Snap
  • Kind
  • opvoeding
  • papa
  • vraag
  • schoonmaken
  • #leren

Wanneer maakt een kind zijn kamer zelf schoon?

Papa denkt bij 10 jaar oud

Tien jaar oud betekent dat je iedere week je eigen kamer schoonmaakt. Dit heb ik Joshua een paar maanden geleden verteld voor zijn tiende verjaardag. Een volgende stap in de opvoeding die ervoor zorgt dat hij later voor zichzelf kan zorgen. Ik vraag mij echter af of het eigenlijk wel van deze tijd is, het zelf schoonmaken van je kamer. Hoe denken jullie hierover?

Wat bedoel je met schoonmaken papa?

Ik bedoel trouwens met het schoonmaken van je kamer dat je eerst alles afstoft. Hij hoeft van mij niet eerste alle kastjes leeg te halen. Hij moet onder andere de kastjes, zijn bureau en vensterbank afnemen. Als hij hier mee klaar is, dan komt de stofzuiger te voorschijn. Bij het stofzuigen moet hij natuurlijk wel wat spullen opzij schuiven en de stof bij het plafond wegzuigen. Als hij dat gedaan heeft, dan is hij voor mij klaar. Hij leert dan direct dat hij niet speelgoed op de grond moet laten slingeren, want die eet de stofzuiger op. Nu liggen bij hem en zijn broertje regelmatig klein speelgoed op de vloer die ik eerst moet weghalen voor het stofzuigen. Een simpele klus zo op het eerst gezicht, eentje die hem maximaal 15 minuten zal kosten.

Die controlerende vinger van mijn moeder, ouch!

Toch heb ik zelf een vervelend gevoel gehad bij het schoonmaken van mijn kamer. Dit was in de tijd dat mijn ouders nog samenwoonde, ik was toen ongeveer acht jaar. Mijn moeder vond ik erg streng wat betreft het schoonmaken van mijn kamer. Ik kreeg later nog weleens rillingen bij de gedachte dat zij met haar vinger controleerde of ik netjes afgestoft had. Een vinger die alle plekken op mijn kamer kon bereiken. Met grote spanning keek ik of op die vinger een grijze pluis achterbleef. Het gevoel zal ik altijd onthouden dat ze met haar vinger naar een plek ging waarvan ik dacht: oh nee, vergeten! Ik vergat namelijk nog weleens een plek in mijn kamer. Dit betekende dat ik stofdoek weer te voorschijn moest halen.

Heeft iedereen niet tegenwoordig een schoonmaakster?

Ondanks deze ervaring, had ik van het zelf schoonmaken alleen maar profijt. Ik hield wel van een nette kinderkamer. Ook al hadden we een huishoudster, ik hield het liefst mijn eigen kamer schoon. Iedere keer alles weer terugzetten op de juiste plek, kostte mij meer tijd dan zelf schoonmaken. Die schoonmaakster zorgde er ook voor dat ik dacht of het schoonmaken van je eigen kamer nog van deze tijd was. Mensen om mij heen hadden allemaal een schoonmaakster. Een vriend van mij had zelfs een schoonmaakster terwijl hij in een studio woonde. Had iedereen tegenwoordig een schoonmaakster of zijn het gewoon de mensen waar ik mee omging. Als je een schoonmaakster had, dan liet je je kind toch niet zelf zijn kamer schoonmaken of had ik dat verkeerd?

Schoonmaken geeft je een goed gevoel

Zelf heb ik trouwens geen huishoudster, ik vind het zonde van het geld. Ik werk 32 uur per week en die 2 uur om het huis in zijn geheel af te stoffen, te stofzuigen en delen te dweilen vind ik dan niet erg. Ik heb er niet altijd zin in, maar het geeft altijd weer een goed gevoel als alles netjes is. Ik wil de jongens dit goede gevoel ook meegeven, dat ze door een kleine moeite een goed gevoel overhouden.  Ik denk dat ze op deze manier later ook hun huisje schoon houden en vrienden niet schrikken als ze langskomen.

Tot op heden is Joshua niet geschrokken van de mededeling zelf zijn kamer schoon te maken, ik ben benieuwd hoe dat is nadat hij het een paar weken heeft gedaan of dat hij naar een huishoudster smacht. Ik ga het merken.

5 jaar geleden

Hmm ik geloof niet dat ik daaraan begin. Ze zijn kind om niet zo vaak iets te hoeven doen. Ze moeten nog lang genoeg het huishouden zelf doen. Wil niet zeggen dat ze niks moeten doen, want ze moeten zelf hun speelgoed aan kant hebben. Wat in de pat ligt en na vragen van opruimen niet opgeruimd is als ik ga poetsen dan zijn ze het gewoon kwijt. Vuilniszak of stofzuiger. Ook mogen ze regelmatig de vaatwasser in of uitladen, de tafel mee helpen dekken of afruimen. Maar dit is niet weekselijks. Ik hoefde het vroeger ook niet ik hoefde enkel een keer in de 3 dagen af te drogen en bij mij is het ook vrij netjes. Niet altijd zo netjes als ik wil, maar als ik dat wil had ik niet aan kinderen en huisdieren en een wederhelft moeten beginnen.

5 jaar geleden

10 jaar is een mooie leeftijd om er mee te beginnen. Met de jongste van mij doe ik het samen. Stofzuigen vind hij nog leuk en met een spray en een doekje dingen afnemen is ook nog een fantstisch iets. De oudste van mij denkt er heel anders over en moet ik er iedere vrijdag weer aan herinneren. Ik controleer zijn kamer wel. Op 16 jarige leeftijd mag ik er toch van uit gaan dat hij weet hoe het moet. Niet dat ik ga muggenziften over een stofje, maar afnemen en stofzuigen moet zeker wel gedaan zijn. Zo schoon en netjes zoals ik het wil hebben zal het toch niet worden. Dus een keer in de zo veel tijd doen we het samen. Zo weet ik dat een keer in de zoveel tijd de kamer echt goed schoon gemaakt wordt.

Kan goed gaan, totdat de puberteit komt is helaas mijn ervaring...

5 jaar geleden

Leuke blog!