Snap
  • Kind

Wij zijn links (on)handig

Mijn oma is links, mijn ouders niet, mijn broertje en ik wel. de opa van mijn vriend was links, zijn vader ook en zijn zoontje ook.

In andere tijden werd het er op school uitgeslagen als je linkshandig was. gelukkig is dat nu niet meer zo en wordt er steeds meer rekening met linkshandigen gehouden. Mijn oma is geboren in 1940 en bij haar werd het linkshandig zijn er uit geslagen op school. Nu schrijft ze met rechts, maar met links doet ze ook nog een heleboel. De opa en vader van mijn vriend waren ook linkshandig. Hier weet ik verder niet veel van of dat het zelfde gegaan is als bij mijn oma (zij zijn helaas beide overleden). Mijn ouders zijn allebei rechtshandig, maar mijn broertje (de helft van een tweeling) en ik zijn links. Mijn andere broertje en zus zijn rechts. Zowel mijn vriend als zijn ex zijn ook allebei rechts. Maar de oudste is ook linkshandig.

Nu even wat feitjes over linkshandigheid en de genen:

– Als één van de ouders linkshandig is, is de kans groter dat het kind dat ook is;
– Als allebei de ouders linkshandig zijn, wordt die kans nog eens aanzienlijk vergroot (40-60 procent op een linkshandig kind);
– Als tenminste één van de grootouders aan beide kanten linkshandig is, is er meer kans op een linkshandig kind.

Zoveel mensen, zoveel handen, zoveel onderzoeken, zoveel resultaten, zoveel conclusies. En minstens zoveel mitsen en maren, ziehier:
– Het is níet zo dat als beide ouders linkshandig zijn, hun kind dat per definitie ook is;
– Als een rechtshander en een linkshander een kind krijgen, is de kans op een linkshandig kind twee keer groter dan als beide ouders rechtshandig zouden zijn;
– Anderzijds: als twee rechtshandigen een kind krijgen, is de kans dat zij samen een linkshandig kind krijgen ongeveer 10 procent.
– Het komt ook voor dat twee linkshanders een rechtshandig kind krijgen, net als dat volbloed rechtshanders ook linkshandige kinderen kunnen voortbrengen. En we noemen het: toevalstreffers.

Best wel wat onzekerheid wat betreft de genen dus. Maar wat betreft die (on)handigheid uit de titel, zo noemt mijn vriend het. Ik ben zeker niet onhandig, maar genetisch wel belast met het niet uit elkaar kunnen houden van links en rechts. Ook mijn bonuszoontje is zeker niet onhandig, vooral lomp (maar dat heeft weer niks met linkshandigheid te maken). Door mijn linkshandigheid kan ik hem ook helpen, zo hebben we bijvoorbeeld een stuk of 4 linkshandige scharen in huis, kan ik hem af en toe begeleiden met schrijven en zitten we elkaar niet in de weg met eten...

Ik ben zelf redelijk tweehandig en ook tweebenig, dat heeft best wat voordelen want ik kan bijvoorbeeld ook met rechts schrijven (al is dat niet heel netjes), maar knippen kan ik dan weer niet met rechts. Maar aan linkshandigheid zitten ook nadelen. De maatschappij is ingericht op rechtshandigen. Een blikopener gebruiken is voor mij echt een crime! want ondersteboven werkt dat ding niet. Bestek moet je altijd omdraaien want je gebruikt het precies met je andere hand. Maar ook autorijden kan moeilijk zijn voor mensen die links zijn, je moet namelijk met je "zwakke" hand je versnellingspook bedienen. EN het allegrootste nadeel: van rechts naar links schrijven en lezen. Dat is iets wat veel linkshandige kinderen automatisch doen. Ik schijn het ook gedaan te hebben, mijn bonuszoontje doet het, de dochter van mijn vriends baas.

Ja dat is best onhandig! Zeker als ze het (zoals mijn bonuszoontje) ook nog eens in spiegelbeeld doen. Ik vind het best knap, maar wel vreemd, blijkbaar werkt het brein van een linkshandige andersom dan dat van een rechtshandige. Ik hoop in ieder geval dat ze er op school wel aandacht aan besteden want dit is niet praktsich voor de rest van zijn leven.

Dat ik tweehandig ben is overigens vooral oefening baart kunst. Ik ben van nature namelijk echt heel erg linkshandig. En lang niet alles gaat ze goed met rechts als met links. Voor mij is het soms wel praktisch, maar voor iemand die rechts is heeft het denk ik weinig nut om ook met links jezelf alles aan te leren.

Hoe is jullie "stamboom" wat betreft links en rechtshandigen? ik ben er best benieuwd naar!

op de foto heeft hij op de bovenste tekening goed geschreven, op de onderste heeft hij verkeerd om geschreven.

8 jaar geleden

Ik had het er gisteren met benjamin over, hij werkt dagelijks met dna (analist) en hij dacht dat linkshandigheid niet met erfelijkheid te maken heeft. Maar ik ben benieuws... Martijn heeft op de psz rechtshandig leren knippen, want daar hadden ze geen linkshandige scharen naar nu in groep 1 houd de juf er goed rekening mee ;)

8 jaar geleden

Wat grappig, ik ben ook linkshandig maar kan absoluut niet knippen met links, ook niet met een linkshandige schaar. Maar bij mij werd bij de kleuters ook nog aangestuurd op rechtshandig tekenen en knippen etc. Een ouderwetse juf denk ik. Mijn vader is links maar heeft een keer zijn duim gebroken en daarna zijn arm en zolang niet schrijven op school kon natuurlijk niet, dus heeft hij toen met rechts leren schrijven. En nu schrijft hij eigenlijk altijd rechts. Verder hebben we geen linkshandigen in de familie. Maar ik kan gelukkig veel met rechts, ook een blik openen haha. Maar op de raarste momenten kom je er ineens achter dat je links bent en het dus anders doet dat een ander. Dan merkt ineens iemand op, "wat doe je dat onhandig, oja je bent links." Ben ook benieuwd of mijn dochter links of rechtshandig is (ze is nu pas 20 maanden.)

8 jaar geleden

Oh Sara146, wat heb ik vroeger vaak gewenst dat ik rechts was! Iedere keer die vieze handen en dan ook nog dat er niks meer van te lezen was, omdat je overal overheen schuift met schrijven. Maar wat je zegt, in sommige landen is het handiger als je links bent.

8 jaar geleden

Mirjam, dat is inderdaad wel grappig! Heb je ook meer kans dat je meisjes links zijn. Maar vind het soms best handig dat ik hem kan helpen met linkshandig zijn. Al is hij meestal eigenwijs...