{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderkleding: nieuw of tweedehands?

Elk seizoen haast weer een nieuwe garderobe. Kinderen groeien tenslotte zo snel. Stel je voor dat dat voor volwassenen ook gold, dat zou een dure aangelegenheid worden! Anderzijds is het ook wel erg leuk om voor je zoon of dochter op pad te gaan of internet af te struinen, nietwaar? Met het huidige aanbod aan kinderkleding, zowel in je dorp of stad als in webwinkels, kun je alle kanten op: stoer, lief, persoonlijk, eigentijds. Maar is het nodig om alles nieuw te kopen of kies je voor een alternatief dat wellicht beter bij de inhoud van je portemonnee past?

Afbeelding blog 'Kinderkleding: nieuw of tweedehands?'

Nieuw, een must?

Als het gaat om kinderkleding zijn er onderdelen die je gewoonweg nieuw aanschaft: ondergoed, sokken en met name schoenen zijn daar wel de duidelijkste voorbeelden van. Zeker de laatste categorie valt daaronder, aangezien schoenen naar je voeten gaan staan en elk paar voeten weer anders is. Kindervoeten moeten zich nog helemaal ontwikkelen en daar hoort een goed passende, voldoende steun gevende kinderschoen bij. Wil je gepersonaliseerde t-shirts of iets dergelijks, dan ontkom je er ook niet aan logischerwijs. Andere onderdelen van een kindergarderobe hoeven niet gloednieuw te zijn wil je toch goed voor de dag kunnen komen. Via Marktplaats, een kledingbeurs of vrienden met oudere kinderen die iets willen doorschuiven kun je eveneens aan leuke en mooie kinderkleding komen, al is het oppassen met bijv. broeken, die het meest aan slijtage onderhevig zijn. Wil je graag modebewust zijn en ook je kind een moderne look (van dit seizoen) geven, dan hoef je daar natuurlijk niet altijd een enorm kapitaal aan kwijt te zijn. Let maar op aanbiedingen van webwinkels die regelmatig interessante kortingen geven, al ben je meestal nog goedkoper uit als je van een vorig seizoen koopt of in de uitverkoop kleding koopt in een maatje groter. Het is meer de vraag voor jezelf wat je belangrijk vindt. Is het voor jou belangrijk dat je kind alles nieuw heeft (al dan niet merkkleding) en waarom vind je dat van belang of sta je er anders in en geniet je misschien stiekem meer van een geslaagde tweedehands aankoop van (merk)kleding?

Tweedehands en andere tips

Het verschilt per woonplaats in hoeverre het aanbod je aanspreekt, maar bij een kringloopwinkel kan je verrassend leuke vondsten doen. Mogelijk dat vrienden of kennissen kinderen hebben in een kledingmaatje groter dan jouw kinderen (of vice versa) of bezoek eens een magazijnverkoop, waar samples worden verkocht of de laatste restanten van het seizoen, tegen gereduceerde tarieven. Je loopt het risico dat de juiste maat er niet (meer) tussen zit, maar mogelijk wel die – naar je inschat – voor het volgende seizoen. Gericht zoeken via advertentiesites kan veel opleveren. Door het grote aanbod aan kinderkleding vind je vast ook kleding voor jouw zoon of dochter. Met name in de kleinere maten is dit interessant, er van uitgaand dat babykleding niet enorm hard slijt en kleintjes daar heel snel uitgegroeid zijn. Bedenk maar dat je kind het eerste jaar van maatje 50-56 naar maat 80 groeit. Hierdoor is er in die maten relatief veel kleding die slechts enkele malen is gedragen. Het wordt een ander verhaal als het gaat om de maten 74 tot en met ca. 86, die kinderen dragen in de periode dat ze beginnen te kruipen, lopen, zich viezer beginnen te maken door zelf te willen eten etc. en er ook vlekken in kleding kunnen komen of slijtplekken die niet meer te herstellen zijn. Dan wordt het eek kwestie van vertrouwen als je afgaat op de tekst of foto van een aanbieder op een advertentiesite.

Wanneer je je aanmeldt voor nieuwsbrieven van webwinkels die jou aanspreken zal je op de hoogte gehouden worden van kortingen, wat financieel ook aantrekkelijk kan zijn. Een aantal kledingmerken wordt verkocht via kledingparty’s; wanneer je een kamer met vrienden en bekenden vol krijgt is dit ook nog een idee. Voor de gastvrouw staat tenslotte steevast een aantrekkelijke korting te wachten. Wat ook de moeite loont is om te kijken naar kleding die wel wat langer mee kan die nog in de kast van je zoon of dochter hangt, waar je bewust iets bij gaat zoeken, waardoor je weer een kledingsetje in de kast hebt en niet een aantal losse – niet bij elkaar passende – items. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor jurkjes die nog een ronde meekunnen als tuniekje of een rokje dat gewoonweg op een later moment wat korter valt, maar nog prima een poosje mee kan met een leuke legging eronder. Kwestie van combineren! En daarnaast, met name in het kader van bezuinigen: kijk eens naar de hoeveelheid kleding die bij je kind in de kast hangt. Hoeveel broeken, rokjes, truien, t-shirts etc. vind je reëel om te hebben? Iets minder kleding en iets vaker de wasmachine aanzetten is tenslotte ook nog een optie.

Wat is jouw mening omtrent nieuwe en tweedehands kleding? Wat draagt jouw kind en war koop je het vaakst?

Geschreven door mama Lianne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je