{{ message.message }}
{{ button.text }}

#10 Moederschap (DDC)

Ik vroeg mijn Instagram volgers 6 algemene vragen over het moederschap. Ik was benieuwd hoe andere moeders het ervaren en of er veel herkenning is. Ik deel in deze blog de meest voorkomende, opvallende antwoorden en natuurlijk beantwoord ik zelf ook de vragen.

Afbeelding blog '#10 Moederschap (DDC)' Achtergrond blur afbeelding

.

1. Waar ben jij het meeste trots op?
Een hele algemene vraag zonder inleiding over het moederschap. Ik was benieuwd wat er bij deze vraag als eerste bij je opkomt.
En toch waren de meeste antwoorden toch echt de kids
“op ons ICSI-wonder” , en vaak “ Mijn kind(eren)”, “Mijn 4 meiden, ze zien ontwikkelen, hoe leuk en sociaal ze zijn” en “ dat ik het moederschap heb aangedurfd”
Maar kreeg ook een paar andere antwoorden:
“ mijn sterke persoonlijkheid en mijn lichaam”, “ op hoe ik het allemaal maar doe ondanks de chronische pijn en depressie” “Dat ik alles heb wat ik nodig heb in mijn leven” en een grappige “dat ik nog niemand heb vermoord”

Waar ben ik dan het meeste trots op?
En ja ook ik zeg mijn gezin! Ik ben ontzettend trots dat ik 3 kindjes heb gedragen en gezond op deze wereld heb gezet! Ik ben niet trots op hoe mijn lichaam eruitziet maar wel wat mijn lichaam geflikt heeft! En dat ik mijn kindjes mocht en mag voeden met mama melk. Ik ben het eens met het antwoord dat ik alles heb wat ik nodig heb in mijn leven! Mijn man en onze 3 wonderen! Ja dat is mijn grootste trots.

2. Wat vind je het mooiste aan het moederschap?
Natuurlijk ben ik hier benieuwd naar! Op Instagram kun je maar korte antwoorden geven dus wat typ je? Ik kan wel een boek schrijven over alle mooie momenten haha.
Het meest gegeven antwoord was toch echt LIEFDE! Als in intense liefde, onvoorwaardelijke liefde, liefde die je elke dag weer krijgt, de knuffels die je de gehele dag krijgt, dat je alles voor je kind doet/ aankunt.
Maar ook antwoorden als “het plezier in de kleinste dingen”,” het mogen zien hoe een mini baby zich ontwikkelt tot een eigen ik”, “dat elke dag anders is, kids blijven je verbazen’, “borstvoeding”, ”kindjes zien stralen door mij”, “zien dat mijn jongens slimme mensen worden” en “je kind zien groeien en bloeien”

Wat vind ik het mooiste van het moederschap?
Ik zou ook heel cliché zeggen de onvoorwaardelijke en onbeschrijfbare intense liefde die je voelt voor je kind! Maar ook hoe elk kindje weer uniek is op zijn/haar eigen manier. Dat je van dezelfde ouders zulke verschillende karaktertjes krijgt! Hoe veel je ook over jezelf leert en groeit als persoon. Het onvoorwaardelijke vertrouwen je kind in jou heeft en die ogen die je aankijken alsof je een held bent. Er is gewoon zoveel wat ik kan opnoemen wat ik mooi vind want dit is echt het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt en geniet van elke dag daarom sluit ik deze vraag af met deze reactie waar ik helemaal mee eens ben “ ALLES, het is zo bijzonder om je eigen vlees en bloed te hebben”

3. Wat vind je het moeilijkste van het moederschap?
Hier kreeg ik heel vaak het antwoord “loslaten” iets wat ik zelf niet had genoemd maar denk ook dat ik nog maar weinig heb losgelaten in het moederschap. Ik ben een huis mama dus elke dag thuis bij mijn kindjes en ze zijn nog nooit uit logeren geweest. Verder hoorde ik ook veel geduld hebben, rustig blijven, pubers maar ook de peuterpubers. Verder kreeg ik nog antwoorden als “vermoeidheid”, het combineren van huishouden, werk enz.” ,’als kindjes pijn hebben je weinig kunt doen”, “Het overdreven harde gejank midden in de nacht” en “moedermaffia”.
Hierin dus veel meer verschillende antwoorden, sommige antwoorden herkende ik niet en sommigen weer wel. Ik vind het wel bijzonder om te lezen hoe iedereen dat anders ervaart.

Wat vind ik het moeilijkste?
Hierin vind ik het moeilijk om 1 antwoord te geven omdat elke leeftijdsfase andere punten heeft maar ik ook tegen andere dingen aanloop per kind. Toen onze oudste geboren werd vond ik het moeilijk dat hij soms zo lang kon “krijsen” om krampjes of prikkelverwerking en dat ik hem niet/moeilijk kon troosten, daardoor kon ik mij zo’n slechte moeder voelen ik kon niet eens mijn eigen kind troosten. Nu is hij 3,5 en zit hij weer in een andere fase. Maar ik heb inmiddels geleerd dat jawel het echt “een fase is” en weer overgaat.
Bij Dilayah vond/vind ik het lastigste dat hij slecht slaapt en we soms zo vaak naast zijn bed staan dat ik soms denk heb ik überhaupt wel geslapen. Als die onrustige periodes van weinig slaap er zijn merk ik dat ik gewoon een minder leukere moeder ben. Al kan ik veel beter mee omgaan, ooit voel ik mij wel weer uitgeslapen haha zou niet meer weten hoe dat voelt haha
Verder is Dilayah echt een “draakje” als ik even op de wc zit of zijn zusje op bed leg kan hij mijn hele huis overhoop trekken. Zo kan hij alle planten uit de potjes trekken en door hele woonkamer gooien. Samen kunnen ze ook echt een team vormen en dus ook zo tegen mij spannen.
Bij Chanoya loop ik nog nergens tegen aan, dit is vergeleken haar broers zo’n makkelijke baby. Wel merk ik dat ik overal beter tegen kan omdat ik nu weet dat alles een fase is en ik moet genieten van die momenten zolang ze duren en er maar om moet lachen.

