{{ message.message }}
{{ button.text }}

VOG bescherming van onze kinderen, of toch niet?

We hopen dat het overleggen van een VOG onder andere tot een grotere veiligheid van onze kinderen leid. Maar is dit altijd zo?

Afbeelding blog 'VOG bescherming van onze kinderen, of toch niet? '

Tegenwoordig is elke werknemer binnen kinderdagverblijven, BSO's en scholen, verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Dit is natuurlijk een goede zaak, want zo kunnen eerder veroordeelde delinquenten niet zo makkelijk in aanraking komen met kinderen. 

Het is echter zo dat steeds meer bedrijven het overleggen van een VOG verplichten, wegens bijvoorbeeld vertrouwelijkheid. De achterliggende gedachte is vaak heel goed te begrijpen, maar nu stelt Hoogleraar Forensische Psychiatrie en Psychologie aan de VU, Jan Hendriks dat het ook nadelige gevolgen heeft. 

Uit onderzoek is gebleken dat jonge zedendelinquenten minder snel opnieuw de fout ingaan, als ze werk hebben. En hoewel ik en velen met mij, deze mensen liever aan de schandpaal willen nagelen, geeft dit wel reden tot twijfel. 

Logischerwijs zou een pedofiel nooit mogen werken met kinderen, maar zou hij/zij dan ook niet mogen werken in een  omgeving waar geen kinderen zijn? Het niet kunnen overleggen van een VOG beïnvloed het vinden van werk enorm, waardoor zij langduriger thuis komen te zitten en de kans op een nieuwe fout groter is. 

Dus zou het niet juist ter bescherming van onze kinderen, een beter idee zijn om hen mee te laten draaien in onze maatschappij en een doel in het leven te geven door middel van werk? 

Meneer Hendriks stelt dat het heel belangrijk is dat zedendelinquenten ook weer aan het werk gaan. En stelt een kritische vraag ten aanzien van de VOG. Nu word er bij de beoordeling alleen gekeken naar het überhaupt hebben van een veroordeling. Maar dit betekent nu dat iemand die ooit is veroordeeld voor openbaar dronkenschap, ook niet meer aan het werk zou kunnen binnen een vertrouwelijke functie. De hoogleraar stelt dan ook dat het mogelijk zou moeten zijn, om ook naar de inhoud van de veroordeling te kijken bij de beoordeling van een VOG. 

Ik vind het een lastige discussie en zou persoonlijk wel willen dat elke veroordeling van invloed zou zijn op het werken met kinderen. Maar ik zou er niet altijd problemen mee hebben als iemand met een veroordeling voor een bepaald vergrijp, mijn vertrouwelijke gegevens zou behandelen.

Ik hoor meteen al ouders roepen dat zeker pedofielen geen normaal leven meer zouden mogen leiden en dat het wel goed is dat dit consequenties zijn van hun gedrag. Maar schieten we daar iets mee op, als ze hierdoor een blijvend gevaar zouden zijn? In een maatschappij, waarin terugkeer in de maatschappij van veroordeelde criminelen voorop staat, is dit wel iets om over na te denken. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je