Snap
  • Kind

Voorlezen... Een hele uitdaging !

Zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen is goed voor je kind. Wij wilden hier dan vroeg mee beginnen, Toch bleek dit een grote uitdaging.

Je wordt er overal wel op attent gemaakt dat vroeg beginnen met voorlezen goed is voor de taalontwikkeling voor je kind. Ons plan was dan ook hier al snel  mee te beginnen. 
Voorleesboekjes zijn er genoeg. We hebben ons ooit een proefpakketje laten aanpraten door een bedrijfje kinderplezier dat via de blije doos onze contactgegevens hadden. Maar eigenlijk vonden we best dat hier leuke boekjes bij zaten en hebben dit zo gehouden. Uiteindelijk hebben we dit wel omgezet naar 4x per jaar een pakketje van 4 boekjes ipv 1x per maand. Ik kan je vertellen de boekjesverzameling wordt anders erg groot! 

In het begin was het goed te doen om voor te lezen. De kleine man kon nog niet zo veel zelf doen, dus een verhaaltje vertellen dat lukte wel! Al begreep hij er natuurlijk weinig van hij leek echt wel geboeid te luisteren en keek mee met de plaatjes!

Tot daar het moment was dat meneer zelf kon kruipen, lopen, dingen vastpakken en geen minuut rust meer in zijn kont had!
Voorlezen werd een echte uitdaging. Of meneer was binnen no time weer bij je vertrokken of de bladzijdes gingen na 1 woord praten al om naar de volgende, iets wat het voorlezen toch best lastig maakt haha. 
Heel af en toe lukt het met een boekjes van niet meer dan een bladzijde of 6 a 8 waar ongeveer 1 a 2 regels per bladzijde staan. Heel af en toe als ik dan snel praat lukt het een boekje uit te lezen! 
Ook boekjes waar veel dingen staan afgebeeld met het woord eronder gaan wel. De kleine man is dan nu zo ver om alles aan te wijzen, omdat hij wil weten wat alles is. Gelukkig ook heel positief voor zijn taalontwikkeling !

Maar boekjes met een langer verhaal, nee, dat is echt niet te doen. Meneer is er echt veel te onrustig voor.
Gisteren heb ik denk ik 10 boekjes in mijn handen gehad omdat hij in 1 minuut alle bladzijdes omsloeg, hij snel met het boekje weer van mijn schoot klom om vervolgens met een nieuw boekje weer terug te komen. En dit ging zo dus 10x door en alle 10 keren niet langer dan een minuut op schoot. (behalve dat boekje met alle los afgebeelde dieren en voorwerpen). 

Nee onze man is een kleine druktemaker met weinig zitvlees. Af en toe lastig, maar ook wel weer leuk om te zien dat hij zo energiek is en de volop de wereld wil ontdekken.
Heb wel op de tablet het spelletje "pret voor peuters" ontdekt. Hier kan hij dus wel gerust 20 a 30min stil achter zitten! Nu ben ik op zich geen voorstander voor vaak achter de tablet en beperk ik dit "rustmomentje" liever ook tot ongeveer 1x per dag. Maar het is wel heel educatief en goed voor de taalontwikkeling. Het is namelijk een spelletje waar hij allemaal plaatjes van dieren ziet, de geluiden hiervan erbij hoort en gezegd wordt hoe het dier heet. Vervolgens is er een spelletje dat er 4 plaatjes komen en hij bijvoorbeeld moet aanwijzen wat bijvoorbeeld het konijn is. En met zijn 15 maanden is hij daar verdorie toch al goed in! 
Hij weet echt super veel dieren goed aan te wijzen.  Sowieso al praat hij nog nauwelijks (de vocabulaire bestaat uit 'kijk' en 'daar' en 'nijntje' ), hij begrijpt heel veel! Ik kan hem van alles vragen om te pakken of te doen en hij doet het. 

Met die taalontwikkeling lijkt het dus gelukkig wel goed te gaan ;) 

7 jaar geleden

Klopt ! Dat gaat nu inderdaad wat meer gebeuren. Hij komt een voor een boekjes brengen en is dan vooral aan het wijzen naar wat hem bekend voor komt. Is inderdaad groot succes !

7 jaar geleden

Herkenbaar, maar heb je ook boekjes met plaatjes geprobeerd, dat je jochie het zelf aanwijst en jij zegt, en dan maak niet uit op welke volgorde, dat is bij mij echt topper. In de bieb wissel ik steeds om en dat vinden ze echt rachtig

7 jaar geleden

Ja hij mag wel eventueel het boekje vast houden, of een adner boekje ;) MAar dan vertel ik het verhaaltje gewoon uit mijn hoofd aan hem. Nu weet hij ook echt wat er komen gaat dus is het nog leuker :)

7 jaar geleden

Dat is ook wel een idee ja. Al is het aankleedkussen ook niet altijd een even groot succes. En als hij wel iets heeft wat hem afleid een boekje helpt dan wel dan is het nog lastig echt voor te lezen want die bladzijdes slaat ie na een seconde om! Echt het verhaaltje vertellen en de dingen aanwijzen zit er dan niet in haha... Maar jij bedoelt denk ik dan ook zonder boekje ? Misschien moet ik het dan idd zo nog eens proberen.