{{ message.message }}
{{ button.text }}

Voorlezen voor je kleine

Het voorlezen voor je kind is heel goed voor de ontwikkeling, Vooral de taalontwikkeling van je kleine dreumes.

Afbeelding blog 'Voorlezen voor je kleine'

Uit alle hoeken krijg je te horen dat het verstandig is je kind al op erg jonge leeftijd voor te lezen. Ook het praten tegen je kind is goed voor de taalontwikkeling. Toen mijn baby geboren was had ik serieus geen enkel idee wat ik tegen dat kind moest zeggen. "Ik maak nu je luier los, pak een luierdoekje en maak je billen schoon". Om eerlijk te zijn voelde ik me een idioot als ik dat zo aan het doen was. En dan is je vocabulaire ook al snel op. Ook tijdens de borstvoeding wild eik wel dingen vertellen tegen mijn kleine, maar dan viel ik al snel stil. Ik ging maar het boek wat ik zelf aan het lezen was voorlezen.

Later stapte ik over op plaatjes boeken, "koe, schaap, emmer, leeuw, pinguïn etc.". Maar nog steeds voelde dat soort boeken in mijn mening een beetje suf aan. Al is het heel goed voor de ontwikkeling van een kind, een plaatje zien en horen wat het is. Daarna kwamen de kleine verhaaltjes zoals Dikke Dik, Woezel en Pip. Maar vooralsnog vind ik het een beetje simpele boekjes met simpele plaatjes. 

Op dit moment (zoon is 1,5 jaar) leest hij overdag de boeken met plaatjes. althans hij bladert wild door de boekjes, wijst dominant op een gedeelte van het plaatje en wil dat je opnoemt wat hij aanwijst. Dus bij bv Monkie, wijst hij op de egel, op de ekster, op de muizen, ganzen etc. Ook een van zijn favoriete boek zoeken en tellen met de kleine piraat wordt meer een aanwijsspel, zodat je niet echt het verhaal kan vertellen. 

Maar in de avond, begint het echte voorleeswerk van ons. Dit is het echte werk, het voorlezen waar ik iets mee kan, een echt verhaal. Met een stuk minder plaatjes, maar de kleine ligt bij ons op bed en luistert gedwee naar de gedichtjes, versjes en korte verhaaltjes van Annie M. G. Schmidt die ik voorlees uit een groot voorleesboek, wat ooit van mezelf was. Gewoon een paar korte versjes en verhaaltjes en dan gaat hij slapen. Wanneer ik vraag of hij nog een verhaaltje wil, dan knikt hij heel lief met zijn hoofd. Volgens mij vind hij de verhalen van Annie M. G. Schmidt ook erg mooi

Hoe lezen jullie de kleine voor, hebben jullie ook (als volwassene) moeite met alleen maar plaatjes boekjes, of ligt dat echt aan mij?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je