Snap
  • Kind
  • post

Zelf spelen

Zelf spelen is soms best lastig

Ik weet niet of jullie dit ook herkennen, maar mijn kinderen spelen niet graag zelf, of, nog erger, alleen!

Een typische vrije dag hier ziet er vaak hetzelfde uit. De oudste is veel te vroeg wakker en gaat naar beneden om tv te kijken. Van ons mag hij dat tegenwoordig nog maar een uur, want in het verleden is het nog wel eens voorgekomen dat we er achter kwamen dat hij voor het ontbijt al 2 uur tv had zitten kijken! De rest wordt rond 8 uur wakker en dan volgt het ontbijt. Na het ontbijt begint het gedonder al.

De meest positieve versie is "Mam, wil je een spelletje met me doen?" Dat wil ik wel doen, want dan zijn ze in ieder geval aan het spelen. Minder positief is "Mogen we een filmpje kijken?" Hallo, het is pas 9 uur 's ochtends, we gaan echt niet de hele dag tv kijken hoor. Erger nog is het "Mam, ik verveel me." Nu al? Dat gaat een lange dag worden.

In de zomer en de lente gaat het nog wel goed, want dan willen ze elke dag buiten spelen, maar zodra het "slecht" weer wordt en er niet meer in de speeltuin gespeeld kan worden, moeten we echt activiteiten verzinnen om de kinderen, en dan vooral de oudste, bezig te houden. Dus dan gaan we maar weer wandelen, boodschappen doen om de dag door te komen of toch maar weer een filmpje kijken.

En misschien is dat ook wel het probleem, ben ik te makkelijk geweest in het ja zeggen tegen filmpjes kijken? Had ik vaker moeten zeggen dat ze nu maar eens naar boven moeten gaan om in hun kamer te spelen? Dat doen ze namelijk nooit, alleen als er een vriendje bij is. Mijn oudste wilde dan altijd dat ik meeging, want anders was hij zo alleen. En ik ben dan zo'n softie dat ik daar aan toe geef.

Mijn man en ik hebben het er over gehad en we gaan binnenkort eens goed kijken naar wat voor speelgoed ze op hun kamer hebben en of we dat leuker kunnen maken. Ook gaan we hier in de woonkamer eens kijken naar welk speelgoed er weg kan. Minder te kiezen, waardoor ze meer overzicht krijgen en misschien echt gaan spelen. Verder zal ik ook minder toegeeflijk moeten worden met die tv. Eerst maar eens wat minderen en later ook toe gaan naar niet meer dagelijks de tv aan.

Heeft er iemand nog tips om de kinderen meer aan het spelen te krijgen?

10 jaar geleden

Onze oudste is 7 en het werkt nog steeds om dingen weg te zetten, vaak in overleg.

10 jaar geleden

Hmmm ik herken het wel. Onze 3 jarige peuter (wij hebben er één) wil ook het liefste de hele dag met papa of mama spelen maar ja het huishouden e.d. draait ook door. Soms amuseert hij zich zelf maar eigenlijk is dat maar heel weinig als ik er nu goed over nadenk. We zeggen wel geregeld "ga even zelf spelen" maar hij is toch het liefste bij ons. Door verbouwen e.d. is hij ook geregeld bij oma geweest en daar krijgt hij de hele dag één op één aandacht plus de drukke december maand waarin hij ook nog eens jarig is. Vanaf het nieuwe jaar en het bij ons weer wat rustiger wordt in huis zullen we eens kijken of we er iets aan kunnen veranderen. Wij sorteren trouwens ook speelgoed en ik zet een aantal dingen weg tot later in het jaar. Dit omdat hij alles in december krijgt (sint, verjaardag, soms kerst) en dat is zo'n overload. Zo heeft hij later in het jaar ook nog wat leuks en nieuws. Nu is hij op een leeftijd dat het nog makkelijk kan, weet niet hoe dat is als ze ouder zijn? Het is hier ook zo dat wanneer hij zelf aan het spelen is en ik ga in huis wat anders doen zoals bijv de was, stofzuigen e.d. dan wil hij altijd helpen! Heel lief natuurlijk, maar ook niet altijd handig.

10 jaar geleden

Helaas zij ze daar bij mij thuis niet meer tevreden mee.

10 jaar geleden

Op zich kunnen ze het ook wel hier, maar ze vinden het veel leuker om samen met mama te spelen.