{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wanneer start je met medicatie?

Deel 1: Waarom startten we met medicatie bij Dochter?

Afbeelding blog 'Wanneer start je met medicatie? '

Medicatie geven aan je kind blijft een lastig onderwerp. Als een kind ziek is, vinden de meeste mensen het geen probleem. Zetpilletje bij een griepje doet ook bijna iedereen. En dan ook nog in de meeste gevallen zonder schuldgevoel. Het maakt je kind beter, of in ieder geval dat het zich beter voelt.

Medicatie gaan geven bij zogenaamde gedragsproblematiek is moeilijker. De omgeving reageert er sneller negatief op. En het is een grens die je zelf over moet.

Vandaag zal ik vertellen hoe en wat met Dochter.

Toen Dochter 4 was, had ze vanwege haar McDD gigantische angstaanvallen, driftbuien en bezeerde ze zichzelf. Man en ik bleven het uitstellen, want het zou vast erger worden. Dan zou medicatie pas nodig zijn. Toen onze behandelende arts hoorde dat Dochter haar hoofd bleef stoten tegen het traphekje, totdat ze een bloedneus had, was daar het moment. Slikken. Stilte. Maar ook weten dat een grens bereikt was. Een grens voor haar, en voor ons als ouders.

Dochter is altijd talig geweest en wij zijn altijd heel open geweest over haar McDD, hoe jong ze ook was. Dus toen ik Dochter ophaalde van MKD, vroeg ik haar in de auto hoe ze het zou vinden om rust in haar hoofd te krijgen. Dat leek haar wel wat. Hierop vervolgde ik dat er medicijnen voor zijn. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik haar ogen oplichten. Ze werd helemaal blij toen ik vertelde dat zij daar aan mocht beginnen. Ze was zo blij!

En zo geschiedde het, dat ze een paar dagen later startte met medicatie. We zagen heel snel verandering. De boze buien werden minder, ze had rust in haar koppie.
Natuurlijk was het confronterend. Man geeft tot vandaag de dag liever de medicatie niet. We hebben het geprobeerd af te bouwen, maar binnen een paar dagen was het oude gedrag terug en daardoor een intens verdrietig meisje.

Inmiddels gebruikt ze deze medicatie al 6 jaar. Als ik daar aam denk, word ik nog wel eens verdrietig. Als ik denk aan de situatie zonder medicatie, maakt me dat ook verdrietig. De medicatie zorgt er mede voor dat Dochter, al heel wat bereikt heeft, wat ooit onmogelijk leek.

Toch hoop ik dat we het ooit kunnen afbouwen en dat therapieën genoeg blijken te zijn.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je