4. Had je het moederschap zo van tevoren verwacht?
Op deze vraag kreeg ik meestal het antwoord nee, het is veel mooier, intenser als dat ik vooraf had verwacht. Verder kreeg ik ook antwoorden als “ Het is zoveel makkelijker dan ik ooit had verwacht, mijn zoon heeft mijn leven kleur gegeven”, “ nee, ik ben er eerlijk en open over dat ik het zwaar vind.” “Nee, ik had verwacht nog gelukkig te zijn als gezin maar als mama wel” maar ook andere verwachtingen van jezelf als moeder, en meerdere die het zwaarder vinden.

Als ik deze vraag zelf moet beantwoorden zeg ik ook nee. Ik had ook nooit verwacht hoe intens je van een mensje kunt houden en dat je nog meer van je partner kunt houden. Maar vooraf was ik toch wat rooskleuriger ingesteld en had ik mij niet ingesteld op een huilbaby. Dat vond ik wel erg pittig maar kon ik daar bij de tweede beter tegen omdat ik wist dat dit over zou gaan. Alles wat ik er nu insteek werpt zijn vruchten af. Ook vind ik het zo mooi zodra zo’n klein mensje in je armen hebt hoe het er gelijk bij hoort, en je geen leven meer zonder kunt indenken. Wat ik bij de eerste ook erg aan moest wennen is totaal geen tijd meer voor mijzelf te hebben, en als de baby slaapt je gehaast iets probeert af te krijgen. Dat ik nog steeds weinig tijd voor mijzelf heb vind ik nog steeds wel eens lastig maar weet ook dat ze uiteindelijk zelfstandiger gaan worden dus ik er nu maar extra van moet gaan genieten.

5. Wat vind je jouw beste eigenschap als moeder?
Op deze vraag kwamen veel verschillende antwoorden en dat laat allemaal maar weer eens zien dat we allemaal andere talenten hebben! Hierbij een aantal antwoorden.
Zorgzaam, geduld, rustig blijven, duidelijkheid, structuur geven, inlevingsvermogen, open minded, veel mogen ontdekken, volgen van het kind, aanvoelen en speelsheid.
Wat ik ook twee mooie antwoorden vond
“Ik vertel mijn kinderen elke dag hoeveel ik van ze hou en hoe trots ik op ze ben” en “Dat ik mijn zoon opvoed zoals mijn moeder bij mij deed, ze was altijd mijn voorbeeld”.

Die laatste twee antwoorden vond ik erg mooi! Ik vertel mijn kinderen ook elke dag dat ik van ze hou, hoe bijzonder ze zijn en hoe trots ik op hun ben! Maar ook ik lijk erg veel op mijn moeder en ze is mijn grote voorbeeld.

Ik denk dat ik mijn beste eigenschappen als moeder ook vindt dat ik rustig blijf en meega en kijk naar het kind en zo hun behoeftes geef.

6. Wat vind je de slechtste eigenschap van jezelf als moeder?

Ook hierin zag ik veel verschillende antwoorden! Net zoals de vorige vraag. Deze antwoorden kwamen bijvoorbeeld voorbij:
Chaotisch, laten lijden door emoties, weinig geduld, geen verantwoordelijkheid nemen in corrigeren, als ik veel tegenslagen heb ik weinig geduld heb met mijn kind, telefoongebruik, door lichamelijke ongemakken en niet altijd voor ze kan zijn, meeslepen door mooie koppie/ogen, door situaties negatief af te handelen inplaats van positief aan te pakken, doorzetten, overbezorgd en afreageren.

Ook hiervan herken ik wel een aantal dingen, over het algemeen ben ik een hele rustige moeder, ook als ik boos ben omdat ze iets hebben uitgevreten weet ik mijzelf rustig te houden en rustig af te handelen(meestal). Maar als alle 3 kinderen tegelijk schreeuwen en er allemaal tegenslagen zijn dan schiet ik wel eens uit mijn slof. Ik ben ook wel een consequente moeder al verwen ik ze wel te veel met cadeautjes vind ik. Ook ik vind dat ik wel eens te veel met mijn telefoon bezig ben, helemaal als mijn bekken instabiliteit erger is. Ik vond ik antwoord positief aanpakken een goede dat is iets wat ik vaak probeer maar ook bij mij is het te snel Nee terwijl ik het positief kan oplossen.

Ik ben benieuwd hoe jullie over bepaalde vragen denken? Laat gerust een reactie of een vraag achter! Wil jij de volgende keer ook je antwoorden geven op mijn vragen volg ons dan op Instagram: ww.instagram.com/my_kids_rebels

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je