Snap
  • Kind
  • Gezond
  • Vakantie dagje weg

Zwemles, hoe, wat en hoelang?

Net las ik een blog over het gevaar van water, een bezorgde moeder over een ander kindje wat zichzelf nog niet kon redden.

Water is altijd een gevaar, hoe goed je ook kan zwemmen. Maar wat als je niet kan zwemmen? Dan is het gevaar nog veel groter! Ik ben opgegroeid vlakbij het water en altijd een waterratje geweest. Daar heb ik dan ook mijn werk van gemaakt. Graag wil ik jullie in deze blog meenemen over het hoe en wat van zwemlessen en zwemmen met je kinderen.

wat is de ideale leeftijd om te starten?

Let goed op je kindje, is hij motorisch sterk of zwak? Dit is makkelijk te testen. Teken met stoepkrijt een rechte lijn en laat je kindje hier overheen lopen. Lukt dit zonder moeite? Dan is hij motorisch sterk. Lukt dit, maar worden de armen raar gedraaid? Dit laat zien dat je kindje motorisch nog niet heel sterk is. Het draaien van de armen is een compensatie van hetgeen hij niet (goed) kan. Lukt het niet? Dan weet je ook genoeg. Je kan ook andere testjes doen met je kind, zoals voetballen, hinkelen en op 1 been staan.

Hoe oud is je kindje? Sommige zwemscholen starten al met 3 jaar met zwemles. Dit is geen probleem als je kindje motorisch sterk is. Maar bedenk wel dat hoe jonger je kindje op zwemles gaat hoe langer hij er over doet, de spieren van een kindje van 3 zijn namelijk nog niet zo sterk als die van een kindje van 5/6.

Is je kindje bang voor water? Naast bovengenoemde punten is ook dit van belang. Als je kindje liever aan de kant zit dan in het water is, dan is het niet (altijd) verstandig om hem met 3 jaar al op zwemles te doen. In sommige gevallen kan dit wel een ommekeer betekenen, omdat de zwemjuf toch andere dingen doet dan papa en mama. Durft je kindje niet met zijn hoofd onder water? Dit komt vanzelf! Niet altijd thuis, maar in het zwembad zullen ze het wel moeten. Is je kindje heel vrij in het water? Let dan goed op!!!! jonge kinderen zien het gevaar niet en als ze watervrij zijn kunnen ze dus zo verdrinken omdat ze het gevaar niet zien!

Mijn advies hierin is: kijk goed naar je kindje, zijn motorische ontwikkeling en of hij watervrij is. Elk kind is anders, dus ook broer en zus zijn niet vergelijkbaar!

Voorbeeld: mijn stiefzoon is 6 en motorisch niet sterk, hij gaat na de zomer opnieuw starten bij een zwemschool en ook dan verwacht ik niet dat hij met 1 jaar zijn A diploma heeft. Mijn stiefdochter is 4,5 en als zij ook na de zomer zou starten zou ze waarschijnlijk eerder dan haar broer haar zwemdiploma halen. De reden: zij is motorisch sterker, ze is vrijer in het water en is in leeropzicht minder eigenwijs dan haar broer.

Waarom moet mijn kind alle diploma's halen?

Tegenwoordig heb je vele verschillende diploma's en diplomalijnen. Laat ik het vandaag even bij de diploma's A,B en C houden en de zwemvaardigheidsdiploma's die daarbij horen.

Logischerwijs start je kindje eerst met diploma A. In dit diploma leert je kindje volledig watervrij worden. Dit gebeurt in de ondiepste badjes. Hierna leert hij de techniek aan en vervolgens wordt het water steeds dieper. In het diepste bad (meestal een wedstrijdbad) wordt er aan de conditie gewerkt en daarna kan je kindje afzwemmen. Dit duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar.

Diploma B haalt een kindje gemiddeld in 3 tot 6 maanden. Hierbij wordt de conditie nog verder uitgebouwd, leert je kind duiken en verder onder water zwemmen.

Ook diploma C wordt gemiddeld in 3 tot 6 maanden gehaald. Hierbij komen moeilijkere dingen aan bod en ook onverwachtere acties. Zo moeten kinderen met een koprol het water in. Dit is om kinderen te leren dat ze niet in paniek moeten raken als ze gedesorienteerd raken of als ze met veel kleding in het water terecht komen. Ook wordt hierbij de conditie nog verder uitgebouwd en wordt de techniek verder ingeslepen.

