Snap
  • Kind
  • zindelijk
  • zindelijkheid
  • wc
  • potje

Zindelijkheid, toch best een dingetje...

Zindelijkheidstraining. Iedereen heeft er wel een mening over. De een vindt dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen, de ander vind het wel prima als haar kind pas zindelijk is voor hij/zij naar de basisschool gaat.

Zelf zit ik er een beetje tussenin. Kijk, wij gebruiken vanaf de derde dag na Jens’ geboorte wasbare luiers. En zijn nog steeds groot fan. Iets met milieu en zo, maar ook met als groot voordeel dat het minder kans gaf op spuitluiers (die we dus ook nooit hebben gehad ), minder kans op luieruitslag en mogelijk eerder zindelijk worden. Dat laatste dan omdat een kindje met wasbare luiers heel duidelijk zijn/haar natte billen voelt na het plassen, in tegenstelling tot die wegwerpdingen.

Afijn, ieder moet vooral zijn eigen weg volgen (heel belangrijk!), maar wij kozen dus voor wasbaar. Met dus ook als gevolg dat Jens vanaf dat hij ongeveer 1.5 was het een beetje vies begon te vinden dat hij een natte broek aan had of m had besmeurd met de (onverteerde) voedselresten.

Ik ben zo’n moeder die daar dankbaar gebruik van maakte in de zomer, waardoor hij toen lekker met zijn blote billen door de woonkamer en tuin mocht lopen. We pushten niet, maar lieten hem wel langzaam kennis maken met het potje.

Na de zomer was dit niet meer zo heel handig, omdat die blote billen dan toch wel wat koud waren voor dat kleine lijfje. Dus ging de luier weer aan, want meneer vond het weliswaar ‘vies’ en ‘bah’, maar plaste regelmatig de vloer, tegels of het gras nat. En mama en papa maar opruimen…

En dus was de tijd nog niet rijp.

Maar toen, in november, hadden mama en papa er wat meer vertrouwen in. In de tussentijd waren we overgestapt van het potje naar de wc brilverkleiner, want dat potje schoonmaken was toch ook niet zo'n hele frisse klus. En geheel tegen verwachting in ging dat steeds beter. Telkens als we hem op de pot zette kwam er wat uit, jippie!

En dus besloten we er voor te gaan. We hadden een week vakantie en die werd omgedoopt tot 'zindelijkheidsweek'. Mensen verklaarden ons voor gek, maar wij dachten: ach, waarom niet?

En dus, op zondagmorgen, net nadat we waren opgestaan begonnen we met het 'luier wegwerp ritueel'. We verzamelden alle luiers en lieten Jens ze een voor een in de prullenbak mikken. Hij kreeg een onderbroek aan, stickers werden gekocht en we gingen van start.

Zonder uit te wijden over hoe de hele week verliep kan ik je alvast 1 ding verklappen: helemaal zindelijk was Jens niet na deze week. Per dag hadden we gemiddeld 1-2 ongelukjes. Één ding hadden we wel ondervonden: als we hem gestructureerd op de wc zette, dan blijf hij nagenoeg de hele dag droog. Als we het echter aan hem zelf overlieten hadden we een succeskans van 50%. En dus zetten we hem vaak maar wat frequenter op de wc, want die poep of plas in de broek of op de grond, daar zaten we nou ook niet bepaald op te wachten.

Nu klinkt het misschien vrij makkelijk, maar geloof me: dit was het allesbehalve. Want onze hele vakantie (al hebben we natuurlijk wel leuke dingen gedaan) stond helemaal in het teken van poep en plas. De hele dag waren we daar mee bezig. En dus hadden we zo nu en dan best de neiging om het bijltje er bij neer te gooien. En dit werd alleen nog maar sterker toen de week voorbij was. Want tja, 2 ongelukjes op een dag was toch niet bepaald handig als we weer moesten gaan werken. Al was het alleen maar omdat we dan (vooral in de ochtend) minder tijd zouden hebben voor uitgebreide wc-rituelen….

Maar, we hebben doorgezet. En inmiddels met succes. Jens heeft nu zo’n 6 weken alleen maar een onderbroek aan. 9 van de 10 keer blijft die droog (behalve met diarree, dat was even een minder leuke week…). Maar we doen het er voor. Al mis ik dat luierkontje af en toe wel, ons kind draagt geen luiers meer op zijn tweede verjaardag. En ik durf zelfs te zeggen dat ik hier best trots op ben!

Dus.. wat anderen ook tegen je zeggen. En of je zelf nou ook zo’n moeder bent die met 1.5 jaar al ging proberen of dat je wilt wachten met zindelijkheidstraining tot je kind 3 jaar oud is… kies wat voor jou goed voelt 

4 jaar geleden

Wat fijn om te lezen dat de blog je goede hoop geeft. Begrijpelijk dat je de zindelijkheid heb uitgesteld toen met je oudste. Irritant he als mensen van dat commentaar leveren... En ja, dat 'van de 1 op de andere dag zindelijk' is volgens mij voor niet heel veel kinderen weggelegd. Misschien wel als ze een stuk ouder zijn en het echt goed begrijpen, maar ja dan ben je inderdaad veel meer geld kwijt aan de luiers. Ongelukjes zijn volgens mij best normaal, zeker als je kind bijvoorbeeld helemaal opgaat in zijn spel is naar de wc gaan vaak niet het eerste waar ze bij stilstaan ;) Alvast heel veel succes met nummer 2!

4 jaar geleden

Wat een leuke blog! Dit geeft mij goede hoop. De oudste was er met anderhalf erg mee bezig, maar omdat ik op springen stond en we daarna tijdelijk geen woning zouden hebben, heb ik het uitgesteld. Tot ze 2.5 was en alles rustig was, hebben wij ook de vakantie omgedoopt tot zinnelijk worden week, met dezelfde commentaar dat wij het wilden en niet zij. Affijn, hetzelfde resultaat als jullie. Nu nog gaat het wel eens mis soms en poepen blijft een ding (bijna 3), maar ik heb het idee van "op de 1 van andere dag zinnelijk" losgelaten. Af en toe een ongelukje en ze is al veel eerder uit de luiers en het scheelt mij financieel zo veel! (Wegwerp hier ja). Nr 2 is nu bijna anderhalf en zit al regelmatig op de wc verkleiner (doet niks). Ik had inderdaad het idee om in de zomer (hij wordt in sept 2) ook door te pakken als het lukt. Leuk om jouw blog te lezen hierover dat het best moet kunnen! Lijkt mij écht heerlijk!!