Snap
  • Kind

Wanneer oefenen net zindelijk worden?

Hoe leer je je kindje op een speelse wijze zindelijk te worden en wanneer is het hier de tijd voor?

Mijn zoontje is in augustus 2 jaar geworden. Toen het zulk lekker weer buiten was heeft hij veel naakt gespeeld in de tuin. Dit was natuurlijk een feestje omdat er een badje buiten stond en hij lekker veel heeft kunnen spelen met zijn emmertjes en schepjes. 

Er stond een potje en we hebben toen geoefend met plassen op het potje. Dit ging erg goed. Hij heeft toen een aantal keren op het potje geplast. Hij snapt dan ook dat hij hierop kan plassen. Nu is het wat kouder weer en oefenen we wat minder met de pot. Als ik het hem vraag dan wil hij er wel met kleren op zitten, maar erop plassen vindt hij niet zo leuk. Ik hoor meerdere verschillende reacties van mijn omgeving over zindelijkheid. De ene zegt dat jongetjes sowieso later zijn en dat het kan zijn dat het nu nog te vroeg is terwijl de ander zegt dat het goed is te oefenen met oefenbroekjes. Ik twijfel nog, omdat mijn zoontje het nog niet zo heel erg leuk lijkt te vinden, mits op zijn manier en leuk op de pot zitten met kleren aan. Ik merk wel dat hij steeds meer doorkrijgt wat het plassen betekent. Ook geeft hij nu duidelijk aan als hij gepoept heeft dat hij gepoept heeft en wil hij erg graag verschoond worden.

Wat is jullie ervaring hierin en zijn er nog tips??

9 jaar geleden

Hoi Michelentamara en Debs. Bedankt voor jullie reactie. Het stelt me gerust. Alles op zijn tijd. Daar komt het op neer. Mijn zoontje zal het aangeven en ik zql er ongedwongen mee omgaan.

9 jaar geleden

Net 2 jaar vind ik nog erg vroeg. Er zijn zeker kinderen die dan al zindelijk zijn, maar mijn zoontje was daar toen echt nog lang niet aan toe. Jouw zoontje is al opweg omdat hij iig aangeeft dat hij gepoept heeft dat deed die van mij echt nooit. Hij is nu twee weken naar de basisschool geweest en vanaf dag een zindelijk de dagen, weken maanden daarvoor heb ik ook alles geprobeerd. Beloningen, de wc versierd met Cars super trots op hem geweest als het eens goed ging maar het hielp allemaal niks. Hem met rust laten, hem af en toe zeggen jongen ga eens even plassen want ik denk dat je nu wel een plasje hebt dat hielp, maar dwingen echt niet. Voor jezelf is het niet te doen en voor je kind al helemaal niet. Ze worden pas zindelijk wanneer ze er aan toe zijn is mijn ervaring. En zo klein net 2 jaar een beetje stimuleren maar als ze er nog niet aan toe zijn lekker nog even laten zo en over een paar maandjes weer eens kijken.

9 jaar geleden

Mijn zoontje was met 5 pas zindelijk!!!. Ook ik heb van alles geprobeerd.. was de wanhoop nabij... maar uiteindelijk was mijn conclusie dat je je kind niet kunt dwingen en dat hij/zij vanzelf zindelijk wordt... Ik las boekjes voor, gaf beloningen, versierde de wc, noem het maar op... niets hielp... Hoe meer stress ik uitstraalde hoe vaker het bij hem misging.. Toen ik alles losliet en hem gewoon verschoonde als het mis ging en niet meer stimuleerde ging hij ineens vanzelf op de wc.. zo van.... hallo...... geef je me weer aandacht :-). Van de een op de andere dag geen vieze broekjes meer en een kind wat graag naar de wc ging...