Snap
  • Kind
  • Gezond

VOG bescherming van onze kinderen, of toch niet?

We hopen dat het overleggen van een VOG onder andere tot een grotere veiligheid van onze kinderen leid. Maar is dit altijd zo?

Tegenwoordig is elke werknemer binnen kinderdagverblijven, BSO's en scholen, verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Dit is natuurlijk een goede zaak, want zo kunnen eerder veroordeelde delinquenten niet zo makkelijk in aanraking komen met kinderen. 

Het is echter zo dat steeds meer bedrijven het overleggen van een VOG verplichten, wegens bijvoorbeeld vertrouwelijkheid. De achterliggende gedachte is vaak heel goed te begrijpen, maar nu stelt Hoogleraar Forensische Psychiatrie en Psychologie aan de VU, Jan Hendriks dat het ook nadelige gevolgen heeft. 

Uit onderzoek is gebleken dat jonge zedendelinquenten minder snel opnieuw de fout ingaan, als ze werk hebben. En hoewel ik en velen met mij, deze mensen liever aan de schandpaal willen nagelen, geeft dit wel reden tot twijfel. 

Logischerwijs zou een pedofiel nooit mogen werken met kinderen, maar zou hij/zij dan ook niet mogen werken in een  omgeving waar geen kinderen zijn? Het niet kunnen overleggen van een VOG beïnvloed het vinden van werk enorm, waardoor zij langduriger thuis komen te zitten en de kans op een nieuwe fout groter is. 

Dus zou het niet juist ter bescherming van onze kinderen, een beter idee zijn om hen mee te laten draaien in onze maatschappij en een doel in het leven te geven door middel van werk? 

Meneer Hendriks stelt dat het heel belangrijk is dat zedendelinquenten ook weer aan het werk gaan. En stelt een kritische vraag ten aanzien van de VOG. Nu word er bij de beoordeling alleen gekeken naar het überhaupt hebben van een veroordeling. Maar dit betekent nu dat iemand die ooit is veroordeeld voor openbaar dronkenschap, ook niet meer aan het werk zou kunnen binnen een vertrouwelijke functie. De hoogleraar stelt dan ook dat het mogelijk zou moeten zijn, om ook naar de inhoud van de veroordeling te kijken bij de beoordeling van een VOG. 

Ik vind het een lastige discussie en zou persoonlijk wel willen dat elke veroordeling van invloed zou zijn op het werken met kinderen. Maar ik zou er niet altijd problemen mee hebben als iemand met een veroordeling voor een bepaald vergrijp, mijn vertrouwelijke gegevens zou behandelen.

Ik hoor meteen al ouders roepen dat zeker pedofielen geen normaal leven meer zouden mogen leiden en dat het wel goed is dat dit consequenties zijn van hun gedrag. Maar schieten we daar iets mee op, als ze hierdoor een blijvend gevaar zouden zijn? In een maatschappij, waarin terugkeer in de maatschappij van veroordeelde criminelen voorop staat, is dit wel iets om over na te denken. 

8 jaar geleden

En toch, lijkt hoe je het stelt echt niet onmogelijk. Maar volledig met je eens!

8 jaar geleden

Ik denk dat we er meer mee opschieten als de VOG inderdaad meer gedetaileerd wordt. Als dat zou betekenen dat iemand met een strafblad waar fraude in voorkomt op een peuterspeelzaal of jeugdclub o.i.d. zou werken vindt ik niet zo erg. Ook deze mensen verdienen een 2de kans. Een pedosexueel met strafblad zou je dan bijvoorbeeld als gemeente reiniger aan het werk zetten of op een kantoor waar hij of zij geen kwaad kan doen. Als wrkgever heb je er ook meer aan om te weten wat je (toekomstig) werknemer gedaan heeft want dan kun je beter inspelen op bepaalde situaties. Ook weet de (toekomstig) werknemer dat het vergrijp bekend is en dat hij of zij niet hetzelfde moet doen. Maarja dat is de ideale maatschappij en of dat ooit zal lukken weet ik niet.

8 jaar geleden

Nee maar het hele probleem is juist dar het nu al te streng is. Met kinderen kan het wat mij betreft niet streng genoeg, maar voor andere beroepen waar een VOG gevraagd word is de procedure net zo streng. En de vraag is nu of het eerlijk is dat iemand die beschuldigd is voor een vergrijp, nergens meer aan het werk kan. Steeds meer bedrijven stellen een VOG verplicht. Maar zou het handig zijn om voor beroepen zonder gevoelige groepen, te kijken naar de inhoud van de veroordeling? Dit zorgt ervoor dat iemand met een strafblad wel aan het werk kan, zodra de kans op fouten klein zijn. Ik denk echter wel dat werken met deze gevoelige groepen (kinderen, gehandicapten, etc.) misschien zelfs wel strenger mag. Persoonlijk zou ik het best prettig vinden als mensen die ooit zelfs maar verdacht werden van een delict (zoals misbruik, bezit kinderporno, etc.) ook geen VOG krijgen voor beroepen waarin ze werken met kinderen.

8 jaar geleden

VOG in combinatie met het werken met kinderen is naar mijn idee heel goed. En niet alleen voor beroepskrachten maar ook binnen het vrijwilligerswerk! Sportverenigingen, scouting e.d. gelukkig wordt er al goed aangetrokken en zijn deze binnen het vrijwilligerswerk ook gratis. Maar om nu voor iedereen die met justitie in aanmerking is gekomen onder de loep te nemen of ze wel of niet binnen een functie passen lijkt mij een beetje ver gaan. Ja ik zou ook liever niet iemand hebben die in aanmerking met justitie is geweest en met mijn vertrouwelijke gegevens omgaat maar mensen maken ook fouten en leren daar weer van (meestal dan). Ik vind het goed om de VOG's in combinatie met het werken met kinderen afgegeven worden maar denk niet dat we moeten doordraven.