Snap
  • Kind

Zindelijkheid Kinderen

Je kind zindelijk maken kan een moeilijke opgave zijn. In dit artikel wat tips en don'ts.

Je kindje zindelijk maken is voor de meeste ouders een lastige opgave. Waarom? In de levensfase waarin je kindje zindelijk wordt ontwikkeld hij/zij ook zijn eigen willetje. En soms willen ze dan wel goed oefenen, maar soms ook niet en is het makkelijker om in de luier te doen. Hoe maak je ze nou zindelijk?

Oefenen zindelijkheid, wanneer?

Wanneer kun je met je kindje gaan oefenen? Dat kan het beste als je kindje interesse begint te tonen in het toilet. Het kan zo zijn dat een kindje eerst een periode interesse toont en daarna weer een periode totaal niet. Dring dan niet aan. Hij/zij is er dan nog niet aan toe. De interesse in het zindelijk worden zal later weer terug komen

Hoe kun je het beste oefenen om zindelijk te worden?

Neem je kindje mee als je zelf naar het toilet gaat. Zo zien ze dat het echt niet eng is/ Zet je kindje op vaste tijden en/of momenten op het potje of het toilet. Beloon je kindje als hij/zij op het potje of het toilet gezeten heeft, ook al is het niet gelukt om een kleine of grote boodschap te doen. Dit kan zijn door een klein cadeautje, maar wat ook nog leuk is, is een sticker te plakken op een zindelijkheidskalender. Als de zindelijkheidskalender vol is kun je er een beloning tegenover stellen.

Don’ts voor zindelijkheid training

Ga vooral je kind niet pushen om zindelijkheid te oefenen als het daar nog niet klaar voor is. Het is dan nog te vroeg. Je kindje laat zelf weten wanneer het klaar is om zindelijk te worden (en je zult zien dan kan het snel gaan). Beloon je kindje ook als het niet gelukt is, maar wel geprobeerd. Dit zal het zelfvertrouwen van je kind qua zindelijkheid vergroten. Mocht er nu wel wat gedaan worden, dan is het natuurlijk groot feest!

Welke manier werkte het beste bij jullie en hoe oud was je kindje?

Dit artikel is geschreven door mama Kim de Jong

9 jaar geleden

Je kindje laat zelf weten wanneer het klaar is om zindelijk te worden. Dit is uit de tijd van de katoenen luiers Met pampers om merken ze geen eens dat ze geplast hebben, en vinden ze het wel goed zo. Voor je het weet zijn ze in de nee fase. En zie ze dan maar zindelijk te krijgen.

9 jaar geleden

Volgens mij hoef je niet te wachten tot je kindje interesse toont, maar kun je je kindje helpen om met 1,5 jaar dag en nacht uit de luiers te zijn. Zelf ben ik psycholoog en moeder van zes kinderen, die alle zes met 1,5 jaar uit de luiers waren. Bovendien was het zindelijk maken voor zowel mijn kindjes als mijzelf heel leuk om te doen. Ik heb mijn tips en ervaringen beschreven in een boek en op www.spelendzindelijk.nl groetjes, Debby

9 jaar geleden

Mijn kinderen vonden het allebei heel moeilijk, maar vooral mijn jongste heeft moeite met 's nachts zindelijk worden. Het valt me op dat advies over zindelijk worden vaak alleen maar gaat over overdag zindelijk worden, terwijl het 's nachts vaak veel meer problemen oplevert. Stukje bij beetje wordt het beter, maar wat is het moeilijk als je zo vast slaapt als mijn jongste!