{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kleuter 4 jaar

​Kleuter 4 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.

Afbeelding blog 'Kleuter 4 jaar'

Kleuter 4 jaar lengte en gewicht?

Kindjes van 4 jaar wegen gemiddeld 17 kg en zijn 105 cm lang. Dit is zoals gezegd een gemiddelde en kan afwijken. Goed is om te focussen op de groei- en gewicht curve van je kindje. Houd regelmatig de lengte en het gewicht bij. Stijgt dit netjes en redelijk in balans (op een groeispurt af en toe na)? Dan zit je goed. Zie je dat het achterblijft op een van de vlakken? Neem dan contact op met het consultatiebureau en overleg dit.

Mijn kleuter van 4 jaar is extreem moe, hoe mee omgaan?

Je hebt vast de oorzaak van de vermoeidheid al achterhaald: de switch van de veilige kinderopvang naar de grote basisschool…

Geen wonder dat je kindje extreem moe is met al die nieuwe indrukken. Maar hoe ga jij daar als ouder goed mee om?

Net zoals jijzelf na een vakantie, moet je kindje na de kinderopvang wennen aan het nieuwe ritme. Geef het hiervoor wat tijd en dat zal al wat uitmaken. Probeer, zeker de eerste periode dat je kindje naar school gaat, de perioden thuis ook echt als rust te maken. Niet direct doorpakken met vriendjes na school (af en toe wel natuurlijk), maar fijn een kopje thee met mama en een spelletje. Ook in de weekenden is extra rust belangrijk. Heb je twee verjaardagen gepland staan? Dan kan dit erg heftig zijn voor je kleintje. Er zijn vaak veel andere kindjes en een overdosis aan suikers. Niet echt bijkomen dus.

De volgende tip lijkt een ‘stapje terug’ maar kan erg veel positief effect hebben: breng op vrije middagen en in het weekend het middagdutje weer terug! Wil je kind eigenlijk niet slapen maar is het wel echt moe? Stel dan voor om lekker op de bank te chillen met knuffel en dekentje. Binnen no-time zal jouw kleintje lekker slapen. Wanneer de eerste heftige schoolperiode voorbij is, zal het steeds beter gaan.

Kleuter 4 jaar klokkijken?

Klokkijken kan je kindje van 4 (voorlopig) nog niet, maar tijdsbesef kan het wel begrijpen. Tijdsbesef in de breedste zin van het woord heeft je kindje zelfs al: het verschil tussen dag en nacht bijvoorbeeld. Door steeds specifieker bezig te zijn met tijdsbesef komt het daadwerkelijke klokkijken steeds dichterbij. Enkele oefeningen om de ontwikkeling van klokkijken te bevorderen is bijvoorbeeld steeds vaker tijden noemen bij bezigheden. Zo gaan jullie als de puzzel over een kwartiertje af is, naar de speeltuin. In de speeltuin mag het op een gegeven moment nog een minuutje rondrennen en dan gaan jullie weer. Ook mag er 5 minuten televisie gekeken worden en dat betekent twee korte filmpjes. Onbewust gaat je kindje hier dingen van onthouden en komt het besef van tijd steeds meer aan bod.

Een stapje verder is het aanwijzen van de klok en de wijzers zelf. Zeg dat het over 5 minuten als de grote wijzer op de 12 staat, een snoepje uit mag zoeken. Wedden dat hij of zij vol verwachting de klok in de gaten houdt?

Mijn kleuter is opeens niet meer zindelijk, wat nu?

Het is gebruikelijk dat een zindelijk kindje af en toe een ongelukje heeft. Dit kan zijn als het iets heel spannends vindt, of als het zo lekker aan het spelen is dat jouw kindje gewoon vergeet om te plassen. Wanneer een ongelukje af en toe voorkomt en er verder geen rare dingen bij van toepassing zijn, hoort het gewoon bij de ontwikkeling.

Worden de ongelukjes niet minder en gebeurt het regelmatig dat je kindje in zijn of haar broek plast/poept? Dan is er reden tot verder onderzoeken wat er speelt. Probeer na te gaan of er een lichamelijke oorzaak is voor het in de broek doen. Is dat bijvoorbeeld een blaasontsteking (gaat vaak gepaard met koorts)? Meestal is dit niet het geval en gaat het om stress of angst.

Is er een vervelende gebeurtenis geweest zoals het niet kunnen vinden van een wc op tijd? Is het daarom uitgelachen door anderen? Speelt er thuis iets waardoor je kindje stress kan hebben? Vind je kindje het spannend om naar school te gaan? Wanneer er een spannende periode aanbreekt gaat het kindje snel een paar stappen terug in de ontwikkeling. Dit wordt ook wel ‘regressie’ genoemd. Probeer te achterhalen wat er aan de hand is door met je kindje te praten. Kom je er niet achter of kun je het niet oplossen? Schakel dan een pedagoog of kinderpsycholoog in. Weer in de broek plassen kan namelijk echt een soort schreeuw om hulp zijn waar jij als ouder op moet doorpakken.

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

Tags:

🐞  Heb je een suggestie, of werkt er iets niet? Laat het ons weten! Probleem Melden
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken