{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwemles vanaf wanneer?

Met welke leeftijd is het nu verstandig om met zwemles te beginnen? En kies je dan voor een pakket of toch aparte lessen?

Afbeelding blog 'Zwemles vanaf wanneer?' Achtergrond blur afbeelding

Zwemlessen! Als ouders zijnde kom je er niet onderuit, of je moet het geluk hebben dat er bij jullie op school nog schoolzwemmen is. Dat hoor je helaas steeds minder, dus moet je als ouders zelf denken aan alle keuzes, wanneer beginnen, welke zwemschool, pakket of aparte lessen en of er voor A,B en C moet worden gekozen.

In onze stad zijn 2 zwemscholen, maar beide met lange wachtlijsten. De ene de wat kleinere zwemschool zit bijna op een wachttijd van 2 jaar en mogen kinderen vanaf 5 jaar pas beginnen met lessen. De wat grotere zwemschool heeft zo’n 8 maand wachttijd en ook daar mogen kinderen pas vanaf 5 jaar zwemmen. Daarnaast hadden we geïnformeerd bij een zwemschool in een buitendorp en hier is er geen wachtlijst en mogen de kinderen vanaf 4 jaar al heen.

Amy hadden we al bij de kleine zwemschool ingeschreven, maar wisten wel dat we hier laat mee waren en het nog wel een tijd kon duren. Ashley hadden we hier ook maar gelijk opgegeven. Met Amy kozen we dus voor de laatste optie, omdat ze daar gelijk terecht kon.

Toen ze bijna 5 jaar was zijn we begonnen bij de zwemschool in een buitendorp. We kregen te horen dat er per 10 lessen betaald moest worden en dat je zo niet aan dure pakketten vast zou zitten. Vol goede moed starten we, al snel kwamen we bij deze zwemschool achter de nadelen. Deze zwemschool had geen eigen zwembad dus de lessen vonden plaats in een zwembad op een vakantiepark en dat betekende dat alle landelijke vakanties er geen zwemlessen waren. Na 1 jaar zwemles wisten we nog niet waar we aan toe waren. Inmiddels waren we al meer geld kwijt dan dat een pakket ons bij een andere zwemschool zou kosten. Maar ja overstappen wilde we ook niet, want hoelang zou dat weer duren.

In oktober vorig jaar werd Amy ziek en is sindsdien niet meer naar zwemles geweest en nu zagen we dat haar groepje inmiddels was afgezwommen voor hun A diploma. Nu hadden we een keuze, want Amy zou toch in een ander groepje terecht komen. Dus samen met Amy hebben we gekeken wat te doen en wat ze zelf graag wilde en ze wilde graag in onze stad naar zwemles. Doordat Amy al zwemles heeft gehad mocht ze eerst voorzwemmen om te kijken hoever ze is. Afgelopen vrijdag heeft ze dat gedaan en aankomende woensdag start ze in haar nieuwe zwemgroep. Deze zwemschool hanteert pakketten en daar zijn we blij om.

Mijn persoonlijke adviezen met het kiezen van een zwemschool is, als je kindje jong begint met zwemmen 4/5 jaar dan zou ik zeker voor een pakket kiezen. Mocht je pas beslissen om met 6/7 jaar voor zwemles te gaan dan zou je eventueel voor aparte lessen kunnen gaan. Oudere kinderen zijn vaak sterker in hun armen en benen en begrijpen sneller dat armen en benen tegelijk moeten bewegen. Uiteraard is dit mijn persoonlijke ervaring en geld dit niet voor ieder kind uiteraard. Elk kind is anders.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je