{{ message.message }}
{{ button.text }}

Lange autoreis met kinderen

Met de auto op vakantie? Aan autorijden met kinderen zitten absoluut voordelen, maar er kleven ook wat nadelen aan een lange autoreis met kinderen...

Afbeelding blog 'Lange autoreis met kinderen'

Je kunt je waarschijnlijk bijna niet meer voorstellen hoe je ooit met je partner samen lange ritten reed naar een vakantiebestemming. Met kinderen is dat namelijk wel een heel ander verhaal. Het prettige van op vakantie gaan per auto is dat je zelf bepaalt wanneer je stopt, waar je stopt en voor hoe lang. Weet je onderweg een geschikte plek om een tussenstop in te bouwen (bij een tankstation/wegrestaurant) die op de route ligt, dan is dat natuurlijk heel prettig. De kinderen kunnen de benen strekken, een balletje trappen, een broodje eten in het zonnetje en een toilet bezoeken.

Eigen tempo

Ook kan je je baby even rustig voeden. En zijn jullie weer klaar om te vertrekken, dan bepaal je zelf wanneer het moment daar is. Bij een lange autorit bepaal je ook zelf of je onderweg ergens gaat overnachten, het tempo en de route. En bedenk je misschien dat een andere camping op een andere plek dan je in gedachten had, wanneer je op de bonnefooi gaat, ook een optie is. Het lastige van lange autoritten is echter dat de kinderen lang stil moeten zitten en hun energie niet goed kwijt kunnen. Voordat je de grens overgaat, hoor je misschien al de vraag ‘zijn we er bijna?’ Om de sfeer fijn te houden, is voldoende rust inbouwen onderweg dan ook absoluut een aanrader. Er zijn diverse aspecten om aan te denken om een lange autoreis voor iedereen te veraangenamen. En dan letten we vooral op de kinderen natuurlijk, want: hoe meer zij genieten, hoe leuker jij het hebt. Toch?

Comfort tijdens een lange autoreis met kinderen

Het comfort tijdens de lange autoreis hangt voor de kinderen onder andere samen met het rijgedrag van de bestuurder en het autostoeltje of de stoelverhoger. Zet deze stevig vast en zorg dat de kinderen goed zicht naar buiten hebben voor zover mogelijk. Zeker bij lange ritten is te verwachten dat er onderweg geslapen zal worden, waardoor het handig is om een nekkussen voor je kind mee te nemen. Het voelt lekker zacht en ondersteunt de nek van je kindje tijdens het slapen onderweg. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en (Disney)prints, voor ieder wat wils. Let ook op de temperatuur in de auto: de airco, zonwering en verkoeling door voldoende drinken. Kies bewust je vertrekdag, met het oog op drukte op de weg. Je kunt ervoor kiezen om ’s nachts te gaan rijden om meer kilometers achtereen te maken wanneer de kinderen toch slapen. Bedenk dan wel dat het vermoeiender kan zijn en de kinderen de volgende dag wél goed uitgerust en fit zijn.

Bezigheden tijdens de pauze van een lange autoreis

Van tevoren heb je vast gezegd dat het een lange autoreis zal worden, maar je kind zal daar nog niet direct een gevoel bij hebben en een besef hoe lang het werkelijk zal zijn. Je kunt ze mee laten kijken op een kaart, maar dat werkt voor de kleinsten nog niet. Een paar kilometer voordat je gaat stoppen kun je ze vast laten verheugen op de pauze. Bedenk bij elk tussenstop iets leuks om te doen. Neem een bal mee of een springtouw om mee te spelen bij de stop, ga uitgebreid picknicken, speel tikkertje. Misschien zie je kans om onderweg ergens langer te stoppen bij een leuke plek voor de kinderen, een speeltuin, een gezellig dorpje of misschien zelfs wel een dierentuin?

langeautoreismamaplaats  

Bezigheden onderweg

Zie je zelf tegen de lange autoreis met kinderen op? Probeer het niet te laten merken aan je kind(eren). Blijf positief en laat merken dat je er zin in hebt. Voor hen is op vakantie gaan ook spannend en ze zullen er vast naar uitgekeken hebben; hou die stemming er dan in! Door je kind bezig te houden onderweg gaat de tijd gevoelsmatig veel sneller. Maak de autoreis samen gezellig! Ga liedjes zingen of zet een leuke cd op met liedjes of een ingesproken kinderboek. Hang opbergzakken aan de stoelen, met daarin bijvoorbeeld speelgoed, boekjes en knutsel- of tekenmateriaal of een vakantieboek met spelletjes, raadsels en puzzels (afhankelijk van de leeftijd). Er bestaan hiervoor ook speciale tafeltjes, zodat je kind een prettige ondergrond heeft om te schrijven of te tekenen. En er zijn spelletjes in de handel waar een reisversie van beschikbaar is, soms zelfs met magneetjes. Bij hele kleintjes kun je eigen speelgoedjes inpakken en om de zoveel kilometer uit laten pakken. Bij grotere kinderen kun je zoiets doen met kleine (nieuwe) cadeautjes. Met een draagbare dvd-speler met favoriete filmpjes achterin de auto gaat de tijd helemaal vlot! Zet deze dan ook zeker op je vakantiechecklist.

Wissel af en doe bijvoorbeeld een spelletje onderweg: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘houd bij hoeveel rode auto’s je binnen twee minuten ziet’ of ‘ik ga op reis en ik neem mee’, ‘wie ben ik’ (alleen ja/nee antwoorden), ‘maak een dierenketting’ (de laatste letter van de ene is de eerste van de volgende: leeuw-walvis-slang-geit-toekan-nijlpaard etc.) of ga zwaaien naar andere auto’s en kijk hoeveel mensen er terugzwaaien.

Wagenziek?

Zeker wanneer je kind gauw wagenziek wordt, zal je met een aantal zaken rekening moeten houden. Rustig optrekken, genoeg ventileren, niet te zwaar tafelen voor vertrek, voldoende water laten drinken (geen prik) en dergelijke. Vergeet geen verfrissingsdoekjes, plastic zakken (voor de zekerheid) en eventueel reistabletjes mee te nemen.

Heb jij ervaring met een lange autoreis met je kind(eren)? Laat jouw tips hier achter!

Geschreven door mama Lianne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je