de hulp van een lief klasgenootje, waarmee ik nu nog steeds hartstikke goed bevriend ben haalde ik alles en kon ik door naar mijn examenjaar.

Het examenjaar viel me zwaar in combinatie met Ivy en Lynn die voor het eerst naar de basisschool gingen en privé omstandigheden rondom de relatie met hun vader. Ik had een stageplek waar ik niet goed op mijn plek zat en had moeite met alle ballen in de lucht te houden. Ik besloot uiteindelijk om me eerst even te focussen op alle school examens als Engels, Nederlands en rekenen. Die haalde ik uiteindelijk ook allemaal in 1x. Ik nam even pauze tijdens de zomervakantie en begon daarna vol goede moed op een nieuwe stageplaats waar ik se laatste examenopdrachten afrondde. 

Ze waren daar zo tevreden over me dat ze een goed woordje deden bij de locatiemanager en zo begon dat balletje te rollen. Ik slaagde officieel voor de opleiding na 3,5 jaar hard werken en kreeg meteen een 0 uren contract aangeboden bij die organisatie. Nou geslaagd en meteen een baan. Mijn 0 uren contract werd uiteindelijk een contract van 20 uur en al snel had ik een vaste plek op een bso en een peuterspeelzaal. 

Het is niet het beroep waarvan ik als jong meisje al zei dat ik dit wilde worden. De opleiding dierenverzorging moest ik tijdens mijn zwangerschap stopzetten. Ik heb een hele andere weg gekozen maar uiteindelijk ben ik blij met hoe alles gelopen is en dat ik ondanks de leeftijd waarop ik moeder werd toch gewoon een niveau 4 opleiding heb kunnen afronden. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je