{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderen; ongelukken & oplossingen

Afbeelding blog 'Kinderen; ongelukken & oplossingen'

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedere moeder probeert haar kinderen zo veilig mogelijk te laten opgroeien, maar als je kindje iets overkomt kun je soms flink in paniek raken. Wat moet je doen? Of juist niet doen? Wanneer bel je een dokter of zelfs 112?

Het allerbelangrijkste is om zelf kalm te blijven! Wanneer je in paniek raakt, is het moeilijk in te schatten wat er precies aan de hand is en bovendien is de kans groot dat je kindje dan ook in paniek raakt! Haal dus eerst een paar keer diep adem en bekijk dan wat er precies aan de hand is! Wat ook helpt is, op een vaste plek in huis, een kleine verbandtrommel te hebben klaarstaan. Deze hoeft echt niet heel uitgebreid te zijn. Een paar steriele gaasjes, een rolletje verband en leukoplast, pincet, schaartje en wat wondpleisters zijn feitelijk al voldoende.

Schrijf het telefoonnummer van de huisarts, tandarts én huisartsenpost (avond/weekend dienst) op een een briefje en doe dit bij in de verbandtrommel, dan hoef je daar nooit naar te zoeken! Daarnaast mag een gifwijzer eigenlijk in geen enkel huis ontbreken! (te koop bij elke apotheek)

Hieronder heb ik de meest voorkomende ongelukjes bij kinderen en oplossingen beschreven. Als je bang bent het niet meer te weten wat je moet doen als je kind iets overkomen is, zou je het kunnen uitprinten en toevoegen aan de verbandtrommel....

Val op het hoofd

Bij bewustzijnsverlies langer dan 1 minuut, sufheid, verwardheid, braken en mogelijk schedelletsel, het kindje altijd laten liggen en direct 112 bellen! Wanneer een val op het hoofd minder ernstig lijkt, eventuele zwelling koelen met een coldpack of koud washandje. Echter, bij kinderen is er extra aandacht nodig na een val op het hoofd. Na een ogenschijnlijk niet ernstige val, kan een kind uren later extreem onrustig of juist suf worden!

Dit kan wijzen op een zwelling van de hersenen. Blijf het kind minimaal 24 uur goed in de gaten houden, ook als deze zich beter voelt. Als het kind gaat slapen, controleer dan elk uur of het goed wekbaar en niet suf is! Is dat wel het geval, bel dan direct 112!

Brandwonden

Heeft je kindje zich verbrand, spoel de brandwond dan zo snel mogelijk tien minuten lang met lauwwarm water onder de kraan. Let er op dat het water niet te koud is voor je kindje, te koud water kan zorgen voor onderkoeling. Kleding die vastgeplakt zit rondom de brandplek moet je niet zomaar weg trekken, knip deze voorzichtig weg rond de brandplek. Brandwonden worden ingedeeld in drie categorieën.

  • Een eerstegraads verbranding geeft een rode, gezwollen en pijnlijke huid. Dit hoef je niet af te dekken. Smeer er nooit zalf op. Mocht de brandwond namelijk verergeren, dan kan de huisarts de huid door de zalf niet goed meer beoordelen.
  • Een tweedegraads verbranding geeft naast roodheid en zwelling ook blaren. Wat je zeker niet mag doen, is brandblaren doorprikken omdat dit een groot infectiegevaar oplevert! Bel altijd even de huisarts indien er sprake is van blaren, om te overleggen of het raadzaam is om er naar te laten kijken.
  • De ernstigste verbranding, een derdegraads verbranding, geeft een grauwwitte of zwarte huid. Bedek de wond losjes met schoon, niet pluizend materiaal, zoals steriele gazen of een schoon laken. Ga bij een kleine derdegraads verbranding altijd naar de huisarts. Bij grotere brandwonden altijd direct 112 bellen!

Vergiftiging bij kinderen

Heeft je kind iets giftigs ingenomen, raadpleeg dan de gifwijzer. Het beste is om de gifwijzer op een snel toegankelijke plek in je huis op te hangen, bijvoorbeeld aan de binnenzijde van een kastdeurtje in de keuken. Op die manier heb je altijd alle informatie snel bij de hand als dat nodig is. Heb je geen gifwijzer, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Doe voor die tijd niets, geef je kind bijvoorbeeld niet zomaar drinken om "door te spoelen". Dit kan de gevolgen alleen maar erger maken. Ook het laten overgeven of braken kan het tegenovergestelde effect hebben.

