{{ message.message }}
{{ button.text }}

Langdurig gebroken vliezen

Er bestaat een kans dat je gebroken vliezen hebt, maar niet direct weeën krijgt. Vier tot tien procent van de Nederlandse vrouwen krijgt hiermee te maken. In dit artikel vertellen we je meer over langdurig gebroken vliezen.

Afbeelding blog 'Langdurig gebroken vliezen'

De eerste 24 uur na gebroken vliezen

Gebroken vliezen en geen weeën, wat nu? Wanneer je 37 weken zwangerschap volbracht hebt, kun je de eerste 24 uur thuis afwachten, tenzij er complicaties optreden. Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Je mag geen tampon gebruiken, niet in bad gaan en geen geslachtsgemeenschap hebben. Daarnaast moet je veelvuldig je maandverband verschonen en regelmatig je temperatuur controleren. Wanneer dit goed verloopt, zou je pas na 24 uur contact op hoeven nemen. Onder complicaties wordt verstaan: wanneer je temperatuur tot 38 graden Celsius is gestegen, je buikklachten hebt, de kleur van het vruchtwater niet helder is, je baby minder voelt bewegen of je niet lekker voelt. Onder deze omstandigheden zal je aan de bel moeten trekken.

Wanneer je korter dan 37 weken zwanger bent en je vliezen breken, kom je onder controle te staan van de gynaecoloog. Als er geen weeën activiteit is en er geen complicaties optreden, wordt complete bedrust geadviseerd om in elk geval 37 weken zwangerschap te halen.

Complicatie bij langdurig gebroken vliezen

De voornaamste complicatie die zou kunnen optreden is een infectie. Doordat de vliezen geruime tijd gebroken zijn, is de natuurlijke manier waarop bacteriën worden afgestoten verdwenen. Wanneer er een bacterie bij de baby is gekomen, kunnen moeder en kind te maken krijgen met een hoge hartslag en een verhoogde temperatuur.

Tussen de 24 en 72 uur na gebroken vliezen

Er wordt in de meeste gevallen maximaal 72 uur na het breken van de vliezen gewacht of de bevalling spontaan zal beginnen. In negentig tot vijfennegentig procent van de gevallen start de bevalling spontaan. Sommige vrouwen worden na 24 uur opgenomen in het ziekenhuis, omdat de bevalling na het tijdsbestek van 24 uur gebroken vliezen te hebben, in het ziekenhuis zal moeten plaatsvinden. De hartslag van de baby wordt regelmatig gecontroleerd en de temperatuur en polsslag van de moeder zal vaak bekeken worden. Er wordt ook wel gekeken of er bacteriën aanwezig zijn in de vagina. Dit wordt door middel van een wattenstaafje gedaan.

Inleiding na 72 uur gebroken vliezen zonder weeën

Wanneer de bevalling na 72 uur na het breken van de vliezen nog niet op gang is gekomen, zal de bevalling worden ingeleid. Moeder en baby zullen nog een aantal uren na de bevalling in het ziekenhuis moeten blijven om de gezondheid van beiden te controleren.

Heb jij ook langdurig gebroken vliezen gehad? En hoe is jouw bevalling verder verlopen? Reageer ook!

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je