{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderen en huisdieren

Afbeelding blog 'Kinderen en huisdieren'

Als je al wat oudere kindjes hebt, vaak kleuters, zal deze vraag vast geregeld voorbijkomen. Vriendjes en vriendinnetjes hebben ook huisdieren, dus zij willen ook. Maar is het wel verstandig, huisdieren hebben wanneer je een kind in huis hebt? Natuurlijk zijn er dingen om rekening mee te houden. Is je kind bijvoorbeeld allergisch? Een kind kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor de uitvallende haren van bepaalde dieren, in dat geval kun je beter voor andere huisdieren kiezen dan wanneer je kind niet allergisch is.

Huisdieren en ontwikkeling kind

Er is al jarenlang onderzoek naar de invloed van huisdieren op kinderen. Het verzorgen van huisdieren kan een kind veel nuttige vaardigheden bijbrengen, zoals het nemen van verantwoordelijkheid, opruimen, stipt zijn en zelfdiscipline. Een huisdier moet bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd uitgelaten worden of moet te eten krijgen. Dit zijn vaardigheden die goed van pas kunnen komen, zowel op school als later in hun leven.

Huisdieren kunnen kinderen zelfvertrouwen geven en helpen zich veilig te voelen. Ook kan een kind zijn of haar energie kwijt door me hun speelkameraad te spelen en op ontdekking te gaan. Meerdere onderzoeken bewijzen dat kinderen met huisdieren meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Dit geldt niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor tieners. Vanwege sociale steun die een dier kan bieden, kan een huisdier zelfs helpen psychische klachten te voorkomen. Kinderen die met dieren opgroeien, kunnen beter met stress en angst omgaan en de overgang naar volwassenheid gemakkelijker maken.

Ook sociale vaardigheden zijn erg belangrijk in het leven van een kind. Onderzoek toont aan dat kinderen die opgroeiden met een huisdier later als volwassenen sociaal vaardiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan het uitlaten van een hond. Tijdens het uitlaten kom je andere hondenbezitters tegen, waarmee je een gespreksonderwerp gemeen hebt. Zo zorgt het huisdier voor meer interactie tussen mensen. Daarbij heb je gelijk beweging met het uitlaten, wat weer een gunstig effect zou kunnen hebben op het toenemende overgewicht van de jeugd van tegenwoordig.

Een andere belangrijke factor in de sociale ontwikkeling is empathie. Door het verzorgen van een huisdier leert een kind dat het dier ook gevoelens en behoeftes heeft. Doordat ze dit vroeg leren, leren ze ook dat dit ook bij mensen geldt. Hierbij is niet het hebben van een huisdier op zich belangrijk, maar vooral of het kind een sterke band heeft met het dier.
Het hebben van een huisdier kan ook een positieve invloed hebben op de gezondheid. Alleen al het aaien van een huisdier heeft een bloeddruk en hartslag verlagend effect. Daarbij zorgt het voor een beter immuunsysteem en ontspanning.

Naast voordelen kunnen er natuurlijk ook nadelen ontstaan. Zo kan een huisdier komen te overlijden. Hier kan een kind veel verdriet over hebben. Ook kan een kind teleurgesteld zijn in een huisdier, omdat ze heel iets anders hadden verwacht.

Welk huisdier is geschikt?

Als je dan over die eventuele drempel heen bent en je voor een huisdier gaat kiezen, moet je goed nadenken welk huisdier er bij jullie past. De keuze van het huisdier is bepalend voor het succes en de positieve invloed op je kind. Zomaar in een opwelling een konijn of hamster kopen omdat ze er lief uitzien, of je kind laten beloven dat hij of zij zelf voor het huisdier zorgt, is vragen om teleurstellingen. Niet alle huisdieren zijn goed te combineren met kinderen. Ook moeten kinderen leren wat ze wel en niet kunnen doen bij dieren, dat ze een huisdier niet zomaar als een pop op de grond kunnen gooien of aan pootjes kunnen trekken bijvoorbeeld. Je moet denken aan zowel de veiligheid en het welzijn van het dier als van het kind. Bij het kiezen van een huisdier moet je rekening houden met de leeftijd van je kind, vanaf een jaar of 6 zijn dieren en kinderen beter te combineren dan wanneer ze kleiner zijn. Ook moet je denken aan het karakter en het temperament van je kind.

Vraag bij de aanschaf van een huisdier altijd om advies.

Heeft jouw kind al een huisdier en wat zijn jouw ervaringen hiermee? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Mayra

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je