{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zal dit haar laatste jaar zijn?

De mooiste tijd van het jaar – in de ogen van ieder kind – komt er weer aan: Sinterklaas! Maar de afgelopen twee jaar vragen wij onszelf altijd af, “zal dit het laatste jaar zijn?”.

Afbeelding blog 'Zal dit haar laatste jaar zijn?'

Ieder jaar in november begint ons gesprek weer. Wat is de leeftijd waarop je het grote geheim aan jouw kinderen verteld? Zal dit het laatste jaar zijn? We struinen het internet af naar opvoedkundige blogs, columns en artikelen. We kijken naar klasgenootjes en leeftijdgenootjes, maar het blijft een ingewikkelde kwestie.

Ik begreep vanuit een moeder uit de klas van Lin vorig jaar, dat haar dochter al niet meer geloofde. Lin zat toen ik groep 3, maar is een jaar blijven kleuteren dus dat meisje was 6 jaar. Lin zit nu in groep 4 en is 8 jaar, maar gelooft nog heilig.

Ik zie gewoon hoeveel vreugde zij nog beleefd aan het feest en als we het voorzichtig aankaarten of kritische vragen stellen over de goedheiligman zegt ze niks waarvan ik denk “ze is er aan toe”. Nu kun je denken “dan vertel je het niet”. Maar toch ben ik bang dat als wij het niet vertellen, ze het van haar klasgenootjes of vriendjes/vriendinnetjes hoort.

Het is zo wisselend, de leeftijd waarop kinderen het vertellen. In principe doen kindjes vanaf groep 5 aan suprises, dus is dat het moment om het een beetje te vertellen. Maar ik heb de afgelopen week heel veel in mijn omgeving gevraagd wanneer andere het vertellen. De antwoorden waren zó verschillend. Het ene kindje weet het nog voor haar 6e terwijl er ook kinderen van 10 zijn die nog heilig geloven.

Dit jaar gaan wij het zeker niet vertellen, daar zijn we – vind ik – nu al te laat mee. Dan hadden we het in september moeten vertellen en niet een paar dagen vóór de grote (dit jaar kleine) intocht. Maar of wij het volgend jaar wél gaan vertellen? Ik weet het niet. Ik denk dat ik volgend jaar – net als vorig jaar – weer met dit grote dilemma zit.

Zal dit haar laatste jaar zijn? Wanneer vertelde jij het?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je