{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderopvangtoeslag 2014

Kinderopvangtoeslag is een financiele tegemoetkoming van de overheid om ouders in de hoge kosten van kinderopvang te helpen. Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag gaat in 2014 anders dan in voorgaande jaren. Hieronder de veranderingen op een rij.

Afbeelding blog 'Kinderopvangtoeslag 2014'

Kinderopvangtoeslag 2014: binnen 3 maanden aanvragen!

Waar je eerst voor het hele jaar met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag kon aanvragen is dit nu aan een strenge termijn gebonden. Je mag maximaal 3 maanden na de maand waarin je de opvang hebt gehad de toeslag aanvragen.

Als je dus in januari opvang hebt gebruikt kan je dit tot maximaal 30 april aanvragen. Ook wanneer je een maand meer of minder uren afneemt moet je dit tijdig (binnen 3 maanden) doorgeven aan de belastingdienst. Het is dus verstandig om gelijk bij het ontvangen van je maandelijkse factuur te bedenken of je een wijziging moet doorgeven.

Kinderopvangtoeslag: maximale vergoeding uurtarief

Voor 2014 zijn de maximaal te vergoeden uurtarieven hoger dan in 2013. Wanneer jouw opvang een hoger uurtarief berekend dan dit maximum, zullen die kosten voor eigen rekening komen. Hiermee worden de kosten boven het uurtarief bedoeld. Voorbeeld: jouw kinderdagverblijf vraagt €6,78 per uur, dan krijg je een vergoeding voor €6,70 en betaal je over de €0,08 100% zelf.

De tarieven voor 2014 zijn als volgt:

  • Kinderdagverblijf/ dagopvang: €6,70
  • Dagopvang/ Buitenschoolse opvang (BSO): €6,25
  • Gastouderopvang/ dagopvang: €5,37
  • Gastouderopvang/ Buitenschoolse opvang (BSO): €5,37

Kinderopvangtoeslag: vergoeding per kind in 2014

De hoogte van de vergoeding hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je zal ontvangen. Nu er extra geld is voor kinderopvangtoeslag, is er besloten ook aan de hoogste inkomens een vergoeding te geven. Dit was eerst niet zo. De vergoeding is nu minimaal 18% bij het 1e kind en 58.2% bij de volgende kinderen (het eerste kind is bij de berekeningen altijd het kind dat de meeste uren opvang krijgt).

Kinderopvangtoeslag: maximaal aantal uren per maand

Per maand kan je voor maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag aanvragen. Alle uren die je meer nodig hebt, zijn voor eigen rekening. Wanneer je gebruik maakt van zowel een gastouder als van een kinderdagverblijf, worden de uren van het kinderdagverblijf eerst vergoed en de uren van de gastouder daarna. Wanneer je boven de 230 uur komt, heb je hierdoor toch de maximale vergoeding (de vergoeding van het kinderdagverblijf is namelijk hoger).

Maximaal aan te vragen uren kinderopvangtoeslag in jouw situatie

Het is niet mogelijk om onbeperkt toeslag aan te vragen voor de kinderopvang. Er wordt namelijk gekeken naar de ouder die de minste uren werkt in de week. Dit is niet veranderd in 2014, maar wel belangrijk om rekening mee te houden.

Wanneer je kindje nog niet naar de basisschool gaat, heb je recht op subsidie voor 140% van de door jouw gewerkte uren. Gaat jouw kindje wel naar de basisschool? Dan heb je recht op subsidie voor 70% van de door jouw gewerkte uren.

Ook wanneer je een studie doet heb je soms recht op kinderopvangtoeslag. Wanneer je denkt dat je hier recht op hebt is het verstandig om via de belastingdienst een brochure aan te vragen.

Wanneer je minder uren moet gaan werken of zelfs helemaal je baan kwijt raakt, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk deze wijziging gelijk door te geven aan de belastingdienst.

Proefberekening kinderopvangtoeslag 2014

Wil je precies weten waar je aan toe bent? Maak dan zodra het uurtarief van jouw opvang en het aantal uren dat je gaat afnemen in januari 2014 bekend is een proefberekening op de site van de belastingdienst. http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Geschreven door mama Marjolein

Maak jij ook gebruik van kinderopvangtoeslag? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je