Kneuzing of zwelling

Geef je kindje rust, koel de zwelling en leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog. Een been kun je op een stoel leggen, een arm in een mitella (of theedoek). Leg een half uurtje een koud kompres (bijvoorbeeld een zakje ijsblokjes in een washandje of een coldpack) op de zere plek. Leg nooit ijsblokjes direct op de huid, want dit kan beschadiging van de huid geven door bevriezing!

Indien zwelling hierdoor niet afneemt of bewegen moeizaam gaat, even contact opnemen met de huisarts om te beoordelen of er geen sprake kan zijn van een breukje.

Bloedneus

Bij een bloedneus laat je je kindje eerst (indien mogelijk) de neus goed snuiten en dan zitten met zijn hoofd naar voren. Knijp tien minuten lang in het zachte gedeelte van de neus. Laat je kindje een teveel aan speeksel of bloed in de mond uitspugen. Als het bloeden langer dan dertig minuten duurt, ga dan naar de huisarts.

Stopt het bloeden, maak dan de neus en mond schoon met een vochtig gaasje. Vertel je kind dat hij niet in zijn neus mag peuteren, omdat het bloeden dan opnieuw kan beginnen.

Vinger(s) tussen de deur

Koel de vinger(s) een paar minuten onder een koude kraan om de pijn en zwelling te verminderen, eventueel in combinatie met een koud washandje of coldpack. Controleer altijd of je kindje zijn vinger(s) nog kan bewegen. Ga niet zelf aan de vinger voelen en trekken. Het is normaal dat de vinger in eerste instantie dik zal worden.

Wanneer de zwelling met een half uur niet minder wordt en het bewegen nog steeds moeilijk gaat, kan er iets ernstigers aan de hand zijn. Neem dan even contact op met je huisarts, want de kans bestaat dat je kindje een breukje in de vinger heeft.

Schaafwonden

Een schaafwond spoel je schoon onder stromend water tot er geen vuil meer in de wond zichtbaar is. Verwijder indien nodig stukjes steen en vuil met een nat gaasje of pincet. Het is normaal als de wond tijdens het schoonmaken een beetje gaat bloeden. Lukt het niet om de wond schoon te maken, ga dan naar de huisarts. Het beste is om schaafwonden niet af te dekken, maar gewoon te laten indrogen.

Snijwonden

Een snijwond spoel je schoon onder stromend water. Druk met een schoon gaasje op de wond om het bloeden te stelpen bekijk dan hoe groot en diep de wond is. Kleine snijwondjes kunnen afgedekt worden met een pleister. Wanneer de snijwond dieper is dan 2 mm of breder dan 2 cm, knip een stukje leukoplast van het rolletje en plak dit dwars over de wond, waarbij de wondranden tegen elkaar gedrukt worden. Het is raadzaam om de huisarts naar grotere snijwonden te laten kijken, want misschien is er wat wondlijm of een hechting nodig om genezing te bevorderen en littekens te voorkomen.

Tand eruit of afgebroken

Plaats een uitgevallen melktand van een kind nooit terug in de mond. Daarmee kan je de nieuwe blijvende tand beschadigen. Bewaar een losse tand in een potje met melk om uitdroging te voorkomen. Raak de wortel van de tand niet aan. Is de tand afgebroken laat het kind op een nat gaasje of washandje bijten ter bescherming van de afgebroken tand. Raadpleeg zo snel mogelijk een tandarts.

Een splinter

Gebruik bij een splinter een schoon pincet. Ga absoluut niet prikken met een naald!. Maak het gebied rondom de splinter schoon met lauw water en zeep. Pak de splinter met de pincet zo dicht mogelijk bij de huid. Als de splinter verwijderd is, knijp je zachtjes iets rond de wond, zodat deze een beetje gaat bloeden en het vuil naar buiten komt. Als je de splinter er niet uit krijgt, omdat deze bijvoorbeeld afbreekt of onder de nagel zit, ga dan naar de huisarts.

Welke ongelukjes heb jij al meegemaakt met je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.

Deze pagina is geschreven door mama Ria de Jong-Visser

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je