{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waarom hoofdluis geen reden tot paniek is!

En vier fabels over hoofdluizen

Afbeelding blog 'Waarom hoofdluis geen reden tot paniek is! ' Achtergrond blur afbeelding

De herfstvakantie is alweer voorbij... De tijd vliegt! Terug naar school gaan, betekent helaas vaak ook dat je kinderen thuiskomen met kriebelbeestjes op het hoofd, genaamd luizen. Veel ouders raken ervan in paniek als ze hun kinderen op het hoofd zien krabben, maar dat is helemaal niet nodig! In dit artikel vertellen wij je waarom en delen wij 4 fabels over luizen. Lees je mee? 

Fabel 1: Hoofdluizen houden van een schoon hoofd.

Fabel! Luizen voelen zich namelijk op zowel een gewassen en ongewassen hoofd thuis. Hoofdluis expert Desiree Beaujean van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt het volgende: “Ik denk dat het fabeltje bedacht is om van het taboe af te komen. We hebben een vieze associatie met hoofdluis”

Fabel 2: Luizen kunnen tegen alle antihoofdluismiddelen resistent worden.

Dit klopt niet helemaal. Resistentie tegen de stoffen malathion en permetrine kan voorkomen. Waar luizen echter niet resistent tegen worden zijn tegen dimeticon en oligodeceenolie. Dimeticon dringt door in de ademhalingsorganen van de hoofdluizen en neten zodat ze stikken. Oligodeceenolie is een koolwaterstofmengsel dat verstikkend werkt voor hoofdluizen. Het blokkeert de luchtwegen van de hoofdluis en zorgt voor uitdroging van de hoofdluis. Voilà!

Fabel 3: Als er hoofdluis is geconstateerd, moet je al het beddengoed, kleding en knuffels heet wassen.

Op het moment dat een van de kinderen met hoofdluis thuiskomen, pakken veel ouders het hele huis aan. Beddengoed wordt heet gewassen, alle knuffels gaan de wastrommel in, de auto wordt grondig gestofzuigd en jassen mogen niet bij elkaar aan de kapstok. Herkenbaar? Dan hebben wij goed nieuws, want het RIVM heeft in 2011 de richtlijnen aangepast. Verspreiding van hoofdluis gaat namelijk van hoofd op hoofd en er zijn weinig aanwijzingen gevonden dat de verspreiding via de omgeving plaatsvindt.

Prioderm is een echte ‘lifesafer’ geweest in mijn jonge jaren

Ashley

Fabel 4: Op middelbare scholen hebben kinderen geen last van hoofdluis.

Dit is helaas ook een fabel. Ook op middelbare scholen komt hoofdluis gewoon voor. Op middelbare scholen worden er wel minder of geen hoofdluiscontroles uitgevoerd, waardoor er minder snel een luizenalarm wordt afgegeven. Uit onderzoek van Prioderm onder middelbare scholen en middelbare scholieren is in 2014 geconstateerd dat 86% van de middelbare scholen te maken heeft gehad met hoofdluis. Heb jij kinderen op de middelbare school? Dan is het belangrijk dat je hen ook regelmatig op hoofdluis controleert! 

Wat moet je doen wanneer je hoofdluis hebt ontdekt bij een van je kinderen? 

Wanneer je toch hoofdluis hebt ontdekt bij een van je kinderen, kun je daar al binnen 15 minuten van af zijn met het product Prioderm Dimeticon Lotion

De Prioderm Dimeticon Lotion is gemaakt op basis van dimeticon, om hoofdluizen en neten te bestrijden. Dimeticon is een olie gebaseerd op siliconen en het bevat geen pesticiden. De lotion zorgt er dus niet voor dat de luis wordt vergiftigd, maar hij dringt door in de ademhalingsorganen van de luis zodat deze stikt. De hoofdluis kan, zoals eerder genoemd, ook geen resistentie ontwikkelen tegen dimeticon!

Met een inwerktijd van slechts 15 minuten is het in combinatie met de metalen netenkam die bij de verpakking zit een effectieve en gemakkelijke manier om hoofdluizen en neten te bestrijden. Het is belangrijk om deze behandeling na 9-10 dagen te herhalen om te zorgen dat de hoofdluizen niet terugkomen. 

Afbeelding blog 'Waarom hoofdluis geen reden tot paniek is! '

Hoe kun je hoofdluis het best voorkomen?

Als je bericht krijgt dat er hoofdluis heerst op school of in de buurt en je ziet je kind steeds op het hoofd krabben, dan ben je eigenlijk al te laat en is je kind waarschijnlijk besmet met hoofdluis... Het is daarom aan te raden om je kind(eren) wekelijks op hoofdluis te controleren om een besmetting voor te zijn! Het haar controleren kun je het beste doen met een stof- of luizenkam met plastic tanden, zoals deze van Prioderm. Meer weten over het gebruik van een luizenkam? Lees hier verder. 

Prioderm is een medisch hulpmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing

Hoe ga jij om met hoofdluis en je kindjes? Vertel het ons! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Prioderm

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je