Snap
  • Kind
  • post

Zindelijkheid

Zindelijkheid: actief stimuleren of juist niet!

Wat is goed, actief stimuleren of reactief meegaan? De ene ouder kiest voor een actieve zindelijkheidstraining de andere doet het liever wat rustiger aan. Wij behoren meer tot de laatste categorie. Wij geloven er in dat je niks moet willen forceren. Maar dan is er toch altijd druk van buiten af, andere ouders wiens kinderen al lang en breed zindelijk zijn, of althans geen luier meer om hebben. Over alle ongelukjes en vele wasjes die hiermee gepaard gaan hoor ik altijd veel minder mensen.

Onze oudste dochter was laat zindelijk! Of althans op een paar maanden na drie jaar, is dit laat? Afhankelijk met wie het onderwerp zindelijkheid ter sprake komt, was ze toch wel erg laat?? Wij zagen in die tijd helemaal geen noodzaak om haar te stimuleren. Er was ons immers vertelt dat bij een grote gebeurtenis als de geboorte van een broertje, kinderen weer terug vallen in hun oude gewoonte… de luier.

Maar wonder boven wonder ging het heel goed met haar. De hele zindelijkheid was dan ook in één week gepiept, een mooi door ons zelf geknutseld beloningsbord voor de vrolijke stickers deed wonderen. Bij vijf stikker kreeg ze een cadeau, dit alles koste ons als snel een vermogen, maar de zindelijkheid verliep heel soepel.

Voor welke aanpak hebben jullie gekozen? Laat het weten in een reactie hieronder!

10 jaar geleden

Mijn dochtertje is nu 2,5 en sinds vorige week goed op weg. Ik ben voor reactief meegaan, dan lukt het het snelst als ze erg zelf aan toe zijn. Ook vind ik dat ze het beter snappen en kunnen aangeven als ze al tegen de 2,5 zijn veel minder stress voor het kind en minder kans op ongelukjes. Sinds vorige week heeft ze bij mama overdag in totaal maar 1 ongelukje gehad :-) En meteen vanaf dag 2 plassen en poepen op potje of wc ook als we ergens zijn maakt haar niet uit ze gaat overal naar wc ook zonder verkleiner, daar ben ik wel blij om. Alleen weigert ze nog naar de wc / potje te gaan als mama er niet is :-( Op de creche en bij papa doet ze het gewoon in haar broek. Maar dat zal ook wel komen, ik vind het al super dat ze het binnen een week bij mama al helemaal onder de knie heeft en zelfs paar minuutjes kan ophouden als niet meteen wc in de buurt is

10 jaar geleden

Mijn kind is net 3 jaar en we zijn ook volop bezig, maar echt makkelijk gaat het niet. Ze is vaak te laat en plast de eerste druppels in haar onderbroek en poepen gaat amper tot nooit in het potje. Ik vind niet dat ik teveel push en ook niet dat ik te vroeg begin, maar snap niet dat het zo lastig kan zijn. Ook wij passen de sticker methode en prijzen haar met kadootjes. Echter ben ik nog lang niet tevreden. Nu een ruime maand verder zou het toch beter moeten worden?

10 jaar geleden

Leuk om de verschillende reacties te lezen!

10 jaar geleden

Ik zeg actief stimuleren, maar pas zodra ze zelf aangeven dat ze weten wat er gebeurd. Bij ons was dat vlot. Mijn zoon was met twee jaar en 4 maanden helemaal zindelijk, dag en nacht. Hij heeft ook nauwelijks ongelukjes gehad, ook in de nacht niet. Maar hij wilde zelf echt geen luier meer aan. Iedere x weer huilen, tja dan maar niet. Zonder stickers en alleen met ons enthousiasme als beloning. Mijn dochter is nu 22 maanden en sinds een paar weekjes overdag helemaal zindelijk. Zij huilde nooit als ze een luier aankreeg, maar trok hem gewoon uit :-) Ze heeft wel wat ongelukjes gehad in het begin, maar ja, als ze haar luier steeds uit doet moet je wat. In de nacht heeft ze wel een luier aan, die is soms droog, soms nat en bijna altijd uit (zie mijn laatste blog). Ze wil die luier niet meer aan!