{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderrechten in een Vreedzame Wijk

Op de dag van de rechten van het kind openden we in de buurt "De Vreedzame Wijk". Een positief geluid in woelige tijden.

Afbeelding blog 'Kinderrechten in een Vreedzame Wijk' Achtergrond blur afbeelding

Kinderrechten

De dag van de rechten van het kind gaat dit jaar niet ongemerkt voorbij. Natuurlijk horen we erover op de radio maar dat zijn niet echt hoopgevende berichten. Terecht. Het gesjouw met asielzoekerskinderen is te triest voor woorden. Om nog maar niet te spreken over al die andere kinderrechten die geschonden worden. Het is bovendien de week tegen kindermishandeling. Dat is weer een verhaal apart, maar wel iets om aandacht voor te hebben als je praat en nadenkt over kinderrechten. Het is goed dat op zo’n dag diverse organisaties daar aandacht voor vragen. Toch vind ik dat deze dag ook een feestdag hoort te zijn. Want het verdrag van de rechten van het kind bestaat en dat is op zich al een feestje waard!

Wereldbol

Op Dunya’s school is het wel een feestelijke dag. Toeval of niet, vandaag wordt in onze buurt de Vreedzame Wijk geopend. Twee basisscholen en het gymnasium, staan op het Zaandammerplein in Amsterdam en wachten vol spanning op wat gaat komen. De kinderen van de basisscholen hebben een wereldbol gemaakt met allemaal verschillende poppetjes erop. De Vreedzame Wijk is verbonden aan de Vreedzame school. Dat betekent dat afspraken die op school gelden, met name over het omgaan met elkaar, ook gelden in de speeltuin, op sportclubs, bij de naschoolse opvang, tijdens de naschoolse activiteiten en overal waar kinderen en jongeren samenkomen in de buurt. Meestal verschilt de aanpak van opvoeders op school, thuis en in de omgeving veel van elkaar. Met de Vreedzame Wijk hanteert iedereen grotendeels dezelfde omgangsvormen en dezelfde aanpak bij het oplossen van conflicten. Hierdoor weten de kinderen waar ze aan toe zijn en wat er van ze wordt verwacht. Vaak zie je dat er op verschillende plekken, ook heel andere verwachtingen van kinderen zijn. Dat kan heel verwarrend zijn.

Kinderraad

Er hoort ook een kinderraad bij. Hierdoor kunnen kinderen daadwerkelijk meepraten en meebeslissen. Dat spreekt me erg aan. Het is één van de kinderrechten: recht op een eigen mening en recht op informatie. Kinderen mogen hun mening uitdragen en ze hebben er recht op dat naar ze geluisterd wordt. In de kinderraad krijgen kinderen een stem over de regels en afspraken die hun school en hun wijk beter leefbaar moeten maken. Alleen dan werkt het echt. Anders is het weer iets van volwassenen die met de beste bedoelingen de kinderen opleggen hoe het moet. Dat is de reden dat ik wel geloof in de Vreedzame Wijk. Er wordt niet alleen over kinderen gepraat, maar ook met ze. Ook op de school waar ik werk, merk ik dat kinderen houvast hebben aan de tools van de Vreedzame School. Natuurlijk is het nog steeds een beetje zoeken naar de juiste vorm. Dat zal steeds beter gaan. Dunya is ook dol op de lessen van de Vreedzame School.

Niet vreedzaam

“Wil jij geen vrede ofzo?” roept Dunya op een ochtend tegen mij. Het is weer eens stress om op tijd op school te komen en ik besluit alvast naar beneden te lopen. Dan wacht ik daar wel, hopelijk schiet ze dan een beetje op. “Als je niet op mij wacht, is dat niet vreedzaam. Dan hoef je dus ook niet te komen op het Zaandammerplein als we de Vreedzame Wijk openen!” Maar natuurlijk wil ze uiteindelijk toch gewoon dat ik kom. Ze is blij dat ik er ben en ik geef haar de camera. Ik maak foto’s met mijn telefoon en ik ben benieuwd wat voor foto’s Dunya maakt met mijn fotocamera.

Hallo Wereld!

Nu is het zover. De Vreedzame School begon al begin dit schooljaar, maar nu staan we hier met verschillende mensen van scholen, buitenspeelclubs, welzijnsorganisaties, naschoolse activiteiten en andere vertegenwoordigers van stadsdeel west, om de Vreedzame Wijk te openen. Opeens begint iemand op een gitaar te spelen en een dame bij de microfoon zet een lied in. “Hallo wereld, de wereld is van mij. Er is ruimte zat, dus kom er lekker bij. Hallo wereld, de wereld is van jou. Er zijn wel duizend kleuren, veel meer dan rood, wit, blauw!” Het lied wordt mee gegalmd door heel veel kinderen en volwassenen. Geweldig is het. Ik krijg er kippenvel van. Dunya filmt het lied. Daarna volgt een toespraak, wat interviewtjes en een hoop onrust bij de kinderen die het koud hebben en het niet goed kunnen verstaan. Tot eindelijk de bevrijdende tekst klinkt: “Hierbij verklaar ik de Vreedzame Wijk voor geopend!”. Applaus!

Verbinden

Er volgt limonade en gebak en kinderen gaan los in de speeltuin. Ik maak foto’s en sta even later bij een moeder van school. We hebben elkaar lang niet gesproken. Af en toe even hallo en alles goed? maar een gesprek is de afgelopen tijd niet gelukt. Nu staan we hier, ondanks de kou, even alle nieuwtjes door te nemen. We praten over onze kinderen, over school, over werk of het gebrek daaraan. Als we verkleumd zijn en ik verschrikt op mijn horloge kijk en besef dat Dunya naar Aikido moet, nemen we afscheid. De Vreedzame Wijk brengt in elk geval mensen met elkaar in contact. Ik vind het een goed initiatief, ook omdat het gaat om mensen met elkaar verbinden, om informele contacten, om een vanzelfsprekende steun voor elkaar te zijn. Het idee is mooi. Ik ben benieuwd hoe dat er in de praktijk uit gaat zien.

Wie wil er geen vrede?

Onderweg naar huis vraag ik Dunya: “Jullie zouden toch een ander lied zingen?” Ze reageert verontwaardigd. “Nu hebben we het voor niks geoefend!” Ik vind het lied “Hallo Wereld” erg mooi en vooral erg passen bij deze dag die wereldwijd in het teken staat van de kinderrechten. De Vreedzame School en de Vreedzame Wijk passen daar goed bij. Het lied “Vrede” van Knalland vind ik niet erg vrolijk en daarom ben ik wel blij met deze keuze. Dit lied brengt meteen de sfeer erin, bovendien kennen de kinderen en juffen het allemaal. Het lied dat vorig jaar is geschreven voor de kinderboekenweek. Ook heel actueel met de verwijzing naar “Vertel me je verhaal. Je kwam van ver, nu ben je hier, we zijn nu samen allemaal!”. Het lijkt wel speciaal voor deze dag geschreven en het lied ontroert me als het massaal meegezongen wordt op het plein. Dit alles straalt wel vrede uit, dus het begin is hier zeker al gemaakt!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je