Het diploma programma veranderd met de jaren. Heel vroeger was er 1 diploma hierna was je redelijk zwemvaardig. Daarna werd het opgesplitst in een diploma A en B. Vele ouders hebben dit gehaald en hier ontstaat een misverstand. Tegenwoordig heb je diploma A, B en C. Vele ouders denken dat diploma C eraan vast is geplakt om kinderen langer te laten zwemmen. DIT IS NIET WAAR! Het programma werd vernieuwd en opgesplitst in 3 diploma's om kinderen sneller resultaat te laten zien. Twee keer 1-1,5 jaar zwemles was veel. Nu is het opgesplitst zodat kinderen sneller hun diploma's halen en minder snel afhaken. Maar dat laatste gebeurd dus toch, vooral bij diploma C.

Officieel is je kindje pas helemaal zwemvaardig als hij ALLE drie de diploma's heeft gehaald.

Mijn advies: vind je kind zwemmen leuk? laat hem dan na zijn C diploma ook zwemvaardigheden halen. Dit zijn leuke aanvullingen op het zwem ABC. Voorbeelden hiervan zijn: wereldzwemslagen, snorkelen, aquasportief voor kids en springen van de plank. Er zijn 8 verschillende zwemvaardigheden met elk 3 niveau's die je kind kan halen. Zo heeft je kind ook gelijk een leuke sport.


Zwemmen met je kindje hoe en wat?

Heeft je kindje zwemles? Ga dan regelmatig met je kind zwemmen. Maar wat je niet moet doen is de techniek van je kindje verbeteren! Dit is meestal de verkeerde techniek en de zwemjuf is iedere les weer bezig met het afleren van de techniek dan de ouder. Wat je wel moet doen is je kindje laten zwemmen zoals hij geleerd heeft. Dus lekker laten gaan als je denkt dat de techniek niet goed is, dat komt wel, maar wel in de zwemles! Als een zwemjuf je aanraad om bepaalde dingen wel te oefenen, doe dat dan gerust, ze raad het immers aan!

Moet je kindje leren duiken, maar durft hij niet zo goed? Forceer het niet, niet dat ene duwtje in zijn rug, niet aan de armen trekken of dusdanig aanmoedigen dat je kind toch gaat. Dit maak hem namelijk nog angstiger om het te doen of hij leert de verkeerde techniek aan. Laat de zwemjuf haar werk doen en moedig je kind rustig aan, laat hem op jou vertrouwen, dan overwint de moed het vanzelf van de angst, ook al kan dat een hele poos duren. Jij bent als ouder de rots in de branding van je kind, ook in het zwembad. Zorg dan dat je ze het vertrouwen in jou niet verliezen door te forceren!

Heeft je kind zijn zwemdiploma's? Blijf dan af en toe zwemmen met je kind. Zeker met kinderen die snel door het ABC heen zijn gegaan. De techniek zit er soms nog niet zodanig in geslepen dat kinderen die alleen maar pootje baden zomers hun zwemvaardigheid niet bijhouden en dus bij zwemmen in het zwembad bijna verdrinken! Ik ken daar zelf mijn voorbeelden van en kan je vertellen dat het levensgevaarlijk is, want je denkt dat je kind zich kan redden, maar dit is dus niet het geval.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

7 jaar geleden

Bedankt voor de blog. Interessant artikel. Mijn kindje is nog maar 2 jaar en ik ben dan oook aan het kijken wat de ideale leeftijd is om haar op zwemles te doen. Dat het een echte waterrat is is al wel duidelijk. We hebben thuis zo'n <a href="http://zwembadenwebshop.nl">babyzwembad</a> opgezet en het liefst zit ze daar de hele dag in. Zo schattig!

7 jaar geleden

Wat Kim de jong hieronder zet ben ik het wel mee eens. een verkeerde slag is lastig af te leren. maar om te beginnen lekker met haar zwemmen en watervrij maken, dan komt dat hoofd onder water vanzelf als ze vrijer is in het water. vooral niet forceren want dat maakt dat ze er minder zin in hebben.

7 jaar geleden

dat met je jongste lijkt me inderdaad wel gevaarlijk, maar met goed in de gaten houden kom je een heel eind! en echt fantastisch dat je zoon al mag afzwemmen voor zijn A diploma!! overigens is (een goede) borstcrawl voor meer kinderen lastig. je kan een heel scala aan zwemvaardigheden halen tegenwoordig. er zijn 7 verschillende met ieder 3 diploma's. dus als hij wil kan hij voorlopig nog wel vooruit! veel plezier met je jongens in het zwembad!

7 jaar geleden

Ik zelf heb alleen maar mijn A Diploma behaald. Ik was wel altijd gek op zwemmen als kind en voelde me altijd goed in het water. Vooral met een salto van de duikplank (of gewoon duiken) en allemaal dat soort dingen deed ik graag. Maar nu ik met mijn 4 jarige zoontje zo nu en dan zwem merk ik pas hoe verleerd ik vanalles ben. En ook veel dingen echt niet meer zou durven. Mijn zoontje wil ik denk ik met vijf jaar naar zwemles sturen.