{{ message.message }}
{{ button.text }}

Leuke spelletjes voor binnen

Afbeelding blog 'Leuke spelletjes voor binnen'

Het liefst laat je je kinderen natuurlijk lekker buiten spelen. Frisse lucht, lichaamsbeweging, het contact met vriendjes en buren: hartstikke leuk! Maar soms heb je van die dagen, vooral nu de winter dichterbij komt, dat het niet gaat. Het regent pijpenstelen, de wind blaast bijna je kleren van je lijf of het is gewoonweg te koud.

Binnen spelen

Dan blijft er nog maar één optie over: binnen blijven. En dan maar zien dat je je vermaakt. Of meer dat je kinderen zich vermaken, want dat is vaak een groter probleem. Want kleuren en kleien is zo standaard en ze zijn het vaak zo snel weer zat. Daarom hieronder een aantal originele ideeën voor leuke spelletjes om de koude, natte wintermaanden zonder problemen door te komen.

Hints

Een groot succes is het spelletje 'Hints' altijd. Je moet alleen zelf even wat kaartjes schrijven met daarop iets wat uitgebeeld moet worden. Dit kan natuurlijk ontzettend breed en je kan het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Laat er om de beurt iets uitgebeeld worden en houd vooral ook de punten bij! Het feit dat ze kunnen winnen of verliezen is vaak een hele stimulatie om lekker door te gaan en niet halverwege de moed op te geven.

Wie ben ik

Voor dit spelletje moeten eveneens kaartjes worden geschreven. Alleen deze kaartjes moeten met een plakbandje op het voorhoofd van iemand worden geplakt. Hij of zij moet dan vervolgens raden wat er op het papiertje op zijn of haar voorhoofd staat. Maak vooral lekker veel kaartjes, dan zijn ze een poosje zoet. Dit oud hollandse spelletje kan namelijk erg verslavend zijn!

Tongbrekers

Geef je kinderen een aantal moeilijke tongbrekers om lekker mee te oefenen. Het is een grote uitdaging om ze deze zinnen foutloos te laten uitspreken!

De knappe kapper knipt en kapt, maar de knecht van de knappe kapper knipt en kapt knapper dan de knappe kapper knipt en kapt!

De kat krabt de krullen van de trap

De pasgewassen was was pas gewassen nadat de pasgewassen was gewassen was

Een pet met een platte klep is een platte klep pet

De koetsier poetst de gouden postkoets met gouden postkoets poets

Als een tekkel een tekkel tekkelt, tekkelt de getekkelde tekkel de tekkelende tekkel terug

Jeukt jouw jeukerige neus net zo als mijn jeukerige neus jeukt?

De slappe lach is hierbij gegarandeerd!

Het zinnenspel

Bij dit spelletje zet je een aantal zinnen op papier, die je vervolgens in drieën knipt. Hussel alle stukjes zinnen door elkaar en pak om de beurt een stukje van een zin. Op die manier krijg je de meest hilarische zinnen, die waarschijnlijk van geen kant kloppen. Als je telkens nieuwe zinnen schrijft, kan je je kinderen op die manier een aardig poosje vermaken!

Raad de smaak

Blinddoek je kinderen en laat ze op een stoel zitten. Geef ze vervolgens allemaal iets om te proeven, bijvoorbeeld een stukje brood, banaan, citroen, een koekje en ga zo maar door. Laat ze raden wat het is en geef voor elk goed antwoord een punt. Laat ze niet weten of ze het ook goed hebben geraden, maar laat dat pas weten aan het einde van het spel. Op die manier houd je lekker de spanning erin.

Dit is slechts een hele kleine greep uit een oneindige voorraad spelletjes die je kunt doen met je kind(eren). Ik hoop dat dit in ieder geval voor een hele hoop inspiratie heeft gezorgd. Zo niet: op internet staan nog talloze andere mogelijkheden en variaties. Heel veel plezier gewenst!

Heb jij nog leuke spelletjes of ideeën voor oud hollandse spelletjes? Laat het weten in een reactie hieronder.

Deze pagina is geschreven door mama Judith den Besten

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je