{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ze vraagt wie Anne Faber is.

En dan moet ik haar dat dus uitleggen.

Afbeelding blog 'Ze vraagt wie Anne Faber is.'

Dochter heeft grote zorgen, ze moet namelijk wel eens een broek aan van vriendin. 
Dit vind ze volkomen onacceptabel, ze is immers al 4 en kan dus best zelf over haar garderobe beslissen (denk voornamelijk felroze jurken). En dat is mooi hè. Als dat je grootste zorg is.

Mijn zorgen zijn wat groter, want ze stelt sinds kort steeds moeilijkere vragen.

Ze vraagt waarom die geblondeerde meneer op televisie zo boos is. En dan probeer je uit te leggen dat deze meneer eigenlijk niet boos maar bang is. Bang voor mensen die niet exact hetzelfde zijn als hij. Die niet exact hetzelfde denken als hij, omdat hij dat niet snapt. Bang dat deze mensen dingen van ons komen afpakken. Ik vind het moeilijk dat ik dat aan haar moet uitleggen omdat deze meneer de op een na grootste politieke partij van Nederland bestuurt. En dat dat dus betekend dat er heel veel mensen zo bang als hij zijn in het land waar zij in opgroeit. 
Hoe leg ik dat aan haar uit?

Ze vraagt waarom er boze mensen staan langs de route waar Sinterklaas langs naar binnen komt. Sinterklaas, haar grootste held! Hoe kan het dat mensen boos zijn op Sinterklaas! En dan vind ik het heel moeilijk om dat objectief uit te leggen. Want ik snap het ook niet. Dat er mensen zijn, die na zo veel generaties nog steeds proberen als slachtoffer gezien te worden voor leed wat mijn voorouders hun voorouders hebben aangedaan. Maar dat er aan de andere kant ook mensen zijn die het nodig vinden om hier een tegengeluid aan te geven, die zich zo bedreigt voelen dat ze hiervoor op het Malieveld gaan staan.
Hoe leg ik dat aan haar uit?

Ze vraagt wie Anne Faber is, waar iedereen het steeds over heeft. Die nu dan dus blijkbaar dood is, net als opa. En dan moet ik haar dat dus uitleggen, dat Anne van het leven beroofd is. Dat ze door een gestoorde man zo maar uit het niets van een fiets is getrokken en God weet wat voor narigheid overkomen is en dat de wereld dus niet eerlijk is en dat dromen niet altijd uitkomen. Dat pappa’s er niet altijd op tijd zijn om je te beschermen. Hoe leg ik dat aan haar uit?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je