{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderschoenen kopen, waar let je op bij de eerste schoentjes

Het eerste paar kinderschoenen is een mijlpaal. De eerste stappen betekenen dat het tijd is voor echte kinderschoentjes. Babyschoentjes hoeven de voetjes alleen maar warm te houden. Maar als je dreumes begint met lopen, is het tijd om echt schoeisel aan te schaffen. Waar moet je op letten bij het kopen van goede kinderschoenen?

Afbeelding blog 'Kinderschoenen kopen, waar let je op bij de eerste schoentjes'

VAN DE EERSTE STAPJES TOT KINDERSCHOEN

De eerste stapjes van je kind zullen nog wat wankel zijn, maar zodra een kind kan lopen wil het de wijde wereld in. Lopen, rennen, huppelen, springen: vanaf nu zijn de voetjes van je dreumes continu aan het werk.

Leren lopen gaat het beste op blote voeten. Maar als je kind naar buiten gaat, moet het schoenen aan. Kinderschoenen beschermen de voetjes tegen kou, vuil en scherpe dingen, zoals steentjes of glas.

SCHOENEN VOOR DE KINDERVOET

Kinderschoenen moeten prettig zitten om goed te kunnen lopen. Een goeie kinderschoen heeft:

  • De juiste maat
  • Een goeie zool
  • Een stevige hiel
  • Prettig materiaal

KINDERSCHOENEN IN DE JUISTE MAAT

De juiste maat van een kinderschoen is belangrijk om lekker te lopen en spelen. Een kinderschoen mag iets te groot zijn, zodat het voetje speelruimte heeft. Maar een kinderschoen mag niet knellen.

In elke schoenwinkel is een meetapparaat waarmee de lengte van de voetjes kan worden bepaald. In sommige winkels word je hierbij geholpen, bij andere winkels kun je zelf de maat van de voeten van je kind opmeten.

Kies voor een kinderschoen die iets groter is dan de voet. Ook de breedte van de voet bepaalt de juiste maat kinderschoen. Een kinderschoen zit goed als je met je vinger tussen de achterkant van de schoen en de voet past. En als het voetje van je kind ook aan de zijkant nog ruimte heeft. Laat je kind rechtop staan wanneer je dit test. Bestel je online, dan kun je bij sommige sites ook al de schoenmaat checken.

Een andere methode waarmee je de juiste maat kinderschoen kunt bepalen, is door de voet van je kind op een karton te zetten en deze met een stift om te trekken. Voeg vervolgens aan alle kanten (zij- voor- en achterkant van de voet) een centimeter toe. Knip de tekening uit en doe het in een schoen. Als je kartonnetje ‘zwemt’, dan is de kinderschoen te groot. Als het niet past, is de kinderschoen te klein.

KINDERSCHOENTJES MET FLEXIBELE ZOOL

De voetjes van kinderen die net beginnen met lopen, bestaan voor een groot gedeelte uit kraakbeen dat nog hard moet worden. Kindervoetjes zijn nog erg flexibel. Bovendien moet een dreumes vaak naar evenwicht zoeken. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor kinderschoenen met een soepele zool. Zodat de voetjes ruimte hebben om te bewegen. Een zool is soepel als je deze met één hand kunt buigen.

Let op dat de zool van de kinderschoen waterdicht is, zodat de voetjes droog blijven. En dat de zool van de kinderschoen reliëf heeft, zodat je kind niet snel uitglijdt.

KINDERSCHOENTJES MET EEN PRETTIGE HIEL

De hiel van de kinderschoen moet stevig zijn, maar niet te hoog. Te hoge ‘hakken’ zijn slecht voor de achillespees.

KINDERSCHOENTJES VAN PRETTIG MATERIAAL

Zweetvoetjes zijn niet fijn. Gesloten kinderschoenen met veel plastic zijn daarom niet raadzaam. Gelukkig zijn de meeste kinderschoenen tegenwoordig van prima materiaal gemaakt. Zowel leren (of leerachtige) schoenen als gympen.

In de zomer kun je uiteraard voor luchtige schoentjes gaan, zoals sandaaltjes. Zorg dat de sandalen voldoende aansluiten bij de voet, zodat je kindje er niet over struikelt.

MAKKELIJKE KINDERSCHOENEN

Het is handig als je de opening van de kinderschoen wat kunt aanpassen, zodat je 'm makkelijk kunt aan- en uittrekken. Ook als het voetje van je kind aan het einde van de dag wat dikker is. Of als de voetjes wat zijn gegroeid.

Eigenlijk hebben de meeste kinderschoenen die mogelijkheid, doordat ze klittenband, veters of een bandje met gaatjes hebben. Een dreumes wil graag alles zelf doen en dan is klittenband het makkelijkst.

TIJD VOOR NIEUWE KINDERSCHOENEN

Kindervoeten groeien hard. Hou daarom in de gaten of de kinderschoenen nog passen. Heeft je dreumes rode tenen of valt je kind ineens vaak? Dat kan komen doordat de kinderschoenen te klein zijn geworden.

WAAR KUN JE VERDER NOG OP LETTEN

  • Let op dat de kinderschoenen niet zwaar zijn. Dat maakt lopen voor een klein kindje moeilijk
  • Dreumessen begrijpen al veel. Vraag aan je dreumes of de kinderschoen lekker zit
  • Te hoge kinderschoenen belemmeren de natuurlijke beweging, zeker bij de kleintjes die net leren lopen
  • Regenlaarsjes zijn handig, maar geven weinig steun

Wat zijn jouw ervaringen met het kopen van kinderschoenen? Vertel het ons!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je