{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzalen

Het lijkt misschien nog ver weg, maar vanaf 2016 wordt het mogelijk kinderopvangtoeslag aan te vragen voor peuterspeelzalen.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar vanaf 2016 wordt het mogelijk kinderopvangtoeslag aan te vragen voor peuterspeelzalen. Daarnaast zal ook het `niveau` van de peuterspeelzalen gaan veranderen. Er komen meer eisen voor de leidsters en de activiteiten die worden uitgevoerd. Ook worden de eisen voor het personeel een beetje anders. Lees hier onder wat de plannen van minister Asscher zijn. 

Eisen opvangprogramma

De verschillen tussen een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal moeten helemaal verdwijnen. Behalve dat er straks kinderopvangtoeslag aangevraagd kan worden voor de peuterspeelzaal, zullen de dagprogramma`s dus gelijk worden. Er zal veel worden gelet op het voorschoolse traject zodat de kinderen `klaargestoomd` worden voor de basisschool. Ook zal op deze manier de taalachterstand op de basisschool zo veel mogelijk beperkt worden. Daarnaast zal er ook een volgsysteem komen om de ontwikkeling van de kinderen al van jongs af aan bij te houden. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor bezoek aan een peuterspeelzaal van 2,5 jaar. Vanaf dan worden de kinderen dus ook nauwlettend in de gaten gehouden. Deze verandering zal de komende jaren geleidelijk ingevoerd worden en zullen dus merkbaar zijn.  

Verwachtingen van leidsters

Waar nu een peuterspeelzaal veel gebruik maakt van vrijwilligers wordt het straks verplicht om een mix te hebben van HBO en MBO opgeleide medewerkers. Het plan is ook om deze leidsters bij te blijven scholen zodat het niveau gewaarborgd blijft en zij mee blijven gaan met de ontwikkelingen.  

Hoogte vergoeding kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzalen

Om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen moet de peuterspeelzaal, net als de kinderopvang nu, geregistreerd staan in het LRKP. Dit staat voor: Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Dit nummer moet je ook doorgeven bij de belastingdienst. In eerste instantie is het plan dat ouders en verzorgers van kinderen vanaf 2,5 jaar recht hebben op de vergoeding voor twee dagdelen in de week. Kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand of een andere indicatie hebben recht op meer uren peuterspeelzaal. Zij mogen met toeslag 4 dagdelen gebruik maken van de opvang. Wanneer je werkt heb je naar alle waarschijnlijkheid nog steeds het recht kinderopvangtoeslag aan te vragen gebaseerd op het aantal uren dat je werkt.  

Nu al kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal

Sommige kinderdagverblijven bieden nu al een soort van peuterspeelzaal aan. Dit wordt berekend als kinderopvang waardoor je er (vaak) wel een deel van vergoed krijgt door de belastingdienst. Je komt hier nu echter alleen nog voor in aanmerking wanneer je werkt. Wel is er voor vrijwel elke peuterspeelzaal een vergoeding vanuit de gemeente op basis van je inkomen.    

Wat vinden jullie van dit plan? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je